Osijek
GRAĐANI SE PRIDRŽAVAJU UPUTA

Kolapsi rijetki, k liječniku išli zbog alergija i ugriza kukaca
Objavljeno 11. srpnja, 2017.
Vrućina jučer ipak nije napunila ambulante hitnog prijema u KBC-u

Upute građanima o odgovornom ponašanju tijekom velikih vrućina koje su mogli pročitati u medijima i vidjeti na televiziji očito su imale učinak. U ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima, kad je živa u termometru pokazivala 36 Celzijevih stupnjeva, u Objedinjeni hitni bolnički prijem Kliničkog bolničkog centra Osijek nitko se nije javio zbog zdravstvenih problema izazvanih visokim temperaturama zraka.

Potvrdila nam je to dr. med. Marta Biljan, zamjenica voditelja OHBP-a, a slično je bilo i u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, gdje od zamjenice ravnateljice, mr. sc. Ide Parčetić-Kostelac, dr. med., doznajemo da je bilo nekoliko kolapsa, no s obzirom na vrućine, ništa zabrinjavajuće.

- Više neuroloških ispada bilježili smo dan prije, u nedjelju, a bilo je i kolapsa na Đakovačkim vezovima - istaknula je naša sugovornica.

Ipak, u ambulantama obiteljske medicine tijekom prijepodneva smjenjivali su se pacijenti, i to, prema riječima dr. Nataše Stanišić, rukovoditeljice Odjela primarne zdravstvene zaštite, uglavnom zbog raznih osipa, konjuktivitisa, uboda kukaca pa i probavnih smetnji.

- Aktualne su te proljetno-ljetne bolesti. Građani se javljaju zbog uboda kukaca u vrtovima, raznih posjeklina zbog čega ih onda cijepimo, te osipa. Kronični bolesnici nisu se javljali sada, nego prije neki dan kad je bilo kišno vrijeme. Promjena vremena izaziva promjenu krvnoga tlaka pa im moramo regulirati terapiju - ispričala je dr. Stanišić. Dodaje kako su neki sredovječni i stariji pacijenti u ponedjeljak dolazili u najgore doba dana, oko 14 i 15 sati. Stoga valja imati na umu da se preporučuje ostanak u kući od 10 do 17 sati, osim u slučaju prijeke potrebe. Uzimanje dovoljno tekućine i lakših obroka i dalje je imperativ, sve dok traju ove visoke temperature.

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...

UČENICI OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Župan uručio priznanja najboljim natjecateljima

OPĆINA VLADISLAVCI

Promjena prostornog plana