Regija
FILM O STRAVIČNOM ZLOČINU U SRIJEMSKOM SELU

Snimljen dokumentarac “Krvava berba grožđa” o Lovasu 1991.
Objavljeno 14. srpnja, 2017.
Autor filma je Silvijo Mirošničenko, Antun Ivanković je producent, snimanje je trajalo dvije godine

LOVAS - Srijemsko selo Lovas pretrpjelo je stravičnu žrtvu u agresiji na Hrvatsku 1991. godine, o čemu dovoljno govori već i službeni podatak Općine Lovas (u čijem je sastavu i selo Opatovac), kako je u tome selu tada ubijeno ili poginulo 5,5 posto tamošnjih Hrvata. Lovas ima 87 žrtava rata, a najstrašniji zločin zbio se 18. listopada '91. kada je „skupina od 51 lovaskog Hrvata prisilno, od strane jugovojske i četnika, odvedena na čišćenje minskog polja, a u tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovašanin, dok ih je 14 ranjeno.” Upravo je o tom stravičnom zločinu snimljen dokumentarni film nazvan “Krvava berba grožđa”, a u kojemu su, prema riječima producenta Antuna Ivankovića iz tovarničke Udruge “Dr. Ante Starčević”, “zabilježena mnogobrojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana Lovasa koji svjedoče o ratnim zločinima u vrijeme Domovinskog rata“ iako im nije bilo nimalo lako o tome govoriti “u kameru”.

Premijera u rujnu

Pokretači tog, kako dodaje Ivanković, značajnog projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i sam Ivanković kao producent, snimanje je trajalo dvije godine, a premijera 52-minutnog dokumentarnog filma planirana je u rujnu ove godine u Zagrebu, a potom i u svim većim gradovima diljem Hrvatske.

– Dokumentarni film “Krvava berba grožđa” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj. Opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice “Dušan Silni”. Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju grada Vukovara, tzv. JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas, hrvatsko selo u Srijemu – navodi producent Antun Ivanković. Dodaje i kako se “osim činjenice da su u Lovasu zvjerski i na posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, Lovas izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude okupatorske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega.”

– Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad… jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, a koji su nakon toga bili protjerani iz svog sela – kazuje producent.

Bez kazne

Inače, govoreći o upravo dovršenom dokumentarnom filmu, Ivanković će napomenuti još jednu činjenicu: “Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 26. lipnja 2012. izreklo osuđujuću presudu, koja je nedugo nakon toga poništena. Počinitelji se i dalje nalaze na slobodi...”

Načelnica lovaske općine Tanja Cirba podsjetit će da je poništena presuda bila osuda na ukpuno 125 godina zatvora, no slučaj je vraćen u sudnicu...

– Datum tog stravičnog događaja u minskom polju jest i središnji dan obilježavanja ratnog stradanja Lovasa i Opatovca i planiramo tih dana i premijeru filma u Lovasu. Posebno nam je važno i to što će biti snimljena i engleska verzija filma za prikazivanje izvan RH, jer u filmu je niz tragičnih svjedočenja naših mještana o stradanju u vijeme Domovinskog rata, o svim torturama, mučenjima i ubojstvima koja su se dogodila a da nitko zapravo nije odgovarao za te zločine, i nama je vrlo bitno da se istina čuje što dalje i što glasnije. A naša dužnost u Lovasu je da čuvamo spomen na tu veliku žrtvu i Lovasa i Opatovca u ratu 1991. godine i mladim generacijima uvijek ponovnoa ukazujemo na to koliko je visoka cijena bila za slobodnu domovinu – rekla je načelnica Cirba, iznoseći tragičnu bilancu – 89 žrtava u Lovasu i Opatovcu i još jedna nestala osoba, dok mnogi preživjeli i danas žive s ožiljcima tortura.

Naziv flma

Objasnit će i naziv filma:

- Pokraj drugih tortura, mještani su morali ići i na prisilan rad, i žene i muškarci. Kobnog dana su ih skupili i rekli im da idu u berbu grožđa, no odveli su ih u minsko polje...

Inače, pokretači projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković, a dokumentarac koji, po Ivankoviću, promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas. Na snimanju je sudjelovala brojna profesionalna filmska ekipa.

Sanja BUTIGAN

51

lovaski Hrvat prisilno je odveden na čišćenje minskog polja - ubijen je 21, a 14 ih je ranjeno

Bit će snimljena i engleska verzija filma za prikazivanje izvan RH

Knjiga “Krvava istina”

Lovaska načelnica Tanja Cirba podsjeća i kako je Općina prije nekoliko godina izdala knjigu “Krvava istina”, gdje su objedinjeni podatci o svim stradalnicima i stradanjima u tom srijemskom kraju. Knjigu kane i dodatno modernizirati. “Ta je knjiga, pouzdano to znamo, obišla sve kontinente, a može se naći i na općinskoj web-stranici. Važno nam je naime da istina ode u svijet”, zaključila je Cirba.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike