Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Više od 50 tisuća gledatelja na 260 izvedbi doma i u gostima
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Realizirano je šest premijernih predstava, a sezona je bila bogata i nagradama

Dječje kazalište Branka Mihaljevića i u sezoni 2016./2017. uspješno je ostvarilo sve planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli su premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

Ansambl kazališta realizirao je šest premijernih predstava, a na programu su imali i 13 repriznih naslova iz prošlih sezona. U osječkom su kazalištu održane i tri tradicionalne manifestacije - Djeco, kazalište vas zove, Noć kazališta i Zimske radosti. Ukupno su odigrali 260 predstava iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija (Godišnja produkcija Baletnog studija); Dramskog studija za srednjoškolce (Ljub…av-av) i plesne igraonice Početnice (Kroz boje i snove), a Dramski studio odradio je čak dvije produkcije, prvu s dijelom polaznika starije skupine (Ljudi susreću ljude) i drugu godišnju produkciju s dijelom polaznika mlađe skupine (Pustolovine i svakodnevni događaji).

Ukupno je njihove predstave u sezoni pogledao 50.031 gledatelj. Od toga je u Dječjem kazalištu izvedeno 186 predstava s 32.567 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 74 predstave, a pogledalo ih je 17.464 gledatelja.

Najviše su puta reprizirane predstave “Legende o Kristu” (41), blagdanska predstava koju izvode uoči Božića, te uspješnice “Bijeli jelen” (39) te “Priča s morskog dna” (34).

Gostovali su na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a uobičajeno su njihove predstave izabrane za sve značajnije hrvatske festivale kao što su Mali Marulić u Splitu, PIF u Zagrebu, SLUK u Zadru i Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Sezona je bila bogata i nagradama, pa su njihove predstave ovjenčane brojnim nagradama na festivalima.

Nagrade i festivali

Glumci Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković i Kristina Fančović dobili su nagrade na 49. PIF-u u Zagrebu za animaciju u predstavi “Nije me strah” Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove.

Na 23. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici višestruko nagrađivana predstava “Deveta ovčica” Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove ponovno se s gostovanja vratila s nagradom, i to dvadesetom! Ovaj put nagrađen je Ivica Lučić za glumačko/animatorsko majstorstvo.

Odlazak na banjalučki XV. međunarodni festival pozorišta za djecu također nije bio 'uzaludan' jer je za ulogu u predstavi “Nije me strah” autorice Dubravke Pađen Farkaš, a u režiji Ljudmile Fedorove, nagrađen Edi Ćelić, kojemu je pripala jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

U Bjelovaru je na 19. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej voditeljica Dramskog studija za srednjoškolce i nagrađivana glumica Areta Ćurković ponovno ovjenčana nagradom “Zvjezdana Ladika” za najbolji dramsko-pedagoški rad u Dramskom studiju za srednjoškolce.

Jubilarni, 10. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić u Split bio je sretan za predstavu “Nije me strah”, koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini, a Edi Ćelić osvojio je nagradu (jednu od dvije ravnopravne) za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu dječaka Tina i Djecozgraba!

Festival glumca

Čak pet nagrada osvojila je predstava “Nije me strah” na 19. međunarodnom festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu. Kristini Fančović dodijeljena je posebna nagradu za ulogu Mačka, nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Tina osvojili su Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić i Areta Ćurković, dok je nagradu za najbolju scenografiju zaslužio poznati osječki ilustrator Dražen Jerabek.

Na 24. je festivalu glumca ansambl predstave “Bijeli jelen” ovjenčan nagradom “Nevenka Filipović” za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade. Stručni ocjenjivački sud treći put u povijesti festivala napravio je iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu, i to za predstavu koju je prema klasiku Vladimira Nazora dramatizirala i režirala Tamara Kučinović.

Za izvrsnu su izvedbu nagrađeni: Kristina Fanč̌ović́, Srđan Kovačević, Edi Ćelić, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Inga Šarić, Gordan Marijanović i redateljica Tamara Kučinović.

Sredstvima Ministarstva kulture, Grada Osijeka i dijelom vlastitim sredstvima kupljen je novi razglasni sustav u dvorani kazališta, izmijenjena stolarija na pročelju, zanovljen rasvjetni park energetski učinkovitijom LED rasvjetom te učinjeni brojni zahvati u cilju poboljšanja uvjeta rada i osiguravanja zakonskih uvjeta o radu na siguran način - zadovoljno ističu kazalištarci, iako pred odmorom, već spremni za novu sezonu.

Narcisa VEKIĆ

najviše

SU PUTA REPRIZIRANE “LEGENDE O KRISTU”

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike