Kultura
“JAMES I DIVOVSKA BRESKVA” PREMIJERNO 11. SRPNJA

Nakon tri i pol godine na scenu se kao glumac vraća Ivica Lučić
Objavljeno 8. srpnja, 2017.

Na dvije i pol je godine Dječje kazalište Branka Mihaljevića dobilo (točnije: kupilo) autorska prava za izvođenje djela Roalda Dahla “James i divovska breskva”. Uhvatili su posljednji vlak, jer za konac se 2019. priprema veliki projekt vezan uz tog britanskog autora, pa u to vrijeme ni jedan teatar ne može imati Dahlov komad na repertoaru.

Dječje kazalište nastavlja tradiciju tei na ovom će OLJK-u imati jedinu domaću produkciju. Toplo je u povodu toga predstavnike sedme sile jučer na konferenciji za novinare u ime kuće pozdravio ravnatelj - a u ovom slučaju i glumac - Ivica Lučić, prezadovoljan projektom i ekipom, s kojom prvi put surađuju, a koju predvodi beogradski redatelj Dragoslav Todorović. Osim ravnatelja, koji se na kazališne daske kao glumac vraća nakon troipolgodišnje stanke, još su neka imena svježa u ansamblu: Maja Lučić Vuković i Ervin Lustig (student, koji će u predstavi izvoditi uživo glazbu Vladimira Pejkovića, skladanu baš za ovu predstavu).

Dragoslav Todorović, uz to što režira, predaje lutkarstvo na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu pa je to, kao i činjenica da Osijek ima Umjetničku akadamiju koja jedina u Hrvatskoj obrazuje lutkare, razlog što je DKO za OLJK odabrao lutkarsku predstavu, nakon dvaju nelutkarskih naslova. Nakon režije i dramatizacije (“Priča s morskog dna”) Maja Lučić Vuković preko “veze” je (redateljske) u DKO-u prvi puta glumica u predstavi. Naime, Todorovićeva je želja bila oca i kći konačno spojiti na sceni. Vukao ih je i gurao i uspio - našalili su se na presici. Zbog toga su sretni i Ivica i Maja (kojoj je to ostvarenje djetinjeg sna!), ali i redatelj čije su prve riječi na konferenciji bile da se u Osijek - zaljubio.

Gledao je u DKO-u nekoliko sjajnh predstava i donekle upoznao ansambl, a u njihovu se izvrsnost uvjerio radeći s njima. Iako je rad bio kompleksan, nekako je sve išlo lako, kaže Todorović, jer se sve poklapalo kao zupčanici u satnom mehanizmu, a jedan od glavnih pokretača bio je Edi Ćelić, kojemu je opet pripala naslovna uloga Jamesa. Jednoga od najznačajnijih pisaca za djecu, o kojem se malo zna, Todorović je upoznao prije 40 godina u Njemačkoj, preko priča za odrasle. I ovaj je naslov - priču o prijateljstvu, kao komornu predstavu u kojoj je dvoje glumaca igralo sve uloge, postavio u Subotici. Oblikovanje lutaka, scenografije i kostima povjereno je mladoj Irini Somborac, koju je Todorović primijetio na akademiji u Beogradu, bila je među njegovim prvim studentima.

- Glumci su u animiranju pronašli načine kojih se ni ja sama nisam domislila radeći lutke - priznala je mlada umjetnica, naglasivši kako su svi zajedno napravili divnu predstavu. Od jeseni će ju publika gledati na redovitom repertoaru DKO-a.

Među 'gostima' koje je obradovao Lučićev poziv i rado su mu se odazvali, i mladi je Ervin Lustig, jer, kaže, voli glazbu, kazalište i lutke. Suradnju s Pejkovićem ocjenjuje odličnom, a čitav rad na predstavi istinskim veseljem.

Izazov za iskusnog Edija Ćelića ovaj je puta bila tehnika animiranja lutaka, kombinacija marionete i gapita, spojene u posebnu vrstu stolne lutke, s čim se nije do sada nikada susreo.

Ponosna je i Ljerka Hedl, predsjednica Organizacijskog odbora OLJK-a jer Osijek ima kazalište kakvo je Dječje kazalište i njegov odgovorni ansambl, bez kojih ni OLJK ne bi bio ono što jest. Prisjetila se dugogodišnja i neumorna članica OLJK-a od početaka pa i Ljeta u Tvrđi, koji su OLJK-u prethodili, a na kojima je Dječje kazalište također svoj obol u vidu ambijentalnih naslova dalo. Počev od nezaboravnog “Don Quijotea - bistrog viteza od Manche” u režiji Zlatka Svibena do ovog najnovijeg.

Premijera je zakazana za 11. srpnja, u 21 sat u dvorištu Rektorata, a dan ranije na istom je mjestu u isto vrijeme javna generala proba. Osim oca i kćeri Lučić te Edija Ćelića, u predstavi glumi i Aleksandra Colnarić te Kristina Fančović kao alternacija Maji, i Srđan Kovačević koji će uskakati kada Ivici Lučiću ravnateljske obveze stanu na put.

Narcisa VEKIĆ

Režija je povjerena beogradskom profesoru lutkarstva, Dragoslavu Todoroviću

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike