Osijek
VODENICA NA GORNJOGRADSKOJ OBALI

Mladi inovator izložio Teslinu zavojnicu
Objavljeno 11. srpnja, 2017.

Prigodom rođendana Nikole Tesle, u ponedjeljak (10. srpnja), vodenica na gornjogradskoj obali postala je mjestom inovacije i visokih napona električne energije. Naime, ondje je svoj uradak, Teslinu zavojnicu, demonstrirao mladi inovator, Neven-Lucian Davidović, učenik drugog razreda elektrotehnike u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku. Uz znatiželjne poglede djece, ali i odraslih, Neven-Lucian predstavio je Teslin izum i objasnio princip po kojemu radi.

- Za laike, ovo je Teslina zavojnica, ona je obični transformator, koji vrlo niske napone pretvara u vrlo visoke, a naš je znanstvenik time želio odašiljati električnu energiju koju bi cijeli svijet mogao koristiti. Da se prihvatio njegov izum, danas uopće ne biste trebali imati instalacije po kućama, već samo jednu prijemničku zavojnicu koja bi uzimala energiju iz te jedne centralne stanice, koja bi odašiljala diljem cijelog svijeta - naučio nas je mladi inovator, koji je s Teslinim izumom sudjelovao i na nedavnom Mini Makers Faireu u Elektrotehničkoj školi.

Svestrani Neven-Lucian osvaja odličja na natjecanjima iz gimnastike i matematike, a u slobodno vrijeme bavi se i brojnim projektima prijenosa bežične energije, čime svakodnevno uči i napreduje na području elektrotehnike. Tako je projekt Tesline zavojnice započeo još u sedmom razredu osnovne škole, pa skromno ističe da je njegova verzija vrlo jednostavan prikaz velikog izuma, ali to nije zaustavilo posjetitelje osječke vodenice da s čuđenjem uživaju u iskrama i “opipljivoj” električnoj energiji.

- Smatram da sve u životu treba samo započeti, kao što sam ja sa zavojnicom, jer kada te nešto zanima, kada ustraješ, svakodnevno učiš i stječeš nova iskustva - naravno da ćeš napredovati i biti još bolji - zrelo je zaključio mladi inovator, koji sa stečenim znanjem sada želi napraviti još bolju i ljudima zanimljiviju zavojnicu u čast velikog Nikole Tesle. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNAC JE VODENOG VALA

Drava poplavila lijevu obalu, na oprezu u vikend-naselju

2

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

3

NA POTEZU OD PRENJSKE DO KOZJAČKE

Vodovodni radovi u Kolodvorskoj ulici