Novosti
RAZRED GRAĐEVINARA

Građevinske tvrtke otimaju se za učenike
Objavljeno 14. srpnja, 2017.
U obnovu će i zgrada osječke Građevinske škole, no hoće li je imati tko obnoviti?

Sav apsurd stanja u domaćem građevinskom sektoru može se prikazati na sljedećem primjeru. Zgrada osječke srednje Graditeljsko-geodetske škole prošla je na natječaju za energetsku obnovu javnih zgrada Osječko-baranjske županije. Obnovit će se pročelje, sanirati ravni krov, zamjeniti stolarija, unaprijediti sustava grijanja... No pitanje je hoće li biti dovoljno raspoloživih građevinskih radnika da se taj posao obavi.

Pitanje je posve na mjestu kada se zna kako svake godine iz ove škole izlazi sve manje školovanih učenika za građevinska zvanja, te ovo nadopuni podatkom kako se za ovogodišnji upis u smjer zidar, tesar, ličilac, keramičar i monter suhe gradnje prijavilo učenika za jedva jedan razred! Za tih pet zanimanja za tzv. obrtnička zanimanje prije se znalo upisivati i po šest, sedam razreda. Slično je i s izborom za zanimanje građevinski tehničar - voditelj je to grupe radnika na gradilištu, prijavilo se samo sedam učenika! Donji limit da bi se formirala razredna cjelina je minimalno 18 učenika, što znači da će najvjerojatniji ovaj razred biti ukinut.

Stoga je na sto muka Darko Pšihistal, ravnatelj ove škole, što zbog daljnje organizacije nastave, što zbog evidentnog nezanimanja da se taj problem riješi. Jer kada smo spomenuli obnovu škole, nisu oni jedini, u županiji će se gotovo istovremeno trebati obnoviti još 20 javnih zgrada! Uz već evidentan nedostataka radnika u građevini, pitanje je tko će taj posao obaviti.

- Nedostatak učenika, pa i buduće radne snage, takav je da nas zovu građevinske tvrtke iz Zagreba, među njima i one renomirane, te nude učenicima koji će se školovati kod nas u Osijeku stipendiju, osiguravaju im smještaj u učeničkim domovina i naposljetku jamče zaposlenje izravno iz školskih klupa. Traže od nas i imena učenika koji su završili školu kako bi im ponudili prvi posao uz početnu plaću od 6000 kuna, plus smještaj, pa i dodatak za odvojeni život - kaže Pšihistal.

Dobrog zidara, keramičara, soboslikara, vodoinstalatera danas “ni za lijek”. Ako ih trebate angažirati za neki kućni posao, morate stati u red... Školovani majstori doista imaju mogućnost izravnog zapošljavanja, mogu sami osnovati svoju firmu, mogu sreću potražiti i na drugim tržištima...

I nitko ne dvoji kako je doista riječ o zanimanjima koja su i fizički i psihički zahtjevna, koja traže rad pod vedrim nebom, po terenima... no istina je i da ne moraju baš svi osnovnoškolci svoje daljnje obrazovanje vezati uz gimnazije. Apsurd je i taj što se u priči oko kurikularne reforme gotovo sve vrti oko gimnazija, a u hrvatskom obrazovnom sustavu udio njihovih programa je (tek) 30 posto. Sve ostalo su programi strukovnih, obrtničkih i umjetničkih škola!

Dario KUŠTRO
KAD ŠKOLA MOŽE GRADITI...

A kako to obično biva, primjenjivo rješenje imamo u susjedstvu. Mađarske strukovne građevinske škole imaju takvu zakonsku mogućnost da za potrebe tržišta mogu samostalno ulaziti u projekte izgradnje stambenih zgada. Na taj način omogućavaju konkretnu praksu za svoje učenike (a ne puko čišćenje gradilišta ili odlazak po burek za majstore, kao što je u nas čest slučaj), a škola prodajom tako sagrađenih stanova osigurava sredstva za potrebe nastavne samoodrživosti i drugih nenastavnih aktivnosti.

Možda ste propustili...

MINISTAR GOSPODARSTVA USTVRDIO DA PREDSJEDNIKA RH NISU DOBRO BRIFIRALI

Procjene rejting agencija plod su Vladine konzistentne makroekonomske politike

VINKO PULJIĆ VRHBOSANSKI NADBISKUP

Hrvatima u BiH ozbiljno prijeti politička nesigurnost

COVID U OBŽ-U: TKO NAJČEŠĆE OBOLIJEVA I UMIRE

Na osječkom području najviše umiru pretili s pratećim bolestima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana