Kultura
ATRAKTIVNO ZATVARANJE 17. OLJK-A

HKUD Osijek 1862 i Ana Rucner zasluženo su ispraćeni ovacijama
Objavljeno 14. srpnja, 2017.
Završetak koncerta bio je zajednički nastup – Drmeš pleše cijeli svijet, Bećarac i Oda radosti

Nakon što je ovogodišnje Osječko ljeto kulture 29. lipnja započelo sjajnim uprizorenjem opere “Nabucco” u izvedbi HNK u Osijeku, i za svečano je zatvaranje organiziran glazbeno-scenski spektakl, ponovno domaćim snagama.

U završnici su na sceni HNK (umjesto na pozornici u dvorištu Rektorata) sjajan koncert priredili članice i članovi HKUD-a “Osijek 1862”, a posebna gošća bila je, njihova stalna suradnica, violončelistica Ana Rucner.

Koncert je ispunio gledalište u kazalištu, ali i ono u dvorištu, postavljeno zbog velikog zanimanja publike, koja je događaj pratila na velikom videozidu.

Program je bio podijeljen u dva dijela. Prvi, nazvan “U san mi dođu tambure” bio je posvećen 170. obljetnici prvog tamburaškog zbora koji je 1847. osnovao Pajo Kolarić, poznati osječki pjevač, svirač, skladatelj i tekstopisac. Na pozornici su se izmjenjivali poučni, edukativni i poetski recitali mladih članica i članova HKUD-a, sa svirkom, plesom i pjesmom, a publika je čula legendarne skladbe: Tri ruže, Miruj, miruj, srce moje, Ponoćni svirači, Kod Bijele lađe, U san mi dođu tambure i druge.

Drugi je dio otvorila Ana Rucner, odsviravši “Bolero” Mauricea Ravela, uz kadrove iz njezina turističkog videospota “Kopački rit u ritmu Bolera“ (snimatelji Mario Romulić i Dražen Stojčić, redatelj Goran Markovanović), snimljenog i predstavljenog krajem 2016.

Potom su se na sceni izmjenjivali domaćini i gošća: HKUD svirkom, plesom i/li pjesmom izveo je: Najlipše je kad je doženjača, Plesovi iz okolice Osijeka, Lijepo pjeva za lugom djevojka i Podravski svati, dok se Ana Rucner još jednom pojavila u soloulozi, u skladbi “Romance For Two”.

Završetak koncerta bio je zajednički nastup – Drmeš pleše cijeli svijet, Bećarac i Oda radosti. Svaka je izvedba bila popraćena snažnim pljeskom, a na kraju su izvođači ispraćeni ovacijama. Umjesto bisa, svirači su krenuli uz taktove tamburaškog kola i 'nestali' u publici. Bio je to najbolji završetak ovogodišnjeg OLJK-a.

Tomislav LEVAK

na sceni

SU SE IZMJENJIVALI DOMAĆINI I GOŠĆA

Koncert je ispunio gledalište u kazalištu, ali i ono u dvorištu, postavljeno zbog velikog zanimanja publike.

Možda ste propustili...

SVJETSKI DAN GLASA, 16. TRAVNJA

Glas je glumcu najvažniji instrument

“LA BOHEME” GIACOMA PUCCINIJA U HNK ZAGREB

Evelin Novak u ulozi Mimi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana