Osijek
HIT NA TRŽNICI - DINJE I LUBENICE

Od lubenice je odličan i kompot!
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Obilje povrća i voća i ovoga su četvrtka prezentirali prodavači na osječkoj tržnici. Hit ovoga tjedna su lubenice i dinje, a iako još nisu na vrhuncu sezone, cijena je vrlo povoljna. Tako se lubenice prodaju po dvije i tri kune, dok je cijena za kilogram dinje pet i šest kuna.

I dok će većina građana lubenicu jesti svježu, sugrađanka Dubravka koju smo zatekli na tržnici kaže da već drugu godinu priprema od lubenice izvrstan i osvježavajući kompot.

- Lubenici odrežem koru i uklonim sjemenke. Izrežem je na kockice i stavim prokuhati u zdjelu u koju sam dodala vodu i šećera po želji, ovisno o tome koliko je lubenica slatka. Kuham je oko pola sata i potom pažljivo izvadim komade i stavljam u čiste staklenke - pojasnila nam je naša sugovornica, dodajući da potom u staklenke stavi sok u kojem se lubenica kuhala i sterilizira ih. Prema njezinu receptu, staklenke je potom potrebno okrenuti naopako i držati tako dok se sadržaj ne ohladi. Ovaj kompot, kaže, dobar je i uz dodatak metvice, cimeta, klinčića ili vanilin šećera. Može se poslužiti i kao koktel.

Osim lubenica i dinja, u ponudi na tržnici su i šljive po pet kuna, koliko stoje i nektarine i breskve. Šest kuna je kilogram kupina, a toliko stoje i kruške čija je cijena na tržnici i po osam kuna. U ponudi su i razne vrste povrća, primjerice, tikvice stoje pet, krastavci četiri, rajčica šest i osam kuna, dok je cijena mahuna 15 kuna. Cijena paprike je od kunu do dvije, a zanimljivo je da se prodaje i na “hrpice” po tri kune. Još uvijek je aktualan i kukuruz čija je cijena za klip od kunu do kunu i pol.

Marija MIHELIĆ
Na “Zelenom četvrtku” med od lipe i kestena

Prezentacija meda od lipe i kestena oduševila je sve ljubitelje ovog zdravog proizvoda, a njega su na ovotjednom “Zelenom četvrtku” predstavili članovi Hrvatske udruge “Pčela” iz Osijeka. Predsjednik Slavko Stojanović pojasnio je kako je med od kestena odličan protiv gastroproblema i pušačkoga kašlja, a istovremeno pomaže radu srčanog mišića. Za razliku od toga meda, med od lipe ne preporučuje se građanima sa srčanim poteškoćama.

- Može doći do aritmije, no med od lipe odličan je kod bronhitisa - rekao je Stojanović, dodajući da je med od kestena pak jedan od najkvalitetnijih. Osim što su mogli kupiti med, posjetitelji su i kušali čaj od kamilice uz dodatak limuna i meda od kestena.

Možda ste propustili...