Regija
ODLUKA ZBOG KOJE OČEKUJU PODBADANJA OPORBE

Gradonačelnik Mandarić Đakovo će voditi s dva profesionalna zamjenika
Objavljeno 15. srpnja, 2017.

ĐAKOVO - Grad Đakovo od 1. srpnja ove godine prvi put ima dva profesionalna zamjenika gradonačelnika. Antun Galić i Robert Francem koji su zajedno s gradonačelnikom Marinom Mandarićem izabrani na dužnosti zamjenika u drugom krugu lokalnih izbora 4. lipnja prešli su profesionalno raditi u gradsku upravu. Još u kampanji naglasili su važnost timskog rada, što potvrđuje i Mandarić.

- Kada sam 12. lipnja preuzeo dužnost gradonačelnika, odmah sam im rekao da ih trebam u gradskoj upravi jer došli smo napraviti posao, a posla ima jako puno, problemi su se godinama gomilali. Ako zaista želimo napraviti ono o čemu smo govorili cijelo vrijeme, onda trebamo i ljude s kojima ćemo taj posao odraditi - kaže gradonačelnik Mandarić, dodajući kako su obojica sklopila sporazumne otkaze ugovora o radu s prijašnjim poslodavcima. Antun je radio u privatnom sektoru, a Robert u Gimnaziji u Slavonskom Brodu.

- Mogli smo se odlučiti za model koji je postojao u prijašnjim sastavima gradskih uprava, gdje su zamjenici bili volonteri, zapravo su samo protokolarno obavljali svoje dužnosti, išli su na otvaranje izložbi, sportskih priredbi, manifestacija itd. Iako je ovo financijski dodatno opterećenje za gradski proračun, što nije tajna, pa možemo očekivati i podbadanja gradske oporbe, smatram da će posao koji planiramo i koji ćemo napraviti višestruko pokriti te iznose - kaže gradonačelnik Mandarić.

Robert Francem, profesor hrvatskog jezika i filozofije, osam je godina u Slavonskom Brodu radio u Gimnaziji Matija Mesić.

- Mislim da bi bilo prilično neozbiljno da smo odlučili obavljati ovaj posao samo protokolarno, gdje bismo bili samo figure koje odrađuju onaj dio posla koji ne stigne gradonačelnik. Kako bi se Grad Đakovo podigao na višu razinu, što je naš cilj, moramo preuzeti odgovornost za posao koji radimo. Da bismo bili odgovorni za ono što radimo, moramo biti prisutni 24 sata - kaže Francem, te dodaje:

- Posao profesora ili bilo koji posao zahtijeva odgovornost i uloženo vrijeme. To nije samo osam sati na poslu, nego i slobodno vrijeme kod kuće za pripreme i u tom kontekstu ne bih mogao izvršavati funkciju zamjenika gradonačelnika. To je vidljivo i na primjeru prethodnih zamjenika.

Antun Galić posljednjih je šest godina radio u privatnom poduzeću Strizivojna hrast na kogeneracijskom postrojenju.

- Moje dosadašnje radno vrijeme bilo je u turnusima, gdje je bio ugrađen i noćni rad. Samim tim nakon nekoliko dana od preuzimanja dužnosti gradonačelnika i nas kao zamjenika jednostavno smo bili rastrgani i donesena je odluka da raskinem ugovor s bivšim poslodavcem te sam se stavio na raspolaganje Gradu - kaže Galić. Dodaje i kako u dijelu poslova koji je prioritetno njemu povjeren želi uspostaviti drugačiji odnos, bolju suradnju i komunikaciju na dnevnoj bazi. Maja Muškić

Zaduženja: Galiću VMO i općine, Francemu društvene djelatnosti

- Naglašavali smo i u predizbornoj kampanji da će Robert biti zadužen za dio vezan uz društvene djelatnosti, a Antun za dio koordinacije rada vijeća mjesnih odbora, prigradskih naselja, te za suradnju s općinama u Đakovštini. Smatram da tu postoji velik prostor za napredak, gdje se nekad znalo događati da Grad ne komunicira s pojedinim općinama, a nije da nas veže samo isti prostor nego u nekim projektima zajedno sudjelujemo. Također, suvlasnici smo gradskih tvrtki Univerzala i Vodovoda i smatram da taj odnos može biti puno bolji. Antun je zadužen i za komunalna infrastrukturna pitanja ovdje u gradu - kaže gradonačelnik Mandarić, dodajući kako poslovi ipak nisu strogo podijeljeni nego će se raditi ono za što se u određenom trenutku pokaže potreba.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana