Ekonomija
ZBOG NEDOSTATKA RADNE SNAGE:

Od duhana odustalo više od 30 proizvođača
Objavljeno 10. srpnja, 2017.
Ove godine imamo manje duhana nego prošle godine, rekao je Josip Zdeličan

Nakon završetka proljetne sjetve i početka žetve ovoga ljeta, rezultati uroda s područja Virovitičko-podravske županije iznimno su dobri, što se pokazalo već nakon otkosa prve kulture, ječma.

Potvrđeno je to i u tvrtci Megalis u Starinu na 76. Sjednici Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica.

Predsjednik Dušan Alebić izjavio je da je najbolji rezultat do sada polučio ječam, a da i druge kulture već sada pokazuju kako će prinos biti iznimno dobar.

Ivan Gojević iz Agrimexa izjavio je da su u proljetnoj sjetvi posijali 350 ha soje, 300 ha suncokreta i 1100 ha kukuruza.

- Soje je ove godine mnogo više, s obzirom na to da su se kooperanti najviše odlučili na tu kulturu zbog povoljnije otkupne cijene u odnosu na ostale. Žetva ječma je završena i u zadnjih 30 godina ne pamtim bolji prinos i kvalitetu. Žetva uljane repice također je pri kraju, očekuje se prosječan prinos od 3 t/ha, a cijena bi trebala biti malo bolja nego lani. Ovaj tjedan bio je prvi jači tjedan žetve pšenice i kooperanti koji su je počeli žeti prilično su zadovoljni te očekujemo dosta dobre prinose, ali i bolju cijenu - rekao je Gojević.

U ime Poljoprivrednog poduzeća Orahovica Dušan Alebić istaknuo je kako je urod svih kultura dobar te je naglasio da bi zadovoljavajuća cijena pšenice bila 1,12 kuna za kilogram. Proizvođači duhana naglasili su kako se ova godina za sada pokazala kao jedna od najuspješnijih u posljednjih desetak, prema kvaliteti i prinosu duhana na području županije.

- Prošli tjedan započela je berba duhana i prema do sadašnjim pokazateljima bit će to godina sjajne kvalitete i odličnog prinosa. Ove godine imamo nešto manje duhana nego prošle, otprilike osam posto, a jedan od najvećih razloga je što naši proizvođači nemaju dovoljno radne snage. Odustao nam je čak 31 proizvođač jer nemaju dovoljno radne snage za berbu, ali bez obzira na sve, ove godine prema viđenim nasadima očekujemo i više ubranog duhana nego lani - rekao je Josip Zdeličan iz Hrvatskih duhana, a slično je izjavio i Tomislav Tomić iz slatinskog Agroduhana.

Na sjednici se čulo i da je kiša u posljednjih nekoliko dana, unatoč olujama i tuči, ipak spasila stanje u poljoprivredi i donijela pozitivne rezultate prvih dana žetve. Prerađivači kamilice naveli su problem zagađenosti proizvoda nikotinom zbog sušenja u duhanskim sušarama, što nije slučaj u tvrtki Megalis.

- Imamo ugovorenih 250 ha kamilice i berba je prošla odlično. Do sada smo već osušili oko 150 tona - rekao je željko Juren iz Megalisa.

Vladimir GRGURIĆ

Milan Vanđura

direktor HGK ŽGK Virovitica

Treba ograničiti uvoz nekvalitetnih proizvoda

U cilju povećanja izvoza treba uputiti prijedlog Ministarstvu poljoprivrede da limitira uvoz nekvalitetnih i loših proizvoda na način kako to čine druge članice Europske unije te da se inzistira na pravovremenoj isplati poticaja, kako su i obećali.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana