Vino Cuvée Miraz 2015. predstavili u Bordeauxu
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
FERIČANCI - Feravino se s vinom Cuvée Miraz 2015. predstavilo na nedavno održanom velikom sajmu Vinexpo održanom u francuskom gradu Bordeauxu. Uz ProWein iz Düsseldorfa, manifestacija na jugu Francuske vodeći je međunarodni sajam vina na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri. Na ovogodišnjem Vinexpu predstavilo se oko 2400 proizvođača i trgovaca iz 42 zemlje, a posjetilo ga je oko 50000 poslovnih i stručnih posjetitelja.
Hrvatska je nastupila pod brandom Vina Croatica – vina mosaica, a promovirala je tri vinske regije. Uz Feravino, na štandu Hrvatske gospodarske komore predstavile su se vinarije Stina vino, Krauthaker, Skaramuča, Kabola i Zlatan otok. U Feravinu ne kriju oduševljenje promocijom svog vina Cuvée Miraz 2015. u svjetskoj prijestolnici vina. Ova kupaža frankovke, merlota, cabarnet sauvignona i cabarnet franca izazvala je interes francuskih kupaca.
- Feravino je na tržište pustilo prvi Cuvée, koji je svjetsku premijeru imao u Bordeauxu. Da je riječ o izvrsnom vinu potvrdilo je zanimanje iznimno zahtjevnog francuskog tržišta, s kojeg stižu prve narudžbe – kazao je glavni enolog Feravina Marijan Knežević.
Francuzima se svidjela svježina i pitkost koje nosi Cuvée Miraz 2015., a pohvale idu u pravcu kvalitete.
- Ova harmonična kupaža modernog je stila, topla i puna. Njezina izražena voćnost harmonično se spaja s lijepo uklopljenim herbalnim i začinskim nitima. Vino je intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama hrasta, začina, tamne višnje. Snažnoj kompleksnosti i mirisu pridonose i lijepo usklađene arome kave, tamne čokolade, duhana i vanilije. U ustima je mekano, savršenog balansa između voćnosti, pikantnosti alkohola i zadimljenosti začina - ispričao je Knežević o prvoj kupaži Feravina. Otkrio je da su vina dozrijevala više od godinu dana.
- Grožđe je ručno brano, a potom smo selektirali najbolje. Fermentacija je uz maceraciju trajala od 8 od 12 dana. Nakon toga uslijedilo je prešanje i nastavak malolaktičke fermentacije u barrique bačvama. Vina su dozrijevala 12 do 16 mjeseci nakon selekcije najboljih mladih vina. Do punjenja je vino stajalo u inoks spremniku – objasnio je. Knežević.
Vjeruje da bi Cuvée Miraz 2015. mogao imati sjajnu perspektivu kao što ljubitelji vina već uživaju u njihovim poznatim vinima Graševini i Frankovki. Snježana Fridl
Pretpremijera u Splitu
Inače, trud stručnjaka Feravina prepoznat je i na radionici održanoj u sklopu splitskog Sajma vina i delicija Vinski podrum, na kojem je više od 80 vinara predstavilo najbolja vina, ali i iznenađenja iz svojih vinskih podruma. U Splitu, ističu u Feravinu, bila je pretpremijera Cuvée Miraza 2015. i vino je dobilo vrlo visoke ocjene.
Da je riječ o izvrsnom vinu potvrdilo je zanimanje francuskog tržišta, s kojeg stižu prve narudžbe–