Učionica
PROJEKT ČIJI JE NOSITELJ PROF. DR. SC. MILAN SAK-BOSNAR (ODJEL ZA KEMIJU)

"Upotreba nanomaterijala u razvoju potenciometrijskog senzora za tenzide za primjenu u industriji i zaštiti okoliša - NANOSENS"
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Svjetsko tržište površinski aktivnih tvari (tenzida) raste za 3,8 % godišnje i predviđa se da će 2020. godine iznositi 36,1 bilijun američkih dolara.

Koriste se u gotovo svim industrijskim granama, a najviše u proizvodnji sredstava za pranje i čišćenje u kućanstvima i industriji, u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Tenzidi pripadaju najrasprostranjenijim organskim zagađivačima i globalni su problem onečišćenja okoliša, pa je njihov monitoring od izuzetne važnosti.

Projekt obuhvaća razvoj i konstrukciju potenciometrijskog tenzidnog senzora temeljenog na nanomaterijalima koji će se koristiti za mjerenje koncentracije ionskih tenzida u deterdžentskim proizvodima i sirovinama, farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima, kao i u otpadnim i površinskim vodama.

Novi senzor otklonit će nedostatke standardnih konvencionalnih metoda za mjerenje koncentracije tenzida (radno-intenzivni i dugotrajni postupci, značajan utrošak kemikalija, korištenje i zbrinjavanje toksičnih organskih otapala i drugo), kao i nedostatke konvencionalnih tenzidnih senzora zasnovanih na polimernoj tekućoj membrani (ispiranje senzorskog materijala iz membrane, loše mehaničke osobine, skraćen radni vijek trajanja senzora i drugo), te time i značajno smanjiti troškove njihove kemijske analize. Najvažnija primjena novog senzora je pri detekciji završne točke potenciometrijskih titracija ionskih tenzida, ali i pri direktnom potenciometrijskom mjerenju tenzida.

Minijaturizacijom novog senzora otvara se i mogućnost njegova korištenja kao specifičnog detektora u mikrofluidičkim tehnikama poput analize injektiranjem u protok i sekvencijske injekcijske analize. Glavni istraživač i nositelj ovoga projekta je prof. dr. sc. Milan Sak-Bosnar (Odjel za kemiju Sveučilišta u Osijeku). Projekt "Upotreba nanomaterijala u razvoju potenciometrijskog senzora za tenzide za primjenu u industriji i zaštiti okoliša - NANOSENS" (The use of nanomaterials in the construction of potentiometric surfactant sensors for industrial and environmental applications – NANOSENS) počeo je 1. srpnja 2014., a završetak je bio predviđen 30. lipnja 2017. godine.

(Milan Sak-Bosnar)

Razvijeno pet novih tenzidnih senzora

Za trajanja projekta razvijeno je pet novih tenzidnih senzora na bazi nanomaterijala koji su u cijelosti karakterizirani, objavljeno je sedam znanstvenih radova u bazama koje citira Current Contents, a članovi projekta sudjelovali su s 12 priopćenja na znanstvenim skupovima, od čega su četiri bila pozvana predavanja. Na projektu je, preko projekta "Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti" Hrvatske zaklade za znanost, zaposlena i jedna doktorandica čiji je doktorski rad pred obranom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana