Kultura
LJETNA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE NA PRVIĆU

Učenici iz Osijeka i Orašja - Stara se hrvatska književnost može čitati združujući i znanje i užitak
Objavljeno 15. srpnja, 2017.
Terenska nastava i izletnički programi održani su u Šibeniku i nenaseljenom otočiću Tijatu

Vezani članci

MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE

Faust Vrančić za mlade 21. stoljeća

MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA

Učenici iz Pečuha i Osijeka usavršavat će znanje hrvatskog

U znaku 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića održana je početkom srpnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Osijeku četvrta Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture na otoku Prviću, koji je zbog iznimnih prirodnih i kulturnih znamenitosti zaštićen kao nacionalna kulturna baština.

U pokroviteljstvo škole udružili su se Osječko-baranjska županija, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Šibenska biskupija. Ove godine polaznici su bili učenici Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku i Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju, uz organizacijsku pomoć ravnatelja partnerskih škola Darka Pšihistala i Branimira Leovca, a smještaj i nastava održana je u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci, gdje je cjelokupnu brigu preuzeo župnik don Božo Škember, domaćin i tajnik škole.

Književna jutra

Na književnim jutrima susreli su se s akademikom Pavlom Pavličićem, koji je u opuštenom razgovoru s voditeljicom škole odgovorio na pitanje što za njega znači pisati za čitatelje, te s književnicom Julijanom Matanović koja je predstavila svoj novi roman za mlade “Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom”, s temom upravo ljetne škole na Prviću.

Ugledna znanstvenica i stručnjakinja za Vrančićev opus, dr. sc. Marijana Borić (HAZU, Zagreb), održala je predavanje o suvremenosti tehničkih izuma Fausta Vrančića u modernom intermedijalnom Memorijalnom centru “Faust Vrančić” u blizini samostana, Neven Skroza govorio je u crkvi sv. Jelene Križarice o povijesti i kulturi Prvića, Ana Vlahov upoznala je polaznike s poviješću obitelji Vrančić i povela ih do Vrančićeva ljetnikovca u Šepurinama.

U ranim jutarnjim satima Ana Mikić Čolić održala je predavanje o jeziku u svakodnevnoj komunikaciji, dok je Ružica Pšihistal predavanjem o Marulićevoj Juditi uvjerila mlade polaznike kako se i danas može čitati kanonsko djelo hrvatske književnosti združujući i znanje i užitak. Dio programa realiziran je i kroz terensku nastavu i izletničke programe u Šibeniku i nenaseljenom otočiću Tijatu.

Susret s misionarima

Gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić, dočekao je polaznike škole u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića i zaželio im dobrodošlicu počastivši ih besplatnom ulaznicom na tvrđavu sv. Mihovila, a u nastavku stručno vođenoga posjeta Šibeniku obišli su i katedralu sv. Jakova te crkvu i muzej sv. Frane. Neplanirani susret s hrvatskim misionarima i misionarkama iz cijelog svijeta koji su se na putu prema Šibeniku nakratko zaustavili u prvićkom samostanu bio je za polaznike i nastavnike iznenađenje i nezaboravan doživljaj. Poslijepodneva su bila slobodna za kupanja i sunčanja, kao i za sportske sadržaje na igralištu uz samostan koje je vodio Aleksandar Mihajlović, prof. (Graditeljsko-geodetska škola u Osijeku).

Na završnoj priredbi u klaustru samostana domaćini, organizatori, nastavnici i okupljeni mještani uživali su u plodovima devetodnevne ljetne škole. Mogli su čuti i vidjeti isječke audio zapisa i videozapisa te bilješke s terenskoga rada iz folklorističke radionice koju je vodila Ružica Pšihistal, na plakatima izloženima na zidovima samostana polaznici su pokazali kako se rađaju, žive i umiru riječi, što su istraživali u jezičnoj radionici koju je vodila Ana Mikić Čolić uz asistenciju Ljubice Nedić. Glagoljski inicijali Fausta Vrančića uklopljeni u slikovni prikaz njegova izuma visećega mosta na velikom platnu, koji su načinili polaznici glagoljske radionice pod vodstvom Ivice Vigata, poslužili su kao kulisa predstave Slike iz života Fausta Vrančića, koju su priredili polaznici dramske radionice pod vodstvom Teodore Vigato. Polaznici tehničke radionice pod vodstvom Ksenije Kralj vježbali su se u inovacijama inspiriranim izumima Fausta Vrančića, a kamenčići s plaže s logom škole bili su suvenirski dar na kraju večeri.

Tema škole „Faust Vrančić za mlade 21. stoljeća“ povezala je sve polaznike i sudionike škole s neiscrpnim djelom Fausta Vrančića, koji je upravo otok Prvić i crkvu Gospe od Milosti izabrao za svoje posljednje boravište. Ponosan bi na nove vještine polaznika i ukupno ozračje škole zacijelo bio i Faust Vrančić, zaštitnik i otoka i Matičine ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture. Nadahnuti njegovim djelom, mladi su polaznici prepoznali male Fauste u sebi. N.Vekić

Na završnoj priredbi u klaustru samostana domaćini, organizatori, nastavnici i okupljeni mještani uživali su u plodovima devetodnevne ljetne škole.

Faust Vrančić

UMRO JE PRIJE 400 GODINA

PET KREATIVNIH RADIONICA

Voditeljica škole, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal (Filozofski fakultet u Osijeku), uključila je u program pet kreativnih radionica još troje sveučilišnih profesora: doc. dr. sc. Anu Mikić Čolić (Filozofski fakultet u Osijeku), izv. prof. dr. sc. Ivicu Vigata (Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru), izv. prof. dr. sc. Teodoru Vigato (Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru), te dvoje srednjoškolskih nastavnika: Kseniju Kralj, dipl. ing. građ. (Graditeljsko-geodetska škola u Osijeku) i Ljubicu Nedić, prof. (Školski centar fra Martina Nedića u Orašju).

Možda ste propustili...

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

67. KAZALIŠNU SEZONU ZATVARA KONCERT ČAROBNI BROADWAY

Lončaru Godišnja nagrada Komedije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi

2

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala