Ekonomija
ADMIRAL MARKETS:

U što uložiti u slučaju nove globalne recesije?
Objavljeno 11. srpnja, 2017.

Iako Europa tek sad izlazi iz krize koja je počela prije desetak godina, globalno gospodarstvo već je 2010. godine izišlo iz recesije i nastavilo rast. To znači da trenutni ekonomski poluciklus traje već sedam godina, što je iznadprosječno dugo. Naime, u posljednjih 80 godina gospodarstvo SAD-a raste pet-šest godina, nakon čega dolazi do recesije koja traje godinu do dvije, navode između ostalog analitičari Admiral Marketsa u svojoj najnovijoj analizi.

Dodaju i da za vrijeme recesije gotovo uvijek dođe do velikog pada cijena dionica, udjela u investicijskim fondovima, ali i kamatnih stopa, pa se štednja u bankama manje isplati nego u dobrim ekonomskim vremenima. “S obzirom na to da će svijet prije ili poslije ponovno pasti u ekonomsku krizu, u što je najbolje uložiti vlastiti kapital u takvoj situaciji?” pitaju se u Admiralu.

- Nekoliko valuta ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, a to su američki dolar, švicarski franak i japanski jen. Zbog povećanje potražnje na početku svake rececije i/ili političke krize, vrijednost ovih valuta značajno poraste, pri čemu je moguće profitirati. Američki dolar jača zbog stajališta velike većine investitora na financijskim tržištima da će zbog veličine gospodarstva, političke i vojne moći, upravo SAD najlakše izići iz krize. Švicarski franak jača zbog stabilnosti švicarskog gospodarstva i povjerenja u švicarski bankovni sustav, dok japanski jen jača zbog izvozno orijentiranog gospodarstva koje bi također probleme trebalo prebroditi lakše nego većina ostalih zemalja, navode iz Admirala.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da zasad nema naznaka nove globalne krize te da slijedi nekoliko godina ekonomskog rasta. “To znači da bi vrijednost navedenih instrumenata još neko vrijeme trebala padati, te da će ih se prije početka iduće krize vjerojatno moći kupiti po povoljnijoj cijeni od trenutne”, zaključuju u Admiralu. Z.Rupčić

Napomena: Navedene prognoze isključivo su mišljenje autora i nisu investicijski savjet

KADA PADA POVJERENJE U BANKE, KAPITAL PREBACUJU U ZLATO I SREBRO

Za vrijeme kriza u pravilu dolazi do pada povjerenja u banke, a povremeno čak i do bankrota dijela banaka, pri čemu štediše izgube dio ili cjelokupnu štednju. Zbog toga dio investitora, ali i javnosti kapital preferira prebaciti u plemenite metale kao što su zlato i srebro, koji su se tijekom povijesti dokazali kao relativno dobar oblik čuvanja vrijednosti.

Možda ste propustili...

HRVATSKA PRVI PUTA UVODI FINANCIJSKE INSTRUMENTE U POLJOPRIVREDU

Za posrnuli mljekarski sektor kamate 0,1 %

ZAŠTIĆENI PROIZVOD BRŽE PRONALAZI PUT DO TRŽIŠTA

Promet izvornim proizvodima u EU-u veći je od 50 milijardi eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana