Zdravlje
SPREMNI ZA LJETOVANJE

Pripremite kožu za sunce
Objavljeno 17. srpnja, 2017.

Sunčani dani su stigli, sezona godišnjih odmora je počela i uskoro će mnogi sretnici požuriti kako bi otputovati iz grada i isključili se iz svakodnevice, opustili i konačno napunili baterije za nove radne pobjede. No, prije toga treba se dobro pripremiti...

Osim svojih lijepih strana, odlazak na more, planine ili u prirodu nosi sa sobom i određene neugodnosti, najčešće vezane za kožu. Bilo da su u pitanju kožne alergije raznih vrsta, opekline od sunca, ubodi insekata ili kontakti s meduzama, važno je da na vrijeme znamo kako pravilno reagirati i što ljepše iskoristiti dane planirane za odmor i uživanje.

Najbolja zaštita za kožu je izbjegavanje dugog boravka na suncu. Osim toga, treba nositi šešir i laganu, udobnu odjeću koja pokriva kožu, a ako se odlučite za sunčanje, prijeko je potrebno nanositi kreme za zaštitu kože od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 25+), kako bi se spriječile opekline, kao i hidratantni losion ili mlijeko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Ako se to ipak dogodi, potrebna je upotreba krema s kortikosteroidima koji jedini ublažava crvenilo, bol, otok, a primjenjuje se uz hladne obloge od vode i, naravno, podrazumijeva dalju zaštitu od sunca.

Postoje zablude vezane uz upotrebu kortikosteroidnih krema. Jedna od njih je da će hormon ući u krv i izazvati hormonski poremećaj, da će se pojaviti tamnije, brojnije dlačice, ili atrofija kože s proširenim kapilarima. U praksi se to ne događa ako se kortikosteroidi pravilno upotrebljavaju. Ako se terapija provodi do pet dana na maloj površini kože i ako nema rana na koži, upotreba kortikosteroida potpuno je sigurna. Ipak, ako je bol jaka, poželjno je uzeti i neki analgetik u obliku tableta, koji također može pomoći u slučaju povišene temperature.

Putna ljekarna na ljetovanju trebala bi imati i sredstvo protiv uboda insekata u obliku kreme ili spreja, probiotik u slučaju probavnih tegoba i flastere ako se ozlijedi koža.

Tijekom ljeta, u slučaju blažih problema s kožom, treba izbjegavati kreme s antihistaminicima za lokalnu primjenu (lijekovi protiv alergija) koje mogu izazvati dodatne probleme u smislu kontaktnih alergija. No, ako se pojavi izraženija reakcija na ubode, ili ako osoba pati od alergija na sunce, preporučuje se uporaba tableta antihistaminika koje ublažavaju simptome. T.K.

Važno je da na vrijeme znamo kako pravilno reagirati i što ljepše iskoristiti dane planirane za odmor i uživanje

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike