Regija
MEĐU KONTINENTALNIM TOP-DESTINACIJAMA

Baranjski turizam: Više dolazaka, manje noćenja
Objavljeno 15. srpnja, 2017.
Potrebna su nova izvanpansionska ulaganja i veći broj kvalitetnih smještajnih kapaciteta

BELI MANASTIR - U odnosu na prvu polovinu prošle, ove je godine porastao broj turističkih dolazaka u Baranju, ali je smanjen broj noćenja. Evidentirana su 8603 dolaska i 14.345 noćenja, a u istom je razdoblju prošle godine zabilježeno gotovo 1000 dolazaka manje, no 600-tinjak noćenja više.

- Broj dolazaka je zadovoljavajući, što ne mogu reći za broj noćenja. Razlozi su razni, a čini mi se da je na smanjenje broja noćenja najviše utjecala velika hladnoća prvih nekoliko ovogodišnjih mjeseci. Sve skupa moći ćemo rezimirati krajem godine. No ne mogu se oteti dojmu da dolazaka i noćenja može i mora biti još više - komentira Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, koja bilježi nešto veći broj dolazaka i 10-ak posto manje noćenja u odnosu na lani.

Novi sadržaji

Premda je broj dolazaka i noćenja u usporedbi s prijašnjim godinama neusporedivo veći, što je Baranju kao cjelinu smjestilo među kontinentalne top-destinacije, Perkušić naglašava kako su potrebna nova izvanpansionska ulaganja i veći broj kvalitetnih smještajnih kapaciteta.

- Dodatni sadržaji, veći broj kreveta i tu je većina mudrosti. Za vrijeme mog mandata na čelu TZ-a na području pod našom ingerencijom nisam primijetio značajnije povećanje smještajnih kapaciteta. Srećom, u najavi je otvaranje njih nekoliko, s ukupno 100-tinjak kreveta, što znači da bi i broj noćenja mogao biti veći - kaže Perkušić, dodajući kako predstoji i nekoliko dobro posjećenih manifestacija koje će privući domaće i inozemne turiste.

Svjestan je i kako se od TZ-a Baranje očekuje osmišljavanje novih sadržaja, na čemu svakodnevno rade. Nažalost, dodaje, nekoliko apliciranih projekata nije dobilo zeleno svjetlo nadležnih komisija, što ne znači da neće proći na idućim natječajima. Upitan koliko turisti prosječno dnevno potroše u Baranji, kaže da službenih podataka nema, ali u razgovoru s nekim turističkim djelatnicima došao je do saznanja kako iznos dostiže i stotinjak eura.

- U nekim slučajevima dnevna izvanpansionska potrošnja čak je bolja nego na Jadranu. Obično je riječ o kupnji suhomesnatih delicija, vina, rakija i sličnih domaćih proizvoda - objašnjava, dodajući kako pri tome prednjače domaći gosti.

Bilje napreduje

TZ općine Bilje pak bilježi porast dolazaka za 34 posto u odnosu na lani, dok je noćenja više za 7 posto.

- U prvoj polovini prošle godine došlo je 2047 domaćih i 715 stranih turista, a ostvareno je 4497 “domaćih” i 2012 “stranih” noćenja. Ove godine bilježimo 2667 dolazaka domaćih i 1036 stranih turista, te 4949 noćenja domaćih, odnosno 2027 stranih turista - kaže direktorica TZ-a općine Bilje Daniela Mihaljević.

Naglašava da se višegodišnji konstantni porast broja dolazaka i noćenja ostvaruje zbog otvaranja seljačkih gospodarstava, različitih zanimljivih novih sadržaja, posebice u Kopačkom ritu i Ekocentru Zlatna Greda, zbog sve bogatije gastroponude (nedavno je, primjerice, otvoren restoran Kod zlatnog bunara, u sklopu hotela Lug), općinskih ulaganja u komunalnu infrastrukturu i slično. Posebna priča su već tradicionalne turističko-kulturno-zabavne manifestacije na području Općine Bilje koje pohode tisuće ljudi. Također, dodaje Mihaljević, ne treba zaboraviti ni na poboljšane marketinške aktivnosti, među kojima je i nedavno aktivirana turistička aplikacija za pametne telefone.

Ivica GETTO
Draž zasad bez koristi od kruzera

Treća baranjska turistička zajednica, ona u općini Draž, u prvoj je polovini ove godine ostvarila 119 dolazaka i 290 noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 52 dolaska i 87 noćenja više. Martina Terzić, stručni suradnik za turizam u općini Draž, ističe kako je to rezultat otvaranja novih smještajnih kapaciteta kojih je za tri više nego prošle godine. “U ovom trenutku imamo 12 iznajmljivača s 54 kreveta, a u najavi je otvaranje još nekoliko smještajnih kapaciteta”, kaže Terzić, dodajući kako bi, unatoč zadovoljstvu porastom broja turista, dolazaka i noćenja trebalo biti mnogo više. Za sada, naglašava, domaći turistički djelatnici nemaju koristi od gostiju s kruzera koji se iskrcavaju na dunavskoj luci u Batini, ali nada se da tome neće još dugo biti tako. “Činimo sve da touroperateri zadrže goste na području Baranje. Slijedi usuglašavanje cijena ponuda”, podvlači.

najave

U PONUDI USKORO JOŠ STOTINJAK KREVETA

100

eura najviše, prema neslužbenim informacijama, turisti potroše dnevno u Baranji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORAHOVICA POTVRDILA STATUS GRADA DVOJKI

Obitelj Filipović nakon
trojki dobila blizance

2

GRADNJA DVORANE JOŠ NIJE NASTAVLJENA

Plan za 2018. samo zatrpati jamu i razvesti instalacije

3

“NAUČIMO PLIVATI - ŠKOLA PLIVANJA”

Kroz školu plivanja prošlo 951 dijete