Učionica
37. IZDANJE OSJEČKOG LJETA MLADIH

Od 11. do 26. lipnja organiziran bogat zabavni, edukativni, umjetnički i sportski program
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Z avršeno je 37. izdanje Osječkog ljeta mladih, jedne od najdugovječnijih manifestacija u Osijeku, svakako najveće u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ove godine u razdoblju od 11. do 26. lipnja 2017., zainteresirani su imali priliku sudjelovati i pratiti raznovrsne aktivnosti koje su pripremili studenti za studente, ali i sve druge.

Program Osječkog ljeta mladih obuhvaćao je izložbe studentskih radova, koncerte i predstave u režiji studenata, sportska natjecanja, različite edukativne i motivacijske radionice, te naravno zabavni sadržaj. Ovogodišnje Osječko ljeto mladih otvoreno je u nedjelju, 11. lipnja prigodnim koncertom Osječana – mlade glazbene nade Mie Dimšić te poznate osječke grupe Fluentes, dok su u danima koji su slijedili sve posjetitelje zabavnog dijela OLJM-a zabavljali Opća opasnost, Kiril Džajkovski, Kandžija i Gole žene te Pavel i Vatra.

Edukativni program 37. Osječkog ljeta mladih započet je edukacijom kako napisati moderan životopis i na drugačiji se način predstaviti poslodavcima. Potom se razgovaralo o budućnosti zapošljavanja i razvoju karijera, na Science cafeu se raspravljalo o temi "Što je potrebno za uspjeh u Hrvatskoj?", a sve je to zaključeno neformalnim druženjem aktivnih studenata s potencijalnim poslodavcima. Ove godine fokus je bio na poduzetništvu i zapošljavanju, a uz to studenti su se imali priliku upoznati s radom Psihološkog savjetovalištva kroz radionicu "Emocionalna inteligencija i najčešće zablude o ljubavi".

Za umjetnički dio programa i ove su godine bili zaduženi studenti Umjetničke akademije u Osijeku. Sam program počeo je završnom izložbom Odsjeka za likovnu umjetnost, a nastavljen je sljedećim događanjima: izložbom Osječkog ljeta mladih, Godišnjom izložbom studenata Kazališnog oblikovanja, operom "Cosi fan tutte" W. A. Mozarta, radionicama crtanja i pjevanja, lutkarskom predstavom "U potrazi za čudovištima", kazališnom predstavom "2.14" Davida Paqueta te panel raspravom "UmjetnOSt i mladi", na kojoj su sudjelovali poznati umjetnici Goran Grgić, Mario Matoković i Domagoj Mrkonjić, a završen je projekcijom filmova Artistmovies i predstavom "Trg ratnika" suvremenog engleskog pisca Nicka Wooda.

Po čemu se ove godine Osječko ljeto mladih razlikovalo od prethodnih 36, istaknuo je Stjepan Ćurčić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. "U proteklih nekoliko godina trudimo se zadržati jednak koncept, koji obuhvaća događanja u različita četiri segmenta – neformalna edukacija, umjetnost, sport i glazba odnosno zabava. No, premda je koncept isti, zapravo ni jedno Osječko ljeto mladih nije isto. Svake godine vidimo nova lica, dovodimo nove glazbene izvođače, a ove godine prvi put smo tematski slagali i edukativne radionice – od pisanja životopisa, pa do susreta s poslodavcima. Kroz umjetnički dio naše kolege s Umjetničke akademije svake godine prirede sve bogatiji program kroz koji svoja znanja i vještine čine dostupne široj javnosti. Sportski dio programa uvijek ima dobar odaziv, a ove smo godine u suradnji s Ferivijem i Coca-Colom najveći uspjeh ostvarili organiziravši prvu 'noćnu desetku' – utrku na deset kilometara kojom je ujedno svečano otvoren novo osvjetljeni pješački most, a sve je to bilo začinjeno koncertom Gibonnija", kazao je Ćurčić. Kada je posrijedi zabava, vjeruje da je svatko mogao pronaći bar jedan koncert za sebe ili se s DJ-ima družiti na uvijek dobro posjećenim DC partijima. "Iako je dvotjedna manifestacija organizacijski vrlo zahtjevna, uz naše kolege volontere i podršku sponzora, uspješno smo ju priveli kraju po 37. put. Ovim putem zahvalio bih predsjednici RH, pod čijim visokim pokroviteljstvom je manifestacija održana, Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, našim sponzorima - pivovari Carslberg, Coca-Coli Hrvatska i Feriviju - zatim, naravno, Sveučilištu i sastavnicama Sveučilišta te naravno našim kolegama volonterima koji su u sve ovo utkali puno svog slobodnog vremena. Nadamo se da su studenti zadovoljni, a sve eventualne propuste ispravit ćemo već iduće godine", zaključio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku.

(Jelena Kralj)

Po četvrti put i sportska nadmetanja

U sklopu OLJM-a četvrti je put uspješno organiziran i proveden sportski program koji je obuhvaćao natjecanje u nekoliko sportskih disciplina. Ove godine sportska natjecanja organizirana su u malom nogometu, basketu "3 protiv 3" (ženska i muška konkurencija), odbojci (mješovite ekipe), odbojci na pijesku (turnir u ženskoj i muškoj konkurenciji), stolnom tenisu (turnir u ženskoj i muškoj konkurenciji), te u atletskim disciplinama, odnosno utrkama na 100 i 1200 metara.

Možda ste propustili...