Učionica
VELIKO PRIZNANJE HRVATSKE KOMORE ARHITEKATA

Građevinski fakultet Osijek dobio Medalju za arhitekturu kao najbolji projekt u 2016.
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Na prvoj stručnoj konferenciji Dani arhitekata, održanoj od 11. do 13. svibnja 2017. u Rovinju, Građevinski fakultet Osijek dobio je Medalju za arhitekturu, novoutemeljenu godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata, kao najbolji arhitektonski projekt za 2016. godinu.

Projekt dvojice splitskih arhitekata, Dinka Peračića i Romana Šilje, nagradu je dobio u jakoj konkurenciji koju su činili Bazenski kompleks Svetice u Zagrebu, Hotel Amarin u Rovinju, Slatkovodni akvarij u Karlovcu te Putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu. Dobitnika prestižnog strukovnog priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2016. godini proglasio je peteročlani stručni žiri kojim je predsjedao akademik Nikola Bašić. Građevinski fakultet smješten je na prostoru sveučilišnog kampusa u Osijeku, a njegovo je glavno obilježje otvoreni karakter. Zgrada je prohodna od podruma do zadnje etaže, a njezina je sredina rastvorena po cijeloj dužini unutrašnjim terasama. Svi hodnici imaju otvorene krajeve koji pružaju dodatno osvjetljenje. Ambijent je oblikovan nosivom konstrukcijom i svjetlom u bezbroj varijacija, zbog čega je kretanje kroz zgradu "kinematografski doživljaj". Volumen zgrade fakulteta određen je urbanističkim planom kao interpolacija, a zadanog je oblika i ugrađen u sklop planiranih zgrada. Netopovršina zgrade fakulteta je nešto manja od 10.000 četvornih metara.

(Željka Jurković)

Obrazloženje stručnog žirija

U obrazloženju žirija stoji: "Dvije datosti obilježile su pojavnost i funkcioniranje zgrade Građevinskog fakulteta: urbanistički plan sveučilišnog kampusa i konzervatorski uvjeti, odnosno specifični fizički kontekst. Urbanistički plan na temelju kojeg je raspisan natječaj korišten je kao polazišna točka, a predviđao je usku i dugačku formu unutar vrlo zbijene aglomeracije od četiri zamišljene zgrade. Poštovanje pak prema zatečenim vrijednostima – vrijednom arheološkom nalazištu koje se nalazi na lokaciji zgrade – iniciralo je ideju da pet visokostijenih nosača postanu glavni konstruktivni, a ujedno i oblikovni element zgrade".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana