Regija
ĐAKOVAČKI DVD OSPOSOBLJEN ZA LJETNE INTERVENCIJE

Vatrogasci hvataju zmije u kućama
Objavljeno 12. srpnja, 2017.

ĐAKOVO - Bar jednom mjesečno đakovački vatrogasci tijekom ljeta interveniraju pri hvatanju zmija koje za visokih temepratura ulaze u kuće. Jednu takva dojava pristigla je jučer u Centar 112 tijekom poslijepodnevnih sati iz đakovačkog prigradskog naselja Piškorevci.

- Nisu nam takve intervencije novost, samo ne iziđe svaki put u javnost. Ova intervencija dogodila se u ponedjeljak poslijepodne u 16,22, gospođa je nazvala i rekla da se u obiteljskoj kući nastanila zmija. Izišla su dva naša vatrogasca, a zmija je pronađena u prostoriji iza ormara. Uklonjena je pomoću alata za kupljenje zmija, zbrinuta u vreću i odvezena na sigurno, odnosno vraćena je u prirodu. Radi se o bjelouški - kazao nam je Samir Stegić iz đakovačkog DVD-a, koji je dodao i kako je hvatanje zmije trajalo nešto više od sat vremena.

Stegić kaže kako zmije u kuće uglavnom ulaze tijekom ljetnih mjeseci, a najčešće ih se može susresti u zaraslim, travnatim površinama punim korova, na zapuštenim terenima. Zapovjednik đakovačkog DVD-a Ivan Klemen ističe kako i za ovakve intervencije imaju obučene ljude.

- Radi se o intervencijama pri kojima zapravo spašavamo te životinje od samih ljudi, jer ih vraćamo u prirodno stanište. Za takve intervencije pripremili smo se kroz obuke Vatrogasne zajednice OBŽ-a i u razgovorima sa stručnjacima, a opremili smo se i opremom s kojom bezopasno možemo uhvatiti i transportirati tu životinju u prirodu - kaže Klemen.

Ovaj put, kako doznajemo, zmija je u kuću ušla kroz rupu na ulaznim vratima, no zbog velikih vrućina ljudi ostavljaju vrata otvorena, odnosno samo pokrivena zavjesom, pa im je tako olakšan put u očigledno traženi hlad. Inače, poznato je kako su bjelouške zaštićene zmije i njihovo je ubijanje kažnjivo i strogo zabranjeno. Maja Muškić

Stršljenove uklanja Bilje Pestrid

Ove je godine zamijećen i znatno veći broj stršljenova. Na to je jučer upozorila i žena iz Mandićevca, tražeći savjet kome da se obrati za uklanjanje gnijezda. Đakovački vatrogasci, kaže Samir Stegić, time se ne bave. “Mi takve dojave primamo, ali ih s telefonskim brojem prosljeđujemo jednoj tvrtki u Baranji, Bilje Pestridu. Oni dolaze na područje našeg grada, ali i okolnih općina te zbrinjavaju stršljenove, ose itd.”, kaže Stegić.

Zapravo spašavamo zmije od ljudi, jer ih vraćamo u prirodno stanište, kaže Klemen

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike