Kultura
UMRO RIJEČKI SLIKAR VJEKOSLAV VOJO RADOIČIĆ

Odlikovala ga je originalnost, radost igre i nekonvencionalnost
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

RIJEKA - Istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar čija djela odlikuje radost igre, originalnost i nekonvencionalnost, umro je u Rijeci u 87. godini.

Rođen je 1930. u slavonskoj Požegi. Redovni je član HDLU-a Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča. Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a prijateljevao je i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom F. Hundertwasserom. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Firenci, Londonu, Bernu, Bruxellesu, Muenchenu, Bonnu, Den Haagu, Tokiju, Melbourneu, New Yorku...

U bogatom umjetničkom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek...), radio je za televiziju, na brojnim knjigama, tekstovima za djecu i mlade.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Nominiran je 2002. za prestižnu svjetsku nagradu J. Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus, a dobitnik je i Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost.(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana