Sport
2. PRETKOLO EUROPSKE LIGE

Ludilo u Gradskom vrtu: Bijelo
-plavi idu u Švicarsku s “plus 2”
Objavljeno 13. srpnja, 2017.
Nogometaši Osijeka napravili su veliki korak prema 3. pretkolu Europske lige

Jako dugo se već na tribinama Gradskog vrta nije okupilo gotovo 7500 gledatelja na Osijekovim utakmicama. No, protiv Luzerna bijelo-plavi su imali sjajnu podršku, a na nju su odgovorili vrlo dobrom igrom kroz koju su si stvorili dva pogotka prednosti uoči uzvrata 2. pretkola Europske lige koji će se za tjedan dana igrati u Luzernu.

Mogla je pobjeda bijelo-plavih biti i uvjerljivija jer su bili daleko bolji suparnik, ali u nekim je njihovim akcijama prevladala želja za samodokazivanjem no tko im to može zamjeriti obzirom u kakvoj su sjajnoj atmosferi igrali. Prema viđenom u tom prvom susretu dva pogotka zalihe bi trebala biti dovoljna za prolaz Osječana u 3. pretkolo Europske lige. Zato je Luzern s travnjaka Gradskog vrta i ispraćen onom poznatom navijačkom rugalicom “Lu zern, Luzern aufwiedershen”. Valjda će tako i biti...

Tri velike prilike Osječana

Početak je odmah pokazao kakva je momčad Luzern. Bez imalo ustezanja napali gosti visoko i agresivno što je malo iznenadilo bijelo-plave. Međutim, brzo su shvatili kako sa Švicarcima nema labavo. Ipak, trebalo je proći desetak minuta do prvog velikog uzbuđenja. Osijek je tada konačno uspio smisleno izaći iz pritiska koji su radili Švicarci, Barišić je dugo loptom pronašao Ejupija, a on je još bolje okrenuo stranu i uposlio Bočkaja na desnoj strani, on je “slomio” svog čuvara Arnolda, došao u čistu poziciju za postizanje pogotka, ali je pucao visoko preko vrata. U tom početnom razdoblju susreta svoju jedinu prijetnju napravili su gosti. Zapravo ona je bila više plod nespretnosti u obrani Osijeka koja u 19. minuti nikako nije uspijevala raščistiti ubačene lopte pred vrata, pa se stvorila velika gužva koja je na kraju dobro završila. Negdje oko 20. minute Osijek se pribrao, te je počeo ozbiljno pritiskati i što je važnije stvarati prilike. Lopin volej koji je otišao pored vrata na ubačaj Šorše u 27. minuti najavio je ono što će se događati do kraja prvog dijela. Samo minutu kasnije stigla je druga velika prilika za bijelo-plave. Barišić je poslao sjajan ubačaj s lijeve strane kojeg je dohvatio Ejupi pucao je glavom u donji lijevi kut, ali se ispružio vratar Omlin te odlično obranio.

 

Slavlje s navijačima nakon pobjede protiv Luzerna! ??????

Posted by NK Osijek on Thursday, July 13, 2017

 

Osijek je pritiskao sve jače, ali Švicarci su bili čvrsti i vrlo oštri, nisu se dali. No, u završnici prvog dijela dolaze nova iskušenja za njih. Prvo u 41. minuti opet Barišić ubačajem pronalazi, ovaj put Lopu, kojem je igra glavom ipak najslabija igračka karakteristika, pa je ta prilika propala jer je Ukrajinac loše pucao. Ako se to uopće moglo nazvati udarcem. I onda u sudačkoj nadoknadi prvog dijela tresao se okvir Luzernovih vrata. Autor je bio Petar Bočkaj koji je iz slobodnog udaraca s preko 25 metara dobro ciljao, ali za koji centimetar previsoko pa je lopta pogodila gredu. To je bio zaključak prvog dijela u kojem je Osijek bio apsolutno bolji i opasniji suparnik, ali što sreća, a što vratar Omlin nisu mu dopustili dolazak u vodstvo.

Ejupi započeo, Grezda dovršio

U nastavku susreta opet je trebalo proći malo vremena da se Osijek zagrije na “radnu temperaturu”. Igralo se ravnopravno prvih 15-ak minuta, a onda su krenuli bijelo-plavi. Međutim, u njihovim napadačkim akcijama nedostajalo je više suradnje previše se toga pokušavalo solo-akcijama u pozicijama kada se moglo odigrati brže. Ipak, u 66. minuti zagrmio je Gradski vrt jer je Osijek konačno poveo. Kad nije išlo iz igre došlo je iz prekida, Bočkaj je pokazao da nema samo top u nozi već i u ruci. Daleko je ubacio loptu iz auta, a najbolji strijelac Osijeka Muzafer Ejupi ju je glavom sproveo u mrežu na oduševljenje navijača. Činilo se u tim trenucima kako Švicarci gube dah jer su počeli dosta griješili u predaji lopte, ali Osječani to nikako nisu uspijevali kazniti.

 

 

U 70. minuti Grezda je pobjegao svojim čuvarima ušao u kazneni prostor, ali kao da se nije mogao odlučiti što učiniti poslužiti Ejupija ili sam završiti akciju, pa je na koncu obrana Luzerna uspjela to raščistiti. No, u 79. minuti Grezda je u sličnoj situaciji na vrijeme donio odluku i udvostručio vodstvo bijelo-plavih. Iskoristio je smušenost u obrani gostiju pobjegao po desnoj strani, pucao u padu, a pomogao je I vratar Omlin koji je imao loptu na ruci, ali mu je ona nekako izmigoljila ispod nje i završila u mreži. Do kraja mogla je još poneka lopta završiti u mreži gostiju, ali su se Osječani malo pomamili pa su opet izostala suradnja u završnici akcija, ali bijelo-plavi svejedno na uzvrat putuju s ugodnom prednosti.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gleadtelja: 7452. Sudac: Marco Guida (Italija) - 5,5. Strijelci: 1:0 Ejupi (66), 2:0 Grezda (79), Žuti kartoni: Šorša, Barišić, Mudražija (Osijek), Schwegler, Schrüpf, Schmid (Luzern).

IGRAČ UTAKMICE: MUZAFER EJUPI (OSIJEK)

OSIJEK

2 (0)

Malenica -, Šorša 7, Škorić 7, Barać 7,5, Barišić 7,5, Mioč 7, Mudražija 7,5, Grezda 6,5 (od 84. Boban -), Lopa 6(od 81. Lukić -), Bočkaj 7,5 (od 89. Perošević -), Ejupi 7,5.

LUZERN

0

Omlin 6, Schwegler 6, Knežević 5,5, Arnold - (od 18. Schmid), Lustenberger 5,5, Ugrinić 5,5 (od 66.Schneuwly 5), Custodio 5, Kryeziu 6, Schürpf 5, Rodriguez 5,5, Itten 5.

1:0

Bočkaj je ubacio loptu iz auta u srce kaznenog prostora, a tamo je najsnalažljiviji bio Ejupi koji je glavom pogodio sam donji desni kut.

2:0

Grezda se opet probio kroz obranu gostiju, pucao u padu i doslovce uspio probiti Omlina koji je već obranio taj udarac, ali je lopta pobjegla ispod njega i ušla u mrežu

Hajduku minimalna prednost

Nogometaši Hajduka su prvoj utakmici 2. pretkola Europske lige na stadionu u Dugopolju pobijedili bugarski Levski s 1:0. Strijelac pogotka koji je Splićanima donio minimalnu prednost za uzvrat u Bugarskoj zabio je Marko Futacs u 24. minuti s 11 metara. Savvas je na desnoj strani krenuo u dribling, Pirgov ga srušio, a sudac Mohammed Al-Hakim je pokazao na bijelu točku. Hajduk je zasluženo slavio, a pobjeda je mogla biti i uvjerljivija da je bilo više preciznosti. Levski je gotovo cijeli susret bio u podređenom položaju, a prvu i jedinu prigodu gosti su imali u 79. minuti, ali i to su promašili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike