Učionica
DVOJE ZNANSTVENIKA PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA OSIJEK PRIMILO PRIZNANJA AKADEMIJE TEHNIČKIH ZNANOSTI HRVATSKE ZA 2016.

Prof. dr. sc. Jurislav Babić i doc. dr. sc. Ines Banjari dobitnici prestižnih nagrada
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Dvoje znanstvenika s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Jurislav Babić i doc. dr. sc. Ines Banjari, dobitnicima je prestižnih nagrada Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) za 2016. godinu. Prof. dr. sc. Jurislav Babić dobitnik je Godišnje nagrade Rikard Podhorsky, a doc. dr. sc. Ines Banjari Godišnje nagrade mladom znanstveniku Vera Johanides.

Znanstvenici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek do sada su dobili ukupno 16 nagrada HATZ-a, uključujući i spomenute dvije nagrade, što, prema riječima dekana Fakulteta, prof. dr. sc. Drage Šubarića, nije puka slučajnost. Dobivene nagrade rezultat su sustavnog rada i truda te napora koje Fakultet ulaže kako u znanost tako i općenito u poboljšanje svoje cjelokupne djelatnosti. Također, znanstvenici Fakulteta dobitnici su čak 12 Državnih nagrada za znanost, po čemu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek vjerojatno u vrhu među sastavnicama Sveučilišta u Osijeku. Osim navedenih nagrada zaposlenici Fakulteta dobitnici su i brojnih drugih domaćih, ali i međunarodnih nagrada i priznanja.

Nagrada Rikard Podhorsky dodjeljuje se istaknutom znanstveniku, članu HATZ-a, za osobito vrijedno znanstveno ili stručno dostignuće koje ima primjenu i koje je unaprijedilo suradnju s gospodarstvom ili je pružilo istaknuti doprinos unaprjeđivanju rada Akademije i njezinoj afirmaciji u svijetu u proteklih pet godina. Nagrada mladom znanstveniku Vera Johanides dodjeljuje se znanstveniku mlađem od 35 godina koji ima obranjen doktorat znanosti, a koji je u proteklih pet godina ostvario zamjetan osobni znanstveni ili stručni napredak ili postigao zapaženi doprinos u području koje istražuje.

Prof. dr. sc. Jurislav Babić član je HATZ-a od 2013. Diplomirao je 2002., a doktorirao 2007. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Na Fakultetu je zaposlen od 2002., a trenutno je u zvanju redovitog profesora te obnaša dužnost prodekana za znanost od 2010. Prof. dr. sc. Babić ima iznimno bogatu znanstvenu i stručnu aktivnost, koja se, između ostaloga, ogleda u vođenju i sudjelovanju u realizaciji nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata, a njegov rad usmjeren je i na istraživanja koja imaju primjenu u gospodarstvu. Značajni rezultati proistekli iz navedenih aktivnosti dobra su osnova za unaprjeđivanje procesa proizvodnje hrane, a time i unaprjeđivanje kvalitete i sigurnosti hrane. Rezultate svoga rada objavio je u 87 znanstvenih i stručnih radova, koautor je šest poglavlja u međunarodnim knjigama, a sudjelovao je u radu i organizaciji više od 50 međunarodnih i nacionalnih znanstvenih i stručnih skupova. Glavni je urednik znanstvenog časopisa "Croatian Journal of Food Science and Technology" te član uređivačkih odbora šest međunarodnih znanstvenih časopisa.

Dosadašnji znanstveni i stručni rad doc. dr. sc. Ines Banjari usmjeren je poglavito na edukaciju o ulozi prehrane na zdravlje, uz naglasak na ulozi prehrambene industrije. Istraživanjima o glikemijskom indeksu daje doprinos razumijevanju tog koncepta i njegovoj važnosti u prehrambenoj industriji. Industrija je to prepoznala, a rezultat je uspješna suradnja u području razvoja novih funkcionalnih proizvoda. Značajan doprinos dala je razumijevanju koncepta bioraspoloživosti željeza, ali i prehrambenih navika općenito jedne od najrizičnijih populacijskih skupina: trudnica. Njezino istraživanje, inače prvo takvo u Hrvatskoj, pridonijelo je razumijevanju prehrane u trudnoći i zdravlja djeteta. Svoja je znanja primijenila na bilateralni projekt s Crnom Gorom, u kojem je ostvarila snažnu suradnju s osnovnim školama na području grada Osijeka, u kojima održava edukacije djece i njihovih roditelja. Član je ekspertne grupe Europske komisije za područje prehrane u javnom zdravstvu i predsjednica Katedre za prehranu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Laureat je Danubius Young Scientist Award za 2014. godinu za Hrvatsku.

(Jurislav Babić, Ivana Lauš)

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

HATZ je znanstvena organizacija odabranih istaknutih znanstvenika iz područja tehničkih i biotehničkih znanosti koja se bavi promicanjem navedenih znanosti te okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih tehničkih, biotehničkih i drugih područja zbog podupiranja djelotvornoga znanstvenog i gospodarskog razvitka Hrvatske bez namjere stjecanja dobiti. Od 2000. Akademija je članica Međunarodnog vijeća akademija tehničkih znanosti sa sjedištem u Washingtonu, a od 2009. je stalna članica Europskog vijeća primijenjenih i tehničkih znanosti sa sjedištem u Parizu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana