Osijek
POSJET VIJEĆNICE IZ CANADA BAYA

Cestar: Najviše se veselim kulturnoj razmjeni s Osijekom
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Gradsku vijećnicu iz australskog Canada Baya, Mirjanu Cestar, primili su u petak gradonačelnik Ivan Vrkić i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

- Počašćena sam time što sam ovdje u ime grada Canada Baya. Upravo smo s gradonačelnikom raspravljali o sporazumu o suradnji između naših dvaju gradova. Osnova memoranduma o razumijevanju vezana je uz edukaciju, kulturu i turizam, od čega će korist imati oba vijeća i obje zajednice. Osobito sam zainteresirana za kulturnu razmjenu zbog zadivljujuće povijesti Osijeka - izjavila je Cestar okupljenim novinarima.

Canada Bay, jedan od okruga grada Sydneya, prvi je doticaj s našim gradom imao 2014. godine, kad su plivačice plivačkog kluba “Žito” bile na Međunarodnim igrama mladih u Sydneyju, a vijećnici Osijeka ostvarili su kontakt sa Zvonimirom Kurtovićem, uglednim poduzetnikom Canada Baya, te Hrvojem Petrušićem, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Sydneyju.

- Naši su gradovi približne veličine, a osim toga, u Canada Bayu živi dosta Hrvata. Ono o čemu ćemo razgovarati je da ta suradnja ponajprije bude gospodarskog predznaka, odnosno da pokušamo povezati naše komore, poduzetnike i klubove - objasnio je Piližota.

Nakon službenog posjeta Mirjane Cestar, gradski će vijećnici uputiti prijedlog sporazuma generalnom konzulu u Sydneyju i gradonačelniku Canada Baya. Kad to usuglase, poslat će sporazum na radna tijela grada Osijeka te uputiti u nadležno ministarstvo. Potpis sporazuma o suradnji očekuje se do kraja ove godine. A. Andrejek