Ekonomija
RASTE INTERES ZA PRERADU MLIJEKA

Kroz 13 radionica educirano više od 200 budućih sirara
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Do kraja godine plan je odraditi ukupno 30 tečajeva i obučiti 500 polaznika

U ova izuzetno teška vremena za proizvođače mlijeka, interes za preradu mlijeka u sir višestruko je porastao, jer proizvođači svom proizvodu stvaraju dodatnu vrijednost, a time i sigurniju egzistenciju svojoj obitelji. Stoga je Savjetodavna poljoprivredna služba pokrenula projekt, tj. provedbu tečajeva pod nazivom Prerada mlijeka. Projekt je sufinanciran iz EU-a kroz Mjeru 1. – Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, podmjere/1.1. – Potpora za strukovno osposobljavanje i aktivnosti za stjecanje vještina, operaciju 1.1.2. – Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike.

Radna grupa za sirarstvo Savjetodavne službe osmislila je radionice i predavanja u suradnji s prof. dr. sc. Samirom Kalitom, a organizirala ih je putem Udruga i različitih učilišta te srednjih škola koji su taj program mogli verificirati, odnosno dobiti pozitivnu ocjenu od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te rješenje o odobrenju izvođenja programa od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za izdavanje potrebnih Uvjerenja o osposobljenosti. Prvi tečaj održan je u prosincu 2016. godine, u Babinoj Gredi, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a zatim su uslijedili tečajevi u drugim županijama.

Do kraja svibnja, odnosno u zadnjih pola godine, održano je trinaest tečajeva te je educirano više od 200 polaznika od kojih će neki krenuti u otvaranje vlastitih minisirana. Svi polaznici trebali bi znati napraviti nekoliko različitih vrsta sireva, jogurte različitih okusa, pa čak i maslac, a možda i zahtjevnije sirne rolade i sirutkine sokove. S obzirom na veliki interes poljoprivrednika iz cijele Hrvatske za ove radionice, u planu je ove godine održati ukupno 30 tečajeva te obučiti više od 500 polaznika.

Iz ove savjetodavne službe napominju da zasigurno neće svi polaznici otvarati sirane te plasirati proizvode na tržište, no dovoljno je i da kupe mlijeko od susjeda ili s mljekomata proizvedeno u neposrednoj blizini i od njega naprave ukusan i zdravstveno siguran mliječni proizvod za svoju obitelj i prijatelje. Novi proizvođači sira koji će se ozbiljnije baviti preradom mlijeka, ujedno će razvijati lokalno tržište, odnosno upravo ono što je jedan od ciljeva mjera ruralnog razvoja.

Inače, valja navesti kako polaznike još više veseli činjenica da su tečajevi besplatni, a potvrda o završenom programu osposobljavanja koju dobivaju završetkom tečaja nakon položenog pisanog dijela testa višestruko je korisna.

Ona služi, od dokaza sljedivosti u proizvodnji (prema načelima HACCP sustava) za polaznike koji imaju svoje minisirane, pa do zadovoljavanja obveza za mlade poljoprivrednike i korisnike mjera ruralnog razvoja. Pripremila: Roberta SORIĆ

Dodatna osposobljavanja

Osim tečaja Prerade mlijeka članovi Radne grupe za sirarstvo također su kroz Mjeru 1. proveli i dva jednodnevna tečaja pod nazivom Uvjeti sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi mlijeka za već educirane i iskusne sirare koji imaju minisirane. Program je usklađen s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Pohađanjem ovog osposobljavanja subjekti u poslovanju s hranom ispunjavaju obvezu izobrazbe iz područja uvjeta sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi mlijeka, za što također dobivaju odgovarajuću potvrdu.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike