Kultura
UMRO RIJEČKI SLIKAR VJEKOSLAV VOJO RADOIČIĆ

Odlikovala ga je originalnost, radost igre i nekonvencionalnost
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

RIJEKA - Istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar čija djela odlikuje radost igre, originalnost i nekonvencionalnost, umro je u Rijeci u 87. godini.

Rođen je 1930. u slavonskoj Požegi. Redovni je član HDLU-a Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča. Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a prijateljevao je i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom F. Hundertwasserom. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Firenci, Londonu, Bernu, Bruxellesu, Muenchenu, Bonnu, Den Haagu, Tokiju, Melbourneu, New Yorku...

U bogatom umjetničkom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek...), radio je za televiziju, na brojnim knjigama, tekstovima za djecu i mlade.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Nominiran je 2002. za prestižnu svjetsku nagradu J. Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus, a dobitnik je i Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost.(Hina)

Možda ste propustili...

HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!

U UMJETNIČKOM PAVILJONU "KALEIDOSKOP" KSENIJE TURČIĆ

Stvarnost kolažirana u kaleidoskopsku igru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!

2

U NEDJELJU, 24. LIPNJA

Koncert zbora Mecsek iz Pečuha

3

TRIJENALE CRTEŽA

Predstavljena monografija "Zlatko Keser"