TvObzor
DINKO GLAVAŠ (TS KAS)

Radujem se nakratko pobjeći na ljetni odmor s boljom polovicom
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Popularni tamburaški sastav Kas iz Osijeka posljednjih mjeseci imao je pune ruke posla, o čemu smo više pisali na stranicama dnevnog izdanja Glasa Slavonije. Podsjetimo, iza njih su novi singl, objava novog albuma i brojni nastupi, a sada smo uhvatili frontmena Dinku Glavaša i u zanimljivom ljetnom intervjuu porazgovarali s njim o aktualnostima u radu benda, ali i o njegovu privatnom životu. Samo ćemo nagovijestiti da se ovaj slamatelj ženskih srca uskoro ženi i ostavlja u očaju tisuće obožavateljica. U nastavku ćete, između ostaloga, doznati što djevojka mora imati da privuče, osvoji i zadrži uspješnog mladog momka kao što je Dinko.

Jedan dobar tulum

Početkom svibnja predstavili ste drugi studijski album, što smo propustili nedolaskom na promociju?

- Propustili ste jedan dobar tulum! (smijeh) Promocija je, zapravo, bila jedno veliko slavlje - to je trenutak kad sav rad i trud postane opipljiv. Potrudili smo se skupiti sve drage ljude koji su na bilo koji način pomogli i dali dio sebe u ovaj album te se zajedno proveseliti i biti ponosni na ono što smo zajedno stvorili. Bili su tu autori pjesama, producenti, izdavači, radijski i televizijski urednici, ali i kolege glazbenici i naše obitelji s kojima smo htjeli podijeliti ovaj posebni trenutak. Kad sve zbrojimo i oduzmemo, bila je to jedna jako lijepa večer uz predivne ljude, nakon koje je uslijedio i naš koncert na kojem je prisustvovao veliki broj mladih koji su napunili klub i uživali s nama do ranih jutarnjih sati, što je večer učinilo još posebnijom.

Na promociji si se pojavio slomljene noge, frendovi na Fejsu već te zezaju jer svako malo nešto slomiš. Što se točno ovaj put dogodilo i kako se oporavljaš?

- Nažalost, ponovio sam ozljedu koju sam imao i prošle godine - slomljena peta, metatarzalna kost u lijevom stopalu, samo što je mjesto nezgode bilo drugačije - Beli Manastir, a ne Bordeaux (smijeh). Budući da sam vrlo aktivna osoba, teško mi je palo mirovanje, pa nisam odolio kupanju na našoj Kopiki, zbog čega je i oporavak nešto duži ovaj put. No držim se, sve je O.K. Više nisam na štakama, što znači da se postupno vraćam svojim starim navikama.

Ostali vjerni sebi

Postoje li neke bitne razlike između prvog i ovog drugog albuma?

- Ne znam hoće li se publika složiti, no mislim da smo ostali vjerni sebi. Kao i svaki drugi sastav, odabrali smo svoj smjer i put. Vjerujem da smo novim albumom taj put još više utabali - volimo ono što sviramo, a to voli i naša publika. Iako, mišljenja sam da mi kao sastav, a tako i ja sam kao pjevač, svakom novom pjesmom i snimanjem u studiju sve više sazrijevamo, što me veseli i pred mene stavlja neke nove izazove. Uza sve to, na novom albumu ukomponirali smo neke svježije i kreativnije ideje, što nas i dalje čini prepoznatljivima i drukčijima, što znači da nastavljamo u svom stilu.

Primijetili smo da većina izvođača u današnje vrijeme izbaci album s bar šest-sedam već poznatih singlova i onda doda još dva-tri premijerna. Zar je prodaja CD-a baš toliko pala da ih se radi više sebi za dušu i za uspomenu?

- Prodaja (fizičkih) albuma danas se ne može mjeriti s prodajom prije desetak godina, no internet je donio mnogo pozitivnih stvari za nas glazbenike - glazba koju stvaramo dostupna je golemom broju ljudi. Ne bih se složio s konstatacijom da albume radimo sebi za uspomenu. Radimo ih za ljude koji nas slušaju i koji vole to što radimo, a kad vidiš da netko cijeni tvoj rad i trud, tada shvatiš da se sve to isplatilo. Iako, danas je sve ponuđeno na internetu, što se vidi po brojkama na YouTubeu i društvenim mrežama. Albumi gube na svojoj vrijednosti, vremena, tehnologije i trendovi se mijenjaju, ali bit glazbe uvijek ostaje ista. Sama kupnja albuma više je simbolična.

Reci nam nešto više o četiri nove pjesme koje do prije objave albuma nismo imali prilike poslušati.

- I četiri nove pjesme imaju naš prepoznatljiv zvuk, rekao bih da pripadaju modernom tamburaškom izričaju. Tu je balada “Falit ću ti”, duet “Vlak” koji smo radili s Davorom Radolfijem, “Sve je moguće” i “Tražeći tebe”. Svjesni smo da treba vremena da pjesme zažive, ali snažno vjerujemo u ove pjesme. Počeli smo ih izvoditi na našim svirkama i publika odlično reagira na njih. Tko zna, možda imamo četiri nova hita... Ako ne i manje (smijeh).

Djevojka postaje gospođa

Jesi li zadovoljan zastupljenošću benda u medijima, ali i pozivima na nastupe? Jesu li se stvari poboljšale unatrag nekoliko godina?

- Što se samog razvoja benda tiče, jako sam zadovoljan. Medijski smo dosta zastupljeni i gotovo svakodnevno primam pozive od prijatelja kako su nas negdje čuli ili vidjeli, što naravno laska, a i svirki ne nedostaje. Ako uzmemo u obzir da su nas prije nekoliko godina zvali na svirke jer smo tamburaši, a danas jer žele Kas, za mene je to velik uspjeh.

Godinama TS Kas svira po svatovima, a uskoro dolazi i tvoj red. Kako teče organizacija? I jeste li odabrali sretni datum?

- Zašto bi meni bilo bolje nego drugima? Ha, ha, ha... Šalim se, naravno. Sredinom iduće godine mlada dama postaje gospođa. Organizacija teče odlično. Buduća ima odriješene ruke. Nimalo ne sumnjam u njezin ukus i kvalitetan odabir, jer je i mene sama izabrala (smijeh).

Što te je privuklo i osvojilo kod Lane? Što to djevojka mora imati da zadrži Dinka Glavaša?

- Teško je odvojiti jednu stvar, jer ih je jako puno. Naravno da je fizički izgled prvo što se primijeti na nekoj osobi, ali nakon vrlo kratkog vremena i druženja s dotičnom shvatio sam da je to - to. Lana je djevojka koja zrači pozitivnom energijom, iskrena, s prekrasnim osmijehom i uvijek je tu kad je trebaš. Jedna predivna osoba koja me ispunjava i čini sretnim, a mislim da je to najvažnije.

Kako ćeš provesti ostatak ljeta?

- Hvala na pitanju. Naravno da nakon nastavne godine u školi i mnogo zajedničkog rada, truda i svirki s bendom jedva čekam malo odmoriti i pobjeći od svega na nekoliko dana sa svojom boljom polovicom, ali... Ne bih ja bio ja kad i godišnji ne bi bio radni. Prvo ćemo put Grčke s KUD-om Josip Šošić iz Tenje, a negdje usput ubacit ćemo i nekoliko dana po Jadranu, da naš turizam ne trpi. Ako kojim slučajem uhvatim još malo slobodnog vremena, mislim da ću i odspavati, malo za promjenu.

Razgovarao: Adrian ANDREJEKFoto: Tomislav ŠILOVINAC
PRESKAČEMO JADRANSKU TURNEJU

Što “kasovci” imaju u planu za ovo ljeto?

- Kasovci kao i svake godine imaju jako puno planova, kako u privatnom aranžmanu, tako i ovom prijateljsko-poslovnom. Nažalost, ove godine propustit ćemo već tradicionalnu jadransku turneju, jer je nemoguće sve organizirati i biti na sto strana u isto vrijeme. No već u studenome pakiramo kofere i ponovno idemo na nezaboravnu turneju po SAD-u, ali ovaj put malo drukčijom rutom, tako da prvo slijećemo na Floridu.

Najčitanije iz rubrike