Mozaik
FESTIVAL NA ORAHOVAČKOM JEZERU

Ferragosto Jam slavi 10. rođendan
Objavljeno 13. srpnja, 2017.
Nastupaju Bajaga i Instruktori, Neno Belan i Fiumens, Elemental, Pipsi, Repetitor, Bolesna braća, Bad Copy, Laka, Jonathan i drugi

Ferragosto Jam broji manje od mjesec dana do festivala uz mnoge novosti. Tako je ovih dana predstavio generalnog sponzora festivala, Addiko Bank. Pojačanje jakim partnerom stiže mjesec dana prije početka festivala na Orahovačkom jezeru koji ove godine uz brojna velika imena slavi 10 godina postojanja.

- Dug je put bio da dođemo do ovih deset godina. Kad smo kretali, nitko nije sanjao da će ovo postati jedan od najvećih, ako ne i najveći festival u Slavoniji. Jednom kad imaš kvalitetnog partnera, možeš sve dići na još bolju i profesionalniju razinu. Vjerujem da ćemo ove godine uz Addiko moći uistinu reći da je Ferragosto 10 bio najbolji dosad - okupljenim se medijima na početku druženja obratio jedan od organizatora, Ivan Šišuljak.

Jeka na jezeru

- Addiko Bank je kao moderna, jednostavna i izravna banka prepoznao ideju i sponzorstvom dao podršku najznačajnijem glazbenom festivalu u Slavoniji koja nam je iznimno važna regija. U Addiku vjerujemo u važnost i potrebu mlade generacije da s puno strasti i životne energije konzumira modernu kulturu, a pokroviteljstva glazbenih, filmskih i drugih kulturnih događaja u skladu su s našom poslovnom filozofijom jasnog i jednostavnog bankarstva - istaknula je Maja Čulig, direktorica marketinga Addiko Grupe.

Svojim su se osvrtima u opuštenoj atmosferi pridružili i glazbeni kritičar Zoran Stajčić i osječki reper Kandžija koji je rastao s festivalom i čak nastupio prve godine njegova održavanja.

- Prvi Ferragosto bio je teški entuzijazam, dosta skromnije. Organizatori su bili dio hip-hop scene pa je tako to krenulo. Drago mi je da je to naraslo i da se stvari pomiču. Prijašnjih godina atmosfera je bila ludnica, a kakvo nas tek ludilo ove godine očekuje – jedva čekam vidjeti - prepričao je Kandžija koji je ove godine dio bogatog lineupa krcatog imenima domaće i regionalne scene.

FJ može samo rasti

Zoran Stajčić iz perspektive glazbenog kritičara istaknuo je važnost postojanja festivala izvan Zagreba i popularnih morskih lokacija.

- Ja jesam iz metropole, ali sam uvijek za decentralizaciju. Održati ovakav festival, dovesti takve izvođače u top terminu u Orahovicu vjerujem da je 10 puta teže nego bilo gdje, pogotovo ljeti. Super je što je festival profiliran, organizatori biraju recentne izvođače i program je kvalitetan. Vjerujem da on svojim kapacitetima, ali i kvalitetom ubuduće može rasti - kaže Stajčić. Glavna pozornica, Addiko Piknik Stage, ugostit će veličine kao što su Bajaga i Instruktori, Neno Belan i Fiumens koji dolaze u specijalnom setu gdje izvode isključivo hitove Đavola, Elemental, PipsChips&Videoclips, Repetitor, Bolesna braća, Bad Copy, Laka, Jonathan i mnogi drugi. Ištekani stage donosi probranu ekipu vrsnih kantautora u akustičnim izdanjima, stage #Dobrojutro stavlja naglasak na elektroniku i srodne žanrove, Dance hard stage priprema eklektičan žanrovski miks, a prvi put u povijesti festivala na jezeru će se održati Silent party.

- Cijelu Ferragosto priču zapravo najviše prodaje to jezero. Svjesni smo da svake godine to privlači publiku. Svaki put kad netko dođe i pozove druge ljude najčešće je zbog tog 'dođi uz jezero, roštiljamo, kampiramo, kupamo se – dodaje Marko Nemec. Festival ima i jednu svoju posebnost koju organizatori ističu kao doslovno viralnu.

- S obzirom na to da je dobra jeka na jezeru, svih 15.000 ljudi u nekom trenu počne vikati “eeeeeee” iz nekog nepoznatog razloga. Mislim da je to postalo nešto što je prepoznatljivo i što drugi festivali nemaju. Upravo to druženje oko jezera čini čar ovog festivala. Sukladno tome razvila se ta neka feragostovska supkultura – kaže Nemec, koji je podsjetio i na detalje o ulaznicama.

Postanite volonter

- Festivalske ulaznice u pretprodaji se mogu kupiti po cijeni od 110 kn. Kupnjom festivalske ulaznice posjetiteljima je omogućen ulazak na sve dane festivala, na sve stageove, besplatan kamp u prostoru predviđenom za to i besplatan prijevoz od kolodvora do jezera i natrag. Do isteka zaliha u prodaji su specijalni Ferragosto Jam paketi koji se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu (Tratinska 18) ili naručiti online po cijeni od 230 kuna. U prodaji su također i jednodnevne ulaznice za 80 kuna, a na dan koncerta cijena će im biti 100 kuna. Ulaznice za dan zagrijavanja, kad nastupaju Max & Iggor Cavalera, kupuju se odvojeno. Svi koji imaju festivalske Ferragosto ulaznice trebat će izdvojiti samo dodatnih 40 kn, dok je za one koji požele doći samo tog dana cijena ulaznice 80 kn u pretprodaji, odnosno 100 kn na dan koncerta. Službena pretprodajna mjesta su Dirty Old Shop (Zagreb), Blues (Orahovica), Exit (Osijek), Štedna (Virovitica), KKC Pixel (Koprivnica), Fontana (Đakovo), Okac (Županja), Tom klub (Požega), Dallas Music Shop (Rijeka) te Entrio prodajna mjesta, a online ih se može kupiti i preko Entrio sustava. Još ima i mjesta za prijavu volontera pa smo otvoreni za sve zainteresirane – zaključio je Nemec.

Vladimir GRGURIĆ

ulaznice

SPECIJALNI PAKETI DOSTUPNI PO 230 KN

Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

Najčitanije iz rubrike