Regija
PROIZVOD BUDUĆNOSTI - INOVACIJA DR. MARIJANA STANKOVIĆA

Pionirski pothvat u Belišću: Energiju će proizvoditi i iz mulja
Objavljeno 13. srpnja, 2017.
Mulj i nerazgradivi otpad pretvorit će u energiju i visokovrijedne minerale

BELIŠĆE - U hrvatskom gradiću Belišću ovih je dana završen, prvi u svijetu, jedinstveni pilot-projekt: postrojenje za konačnu preradu komunalnih, industrijskih i životinjskih muljeva s termolizom bez kisika i bez štetnih utjecaja na okoliš, uz proizvodnju korisnih minerala, potvrdili su nam jučer izumitelj ovog projekta rodom iz Tiborjanaca, fizičar i suvlasnik tvrtke Stagan iz Njemačke, dr. Marijan Stanković, i vlasnik i osnivač tvrtke Pavošević M&M iz Ivanovaca, Ivica Pavošević. Pokazali su nam revolucionarno testno postrojenje projekta oko kojeg su se već okupili zainteresirani potencijalni kupci iz Indije i Njemačke, koji upravo njihov zajednički proizvod žele i u svojim tvrtkama i državama, nazivajući ga “proizvodom budućnosti”!

Prilagodba naručitelju

Laički pojašnjeno, riječ je o vrsti agregata za proizvodnju električne i toplinske energije od spaljivanja ostataka otpada i mulja te drugog otpada koji se dosad nisu mogli prerađivati, nego su se morali transportirati i zbrinjavati u drugim država EU-a, što je za mnoge tvrtke bio golem trošak. Izumom 72-godišnjeg fizičara Marijana Stankovića - koji je cijeli svoj život proveo u zemljama EU-a, a sada je odlučio svoj najnoviji i najveći izum pokloniti zemlji u kojoj je rođen - sav taj otpad koji se inače ne može reciklirati, uključujući i mulj koji preostane nakon filtracije vode u pročistačima vode, sada će se iskoristiti za dobivanje novih vrsta energije i vrijednih minerala bez ikakvih štetnih utjecaja na okoliš.

- Jedno postrojenje, odnosno baterija od deset reaktora, na dan može preraditi 2,5 tona mulja i pritom proizvesti 114 kW električne i 180 kW toplinske energije, koju se može pustiti u sustav ili ih za vlastite potrebe koristiti industrijska postrojenja, tvrtke za odvodnju, deponiji otpada… Postrojenje od deset reaktora zauzima prostor od deset četvornih metara, a za svakog naručitelja radit će se prema željama i potrebama. Jamčimo da će se svakom od njih isplatiti već u roku od tri godine - pojašnjava izumitelj Marijan Stanković.

Na ovom je projektu radio nekoliko godina te izrazio želju da se postrojenje radi i prvo instalira u njegovu rodnom kraju, u Belišću i da se upravo odatle plasira diljem svijeta, odakle već stižu zainteresirani potencijalni kupci, među kojima smo prilikom našeg dolaska zatekli Nijemce i Indijce.

Licenca na 20 godina

U želji da realizira svoju ideju, Stanković je prošle godine stigao u tvrtku Pavošević M&M u Belišće, gdje je s 46-godišnjim vlasnikom Ivicom Pavoševićem postigao dogovor da se upravo u njegovoj tvrtki napravi testni projekt njegova izuma. Očekuje se potvrda nadležnog ministarstva o dobivanju statusa pilot-projekta, kojim će se nakon njegova postavljanja kod prvog naručitelja, moći zornije pokazati kako on funkcionira na terenu. Četrdesetak djelatnika Pavošević M&M-a na njemu su u tvrtki radili šest tjedana.

- Sigurni smo da je riječ o velikoj inovaciji za koju je moja tvrtka, kao najpovoljniji od devet ponuđača, već dobila licencu i ugovor za proizvodnju i održavanje tijekom sljedećih 20 godina, a dovoljno je reći da je prodajna cijena ovog postrojenja za hrvatsko tržište oko 4,5 milijuna kuna te da bi njegova cijena, ovisno o zahtjevima naručitelja, za strano tržište mogla dosezati i do 7,5 milijuna kuna - pojašnjava Ivica Pavošević, koji će zbog sada već velike potražnje za proizvodom koji se radi u njegovoj tvrtki, uskoro zaposliti još 30 djelatnika, a iduće godine trebat će ih još 50!

Kako predviđa da za potrebe ovakve vrste proizvodnje postojeći proizvodni pogon u Belišću više neće biti dovoljan, Ivica je odlučio kupiti prostor nekadašnje tvrtke Koplast u Valpovu, gdje će sljedećih mjeseci preseliti kompletnu proizvodnju već tijekom. Ovdje bi, naime, trebala i službeno početi proizvodnja novog postrojenja za preradu mulja. Do kraja ove godine proizvodit će se jedno postrojenje mjesečno, a nakon novih zapošljavanja jedno postrojenje tjedno.

Lidija ANIČIĆ
Belišće spremno pomoći gdje treba

Potporu izumitelju i proizvođačima odmah je pružio i Grad Belišće, čija je zamjenica gradonačelnika, Ljerka Vučković, rekla kako ovakve inovacije donose novi način rješavanja problema ne samo stanovnika Belišća i Hrvatske nego i šire - od zbrinjavanja otpada do rješavanja mulja na pročistačima.

- Ako ovaj projekt kao pilot-projekt bude realiziran i potvrdi se kao prihvatljivo rješenje u svim ovim segmentima, onda je to doista nešto u čemu se jedinice lokalne samouprave trebaju dodatno angažirati i pomoći gdje god je potrebno, posebice pri traženju određenih rješenja kod naših nadležnih ministarstava, gdje najviše vidimo svoju ulogu - kazala je Vučković pozdravljajući ovaj projekt, koji bi zasigurno bio i odlično rješenje za velike uštede za mnoge jedinice lokalne samouprave i njihova komunalna poduzeća koja se bave vodom i zbrinjavanjem otpada.

trošak

PROIZVOD ĆE SE ISPLATITI U ROKU OD 3 GODINE

4,5

milijuna kuna prodajna je cijena postrojenja za hrvatsko tržište

7,5

milijuna kuna mogla bi biti cijena postrojenja za strano tržište

30

djelatnika ukoro će zaposliti Ivica Pavošević, a iduće godine trebat će ih još 50

Kompletna proizvodnja bit će preseljena u prostor nekadašnje tvrtke Koplast u Valpovu

Možda ste propustili...

NAKON SNIMKE KAKO PAS JEDE UGINULOG PSA

Zatvoreno sklonište za pse, nadzor traje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana