Novosti
NASTAVAK ZATVORSKE KAZNE

Osječani osuđeni zbog kokaina u Paragvaju žele u zatvor u Hrvatskoj
Objavljeno 10. srpnja, 2017.
Tobler je pred razvodom i misli da će sinu moći više pomoći iz Hrvatske

Šest i pol godina otkako su mu u Međunarodnoj zračnoj luci Silvio Petirossi u Paragvaju u želucu pronađene 44 kapsule kokaina te je uhićen i prebačen u paragvajski zatvor, Mirko Novaković iz Višnjevca vrlo skoro treba biti izručen Hrvatskoj.

Nakon što je uložio žalbu na presudu Vrhovnom sudu Republike Paragvaj, trebao bi dio neodslužene kazne od ukupno 18 godina zatvora odslužiti u nekoj od kaznionica u Hrvatskoj. Podsjetimo, obojica su uhićena kao nosači droge, a utvrđeno je da su drogu planirali prodati u Francuskoj gdje im je, kako je zaključio Vrhovni sud Republike Paragvaj, bilo posljednje odredište. Ovih dana i Tobler planira uložiti zahtjev za izručenje, a razlog zbog čega to nije učinio ranije jest dijete koje je, podsjetimo, dobio nakon što se ondje oženio.

- Imam informaciju da je moj sin maltretiran i trenutno ne kontaktiram s majkom mog Emanuela. Ona mi ne dopušta da vidim dijete, no ja se želim boriti za njega i prebaciti se u Hrvatsku s njim ili bez njega. Nakon toga želim se boriti za Emanuela i, kao i Novaković, odslužiti tu kaznu u Hrvatskoj - poručio nam je Tobler iz Kaznionice Industrial Esperanza, gdje je prebačen iz Nacionalnog zatvora Tacumba u Asuncionu. Ondje je, podsjetimo, počeo služiti 18-godišnju kaznu zatvora, i to kad mu je u želucu pronađeno 25 kapsula kokaina.

Iako je ranije najavljivao da će nakon odsluženja kazne ostati živjeti u Paragvaju, danas 27-godišnji Tobler kaže kako nije računao na to da će biti pred rastavom braka. Stoga, ako mu to financijska situacija omogući, želi što prije početi odsluživati kaznu u Hrvatskoj, no najprije mora podnijeti zahtjev, i to drugi. Prvi je podnio prošle godine, no zbog obiteljske situacije tada ga je povukao.

- Odlučio sam što prije razgovarati s Ministarstvom vanjskih poslova da mi pomogne. Nadam se da će mi i financijska situacija to dopustiti, a trenutno imam tek 300-tinjak kuna mjesečno koje mi šalje moja obitelj. Taj novac odmah proslijedim sinu, no ja ću se već snaći, samo da ova agonija ovdje završi što prije - kaže Tobler, koji, nakon što je prebačen u zatvor Esperanza, više ne radi kao kuhar. Naime, u Tacumbu je, radeći kao zatvorski kuhar za posjete i prodajući hranu imao koliku-toliku zaradu.

- I mene i Novakovića koče financije i nema nam tko pomoći. Nadam se da će bar on uskoro otići, a i ja za njim - kaže Tobler.

Dodajmo tome da bi Novaković nakon izručenja ipak mogao izići i prije predviđene kazne do 2029. godine jer uvjetni otpust može zatražiti nakon 14. siječnja 2023. Hoće li to uspjeti i Tobleru, ostaje vidjeti.

Marija MIHELIĆ
Presuda osječkog suda postala pravomoćna 9. svibnja

Presuda Županijskog suda u Osijeku kojom se utvrdilo da je Novaković proglašen krivim prema paragvajskom zakonu i da opis kaznenog djela ima sva zakonska obilježja koja su zavedena i u Hrvatskoj, kao i to da je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 godina postala je pravomoćna 9. svibnja, a 20 dana poslije doneseno je i rješenje za daljnje izvršenje kazne u Hrvatskoj. Taj se dokument, kako doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, nalazi u paragvajskoj Kaznionici Industrial Esperanza. Rješenje za daljnje izvršenje kazne u Hrvatskoj doneseno je 29. svibnja i čim bude uručeno, kreće tehnički postupak da se Novaković preveze u Hrvatsku i da ga se provede u Remetinec u Centar za dijagnostiku. “Potom će biti obavljen tretman i dijagnostika i odrediti u kojem će zatvoru u Hrvatskoj, kad ga dopreme, izdržavati preostali dio kazne”, kaže Rožac.

Imam tek 300 kuna mjesečno koje mi šalje moja obitelj. Taj novac odmah proslijedim sinu, kaže Tobler

Možda ste propustili...