Učionica
SVEUČILIŠTE ILLINOIS DOMAĆIN PROGRAMA EDUCATION LEADERSHIP INSTITUTE #1

Internacionalizacija obrazovanja - iskustva SAD-a i program nemjerljive važnosti
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje i kulturu Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Department of State, Bureau of Educational and Cultural Affairs - ECA) i Instituta za međunarodno obrazovanje (Institute of International Education - IIE), od 21. travnja do 5. svibnja 2017. Sveučilište Illinois u Urbana-Champaign bilo je domaćin programa Education Leadership Institute #1: Campus Internationalization: Structures that Support Student Mobility.

Posrijedi je inicijativa američkog Instituta za međunarodno obrazovanje koja ima za cilj povećati znanje i razumijevanje sustava visokog školstva SAD-a na učinkovit i održiv način. Ovogodišnji program obuhvatio je više od dva tjedna boravka u Urbana-Champaign, Chicagu i završni dio programa u Washingtonu te nekoliko webinara koji su se održali kako prije dolaska u SAD, tako i nakon povratka 11 sudionika iz deset država svijeta u njihove matične institucije i države. Program podrazumijeva četveromjesečnu edukaciju koja je rezultirala ne samo usvajanjem ključnih motrišta sustava visokog obrazovanja SAD-a, poglavito o važnosti i ulozi internacionalizacije, već i snažnim povezivanjem sudionika i njihovih matičnih institucija međusobno, ali i s američkim institucijama involviranim u edukaciju i financiranje prestižnog programa. Nominiranje, odnosno predlaganje potencijalnih sudionika programa, bilo je prepušteno izabranim nacionalnim dionicima, dok su konačnu odluku o sudjelovanju i financiranju programa donijeli organizatori. Ove su godine u programu bili zastupljeni sudionici Sasha Alexander Markarov iz Armenije, Antonija Gladović i Mario Vinković iz Hrvatske, Atul Vyas iz Indije, Shera Mahasneh iz Jordana, Vinntik Sung iz Kambodže, Raul Ramirez Brenes iz Kostarike, Mohammed Zakariae Abouddahab iz Maroka, Assane Thiam iz Obale Bjelokosti, Sofia Jimenez Guimarez iz Perua i Constantin Marius Profiroiu iz Rumunjske. U deset dana boravka na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaign dobili su priliku o različitim aspektima internacionalizacije obrazovanja učiti od najeminentnijih sveučilišnih stručnjaka, voditelja pojedinih službi i osoba koje pomažu da na velikom i cijenjenom Sveučilištu sve funkcionira besprijekorno i vrijedno svakoga dolara uloženoga u školarine te život i boravak.

Međunarodni program

Illinois međunarodni program, predstavlja sveučilišnu službu, odnosno nexus između globalnih aktivnosti i međunarodnih studijskih programa kampusa Urbana-Champaign koja istodobno služi kao administrativna, programska i strateška jedinica odgovorna za različita područja međunarodnih aktivnosti. Stoga je krajem 2013. Sveučilište Illinois otvorilo i svoj prvi međunarodni ured u Šangaju u Kini, na čijem je čelu dr. sc. Matt Rosenstein, istodobno direktor Globalne edukacije i usavršavanja Illinois međunarodnog programa i voditelj programa koji su pohađali spomenuti sudionici iz deset država svijeta. Globalna edukacija i usavršavanje ima 24 godine iskustva u kreiranju posebnih obrazovnih programa i 60 partnerstva s institucijama iz cijeloga svijeta čiji je cilj osiguravanje obrazovanja i usavršavanja za njihove lidere. To je za posljedicu imalo više od 6000 sudionika certificiranih programa iz redova vladinih dužnosnika, znanstvenika, akademskih lidera, poduzetnika i visoko rangiranih izvršnih djelatnika, a na godišnjoj razini i preko 200 međunarodnih studenata preddiplomskih studija koji sudjeluju u tematskim, kratkotrajnim programima što ih organizira ova služba. Sudionici programa su, zahvaljujući spomenutom bogatom iskustvu i znanju različitih timova Sveučilišta Illinois, imali priliku kroz mentorski rad, predavanja, rasprave, programske posjete, prezentacije, simulacije i aktivno sudjelovanje naučiti što je sve važno i nužno za uspješnu realizaciju dolazne i odlazne mobilnosti. To uključuje sljedeće: usluge podrške stranim studentima, predorijentaciju u matičnim državama i orijentaciju na Sveučilištu Illinois, studentski smještaj i život u kampusu i izvan njega, kulturne programe namijenjene stranim studentima i istraživačima, nužne interkulturalne komunikacijske vještine, ulogu istraživačkih parkova i međunarodne mobilnosti koja se odvija kroz studentsko profesionalno i stručno usavršavanje, kurikularnu integraciju i partnerske odnose s inozemnim dionicima, međunarodne sporazume i ugovore, strateška partnerstva s inozemnim sveučilištima i institucijama, kreiranje međunarodnog okruženja koje potiče i osnažuje međunarodna partnerstva, pitanja sigurnosti i zaštite inozemnih studenata i istraživača i drugo. Kako bi sudionici dobili kompletniju sliku i nešto drugačiji fokus, domaćini su se potrudili osigurati posjete i rasprave s vanjskim dionicima, obližnjim Parkland College, ali i privatnim sveučilištima Illinois Institute of Technology u Chicagu i Northwestern University, kampus u Evanstonu.

Završni dio u Washingtonu

Završni dio programa u Washingtonu bio je namijenjen upoznavanju sa sudionicima drugog paralelnog EducationUSA Leadership Institute#2: U.S. Higher Education and Industry/Private Sector Linkages, kao i najzaslužnijim pojedincima involviranim u realizaciju ovog prestižnog programa iz nadležnog američkog Ministarstva i Instituta za međunarodno obrazovanje, ali i prezentaciji znanja koja su sudionici usvojili u prethodna dva tjedna boravka u SAD-u. Na ovom mjestu nije moguće navesti sva znanja i informacije koje su organizatori i domaćini nesebično pružili svim sudionicima, kao ni zahvaliti za svu potporu kako tijekom tako i nakon povratka u matične institucije i države svima uključenim osobama. Hrvatski sudionici posebnu zahvalnost svakako duguju i Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu i nadležnom diplomatskom osoblju, kao i veleposlaniku Republike Hrvatske u SAD-u, dr. sc. Jošku Paru na srdačnom razgovoru u Veleposlanstvu u Washingtonu.

(Mario Vinković)

Više od 40 tisuća studenata

Sveučilište Illinois globalno je sveučilište s teoretskim i primijenjenim istraživanjima koja razvija u više od 140 država svijeta. Ima preko 40.000 studenata, a godišnje ugošćuje više od 12.000 stranih studenata (među kojima i više od 5000 studenata iz Kine) te preko 2500 gostujućih istraživača i profesora. Ima 400 zaključenih institucionalnih ugovora u 62 zemlje svijeta kojima promovira istraživanje i omogućuje uključenost svojih studenata, nastavnika i ostalog osoblja. Kao rezultat tako sklopljenih sporazuma više od 24 % studenata Sveučilišta sudjeluje u nekom od 150 obrazovnih programa i aktivnosti u 45 država svijeta.