Regija
NOVI VALPOVAČKI GODIŠNJAK

Već 22 godine istinski promotor Valpovštine
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

VALPOVO - I ovog ljeta izdavaštvo Valpovštine obogaćeno je promocijom novog Valpovačkog godišnjaka u izdanju Matice hrvatske Ogranka Valpovo, koji je ponovo dokazao da je već 22 godine istinski “promotor povijesti, kulture, gospodarstva i ekologije Valpovštine”, kako ga rado nazivaju njegovi autori. Njegova promocija održana je u okviru Ljeta valpovačkog, a i najnovijim je izdanjem dao kvalitetan presjek događanja u ovom kraju između dva Ljeta, ali i neka nova, atraktivna otkrića iz povijesti ovog kraja.

Kako u svojim “Šegrtskim zapisima” donosi jedan od autora, Mihael Sučić, “dugogodišnji projekt Valpovački godišnjak, koji se izdaje od 1996. godine, skupio je do sada već preko 4.000 stranica korisnog materijala za razvoj jednog slavonskog kraja koji oplakuju čak četiri rijeke: Drava, Karašica, Vučica i Vuka”.

U Godišnjaku se mogu pronaći atraktivni članci poznatog istraživača lokalnog povijesti, Stjepana Najmana, o tome koliko je zapravo stara valpovačka kapelica sv. Roka te o Valpovštini tijekom Velikog rata, “Povijesne crtice iz Valpovštine - Bocanjevci i Vinogradci do 18. stoljeća” Mihaela Sučića o tome kako se “na području Valpovštine uz trgovište Valpovo i dvorac nalazi veliki broj svjedoka vremena, jednoga davnoga vremena dok je još valpovački dvorac bio ruševna utvrda i gdje je svako i najmanje naselje, iz današnje perspektive 'nevažno', itekako utjecalo na gospodarski razvoj bilo kojega područja”. Darko Varga autor je članka “Fanfare za običnog čovjeka”, a Miodrag Maričić priloga za izradu digitalnog zemljovida srednjovjekovne Slavonije do osvajanja Osmanlija i nakon njihova povlačenja s imenima velikaša iz doba predturskih osvajanja - podjele srednjovjekovne Slavonije među velikašima. Biolog Zdravko Pavlović pozabavio se predjelnom raznolikošću Valpovačkog parka.

U ediciju je uvršteno i sjećanje na poznate preminule Valpovčane ove godine: Franju Vargu i Stjepana Rakitovca – Migiku. L. Aničić

Materijal za buduće istraživače

Vrlo je zanimljiv i dio nazvan “budući povijesni izvori”, koji će jednog dana poslužiti istraživačima početka 21. stoljeća Valpova i Valpovštine jer su članci i njihovi autori svjedoci jednog vremena. Tu je dr. Silvija Cvenić Grahovac s prilogom “Sjećanje na Zlatka Balokovića u Valpovu”, Svjetlana Cvenić i Zdravko Pavlović s tekstom “Timski način odgajanja i obrazovanja za eko-socijalni održivi razvoj u Dječjem vrtiću Maza Valpovo”, Stjepan Berak, koji piše o Zajednici športskih ribolovnih udruga Valpovo, te Stjepan Najman, koji obrađuje rad Ogranka Matice hrvatske u Valpovu u proteklih godinu dana. Zdravko Birovljević obradio je temu “Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u šahu za seniore u Valpovu”, koji je bio jedan od najvećih sportskih događaja u novijoj povijesti Valpova i Valpovštine, Nada Kavicki “Ljeto valpovačko 2016.”, a Stela Horvat dodjelu Zelene povelje OŠ Matije Petra Katančića Valpovo.

Najčitanije iz rubrike