Crna kronika
NEDOPUŠTENA TRGOVINA

Na internet-aukciji kupio novčiće pa dobio prijavu
Objavljeno 15. srpnja, 2017.
Valpovčanin je kupio 115 starih novčića. On je prijavljen, a prodavač - ne

VALPOVO - Sreću 21-godišnjeg Valpovčanina zbog kupnje starih novčića zasjenio je dolazak policije koja mu se pojavila na vratima, uzela kovanice i - ispisala mu kaznenu prijavu! Sve je započelo još u siječnju ove godine.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 21-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedopuštene trgovine. Mladić s područja Valpova 21. siječnja preko aukcijske internetske stranice došao je u posjed i prisvojio 115 starih kovanih novčića koji predstavljaju kulturno dobro za Republiku Hrvatsku i čije je posjedovanje, promet i trgovina regulirano Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te podnosimo kaznenu prijavu - doznajemo iz priopćenja Policijske uprave osječko-baranjske.

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kulturna baština dijeli se na pokretna i nepokretna te materijalna i nematerijalna dobra. Novac bi pripadao u pokretna kulturna dobra, a Ministarstvo kulture posjeduje Registar svih kulturnih dobara. Kulturna su dobra, po istom zakonu, pokretne i nepokretne stvari od umjetničkog, povijesnog, paleontološkog, arheološkog, antropološkog i znanstvenog značenja. Uz to, kulturna dobra su arheološka nalazišta i arheološke zone, krajolici i njihovi dijelovi koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti u prostoru, a imaju umjetničku, povijesnu i antropološku vrijednost. U kulturna dobra pripadaju nematerijalni oblici i pojave čovjekova duhovnog stvaralaštva u prošlosti, kao i dokumentacija i bibliografska baština, te zgrade, odnosno prostori u kojima se trajno čuvaju ili izlažu kulturna dobra i dokumentacija o njima.

Vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan ga je prije prodaje istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. No, u slučaju kada se kulturno dobro prodaje na aukciji, organizator aukcije dužan je prvo obavijestiti o tome ranije navedene, i to 30 dana prije aukcije.

Gdje je u ovom slučaju “zapelo”, čini se da će se “otpetljavati” na sudu, jer nije kažnjen onaj tko je novčiće prodao, niti je prijavljena aukcijska internetska stranica, nego samo mladi kupac iz Valpova.

Iz policije savjetuju prodavatelje, ali i kupce starina, da se prije kupoprodaje posavjetuju sa stručnjacima oko same vrijednosti stvari koje kupuju/prodaju, kao i o tome radi li se o zaštićenom kulturnom dobru, da ne bi proizišlo, kao u ovom slučaju, da se bave zabranjenim stvarima.

Sandra LACIĆ
ZATVOR DO GODINU DANA

Kazneni zakon za kazneno djelo nedopuštene trgovine, za koje je prijavljen 21-godišnji Valpovčanin, kaže da “tko neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.” Predmeti i roba iz takvog kaznenog djela se oduzimaju.

pravni slijed

ISKOPINE SE PRVO TREBAJU PONUDITI DRŽAVI

Aukcija je održana krajem siječnja ove godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana