Učionica
TERA TEHNOPOLIS

Potpuna potpora tehnološki baziranim poduzetnicima u poslovanju na tržištu
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

TERA Tehnopolis, tehnologijsko-razvojni centar Sveučilišta u Osijeku, registriran je 2002. godine kao rezultat suradnje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Aktivnosti tvrtke prije svega usmjerene su na razvoj na znanju utemeljenog gospodarstva koristeći značajno unaprijeđene postojeće tehnologije te komercijalizaciju javno financiranih istraživanja u Osijeku. TERA danas objedinjuje tri strateške inicijative Europske unije (EEN, EYE i KAM) i u mogućnosti je pružiti potpunu potporu inovativnim poduzetnicima.

Brza izrada prototipova

Ne tako davno izrada prototipova i malih serija proizvoda s pomoću 3-D tiskanja izgledala je kao znanstvena fantastika. 3-D tiskanje koristi se za brzu i jednostavnu izradu prototipova i proizvoda koje je teže, duže i skuplje proizvesti drugim tehnologijama. Takvi modeli često se koriste u arhitekturi (model obiluje detaljima), dizajnu (mogućnost osjećaja virtualne geometrije), edukaciji (vjerodostojan model olakšava promatranje i objašnjavanje), strojogradnji (omogućuje unaprjeđivanje geometrije i funkcionalnosti proizvoda), medicini (posebice u protetici) i izradi kalupa (brza izrada prototipa i metalnih dijelova izravnim tiskanjem kalupa). TERA laboratorij za brzu izradu prototipova osnovan je 2005. godine, a od 2014. godine nudi izradu prototipova od ABS i PLA plastike.

Cjeloživotno učenje iznimno je značajno za rješavanje neusklađenosti između obrazovnog sustava i tržišta rada. Koncept cjeloživotnog učenja koje provodi TERA Tehnopolis fokusiran je na izobrazbu u tehnologiji i poduzetništvu u kojoj novi poduzetnici uče od znanstvenika, specijalista i iskusnih poduzetnika. TERA Tehnopolis pruža priliku novim poduzetnicima za dodatno usavršavanje kroz program Erasmus za mlade poduzetnike. Ovaj međunarodni program razmjene omogućava novim poduzetnicima, koji svoje poslovanje planiraju razviti na tržištu Europske unije, učenje od iskusnih poduzetnika u državi članici EU koju odabere. Novi poduzetnik u razdoblju do šest mjeseci može steći vještine potrebne za uspješno vođenje svoje tvrtke. Domaćin nakon završetka usavršavanja može postati dobavljač, kupac ili partner te na taj način dodatno olakšati nastup na tržištu EU-a.

Poduzetnički inkubator TERA je poslovni prostor namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji pokreću poslovanje ili proširuju postojeće. Inkubator površine 1200 četvornih metara obuhvaća 18 ureda, 12 radnih stanica, seminarsku sobu i sobe za sastanke manjeg kapaciteta. Stanarom Poduzetničkog inkubatora TERA uglavnom postaju poduzetnici, inovatori i fizičke osobe koje žele razvijati na znanju utemeljeno poduzeće uz primjenu novih tehnologija i inovacija, često u suradnji sa znanstvenicima matičnog sveučilišta. Do sada je kroz različite programe inkubacije u inkubatoru TERA prošlo više od stotinu sudionika koji potvrđuju glavni princip poslovne inkubacije: inkubacija je proces, a ne mjesto. Kritična masa kvalitetne savjetodavne potpore, mreža poslovnih kontakata i pristup potrebnim resursima mnogo su važniji od fizičkog prostora.

Usluge poslovnog savjetovanja TERA pruža od 2002. godine, naročito u području pisanja projektnih prijava, financijsko-računovodstvenog savjetovanja, savjetovanja u pisanju poslovnih planova i investicijskih studija, zaštite intelektualnog vlasništva, transfera tehnologije i internacionalizacije poslovanja. Poslovno savjetovanje prilagođeno je za poduzetnike početnike kroz program "Start-up" i postojeće tvrtke kroz program "Business-growth". Poslovno savjetovanje je djelatnost u kojoj je iznimno važno povjerenje poduzetnika i poslovnog savjetnika, a poslovno savjetovanje koje provodi TERA Tehnopolis nudi profesionalnost, znanje i dugogodišnje iskustvo, povezivanje sa znanstvenicima matičnog sveučilišta i strateškim partnerima. U okviru projekta CRO-KAM TERA pruža poduzetnicima tehnološku procjenu prema IMP3rove metodologiji kao pripremu za prijavu na program SME instrument.

Europska poduzetnička mreža (EEN)

TERA Tehnopolis, uz pomoć Europske poduzetničke mreže (European Entrepreneurship Network - EEN), koja uključuje 600 partnerskih institucija organiziranih u 92 konzorcija iz više od 60 zemalja, pruža potporu u povezivanju poduzetnika sa stranim partnerima. EEN pruža potporu malim i srednjim poduzetnicima u stvaranju preduvjeta za širenje poslovanja na europskom tržištu kroz: a) plasiranje vlastitog proizvoda/usluge, b) transfer tehnologije i c) povezivanje istraživačkih institucija i kreiranje H2020 projektnih konzorcija, u čemu TERA bilježi izuzetan uspjeh. Suradnja u okviru EEN funkcionira u oba smjera, a osnovne usluge poduzetnicima su dostupne bez naknade. Kako bi svojim klijentima pružila još bolju uslugu, TERA dodatno djeluje u EEN sektorskim grupama Hrana i poljoprivreda i Zaštita okoliša te posebnom programu IPR Helpdesk Ambassador.

Poslovima zaštite intelektualnog vlasništva TERA se bavi od 2005. godine. Ovlašteni zastupnik za zaštitu intelektualnog vlasništva pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo postaje 2008. godine, a zastupnik za međunarodnu zaštitu žiga i industrijskog dizajna pri EUIPO postaje danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Statistika dosadašnjih predmeta zaštite intelektualnog vlasništva potvrđuje da su poduzetnici u istočnoj Hrvatskoj dobili pouzdanog partnera u brizi o njihovoj nematerijalnoj imovini, a uspješno je provedeno više od 150 predmeta zaštite patenta, žiga i dizajna. Ono što treba posebice istaknuti jest činjenica da je ulaskom u EU Hrvatska postala dio zajedničkog tržišta na kojemu vrijedi 1.484.843 EU žigova i 946.006 EU dizajna i izuzetno je lako, možda nesvjesno, povrijediti tuđa prava industrijskog vlasništva. TERA je do sada u žalbenim postupcima uspješno zaštitila interese nekoliko klijenata iz istočne Hrvatske, no da bi to bilo moguće, pravovremena i adekvatna briga o vlastitom intelektualnom vlasništvo je apsolutni preduvjet.

Inače, TERA predstavlja mjesto u kojemu je koncentrirana izuzetno opsežna i kvalitetna savjetodavna potpora. Ona, osim djelatnika, uključuje i strateške partnere iz Hrvatske – Sveučilište u Osijeku, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) - te inozemstva.

(Ivan Štefanić)

Budi uzor® međunarodna je izložba inovacija i studentskih poslovnih planova. Od samog početka, 2005. godine, Budi uzor® posebnu brigu vodi o studentima i inovativnim poduzetnicima. Izložba kontinuirano raste po veličini izložbe mjerenoj u četvornim metrima prostora, broju izlagača i broju stranih izaslanstava, broju natjecatelja u pisanju studentskih poslovnih planova, broju visokih učilišta koja sudjeluju, sadržaju poduzetničke akademije i količini zabavnih sadržaja i slično. No, najvažnija mjera uspjeha je poslovni uspjeh sudionika koji brže i učinkovitije pokreću svoje poslovanje te ga vode s manje rizika i više ambicija.

TERA tim je uz pomoć strateških partnera i dva izuzetno važna projekta, StudOS i Promo Budi uzor, sada u mogućnosti pružiti potporu finalistima i nakon natjecanja. Do sada je kroz program izobrazbe prošlo više od 1400 studenata, od kojih su mnogi već pokrenuli vlastito poslovanje. U tijeku su prijave za finale Budi uzor® 2017. što će se održati u Osijeku 10. studenoga 2017. godine. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na budi.uzor@tera.hr, a poslovni plan napisati uz pomoć značajno unaprijeđenog obrasca ili potpuno nove aplikacije za pisanje poslovnog plana. Za sve one koji planiraju razvijati ili unaprijediti poslovni pothvat temeljen na znanju i tehnologiji, dostupan je udžbenik Inovativno3 poduzetništvo, koji se može naručiti na i3p@tera.hr

Možda ste propustili...