Sport
OSIJEK LAKO DO LUZERNA

Bijelo-plavi se poigrali
s nemoćnim Andorcima
Objavljeno 6. srpnja, 2017.
Ljetna akvizicija Petar Bočkaj se s dva sjajna pogotka predstavio osječkoj publici

Osijek je očekivano rutinski završio posao protiv UE Santa Colome. Prolaz u 2. pretkolo Europske lige nije ni bio upitan. Mnogo je važnije bilo na koji će način Osječani to učiniti. I bili su vrlo dobri, na zadovoljstvo lijepog broja njihovih navijača pokazali su mnogo bolje lice od onog prije tjedan dana u Andora la Velli. Ostao je dojam da su Andorcima mogli natrpati koliko su željeli. Na kraju su zabili četiri, što je bilo dovoljno za najuvjerljiviju europsku pobjedu i sasvim pristojnu zabavu u Gradskom vrtu. Osijek je tako izborio susret s Luzernom u 2. pretkolu Europske lige pobijedivši Andorce s ukupnih 6:0.

Brzo probijeni Andorci

Osijek je nošen podrškom s fino popunjenih tribina Gradskog vrta vrlo odlučno ušao u utakmicu. Od prvog napada se osjetilo kako je samo pitanje trenutka kada će obrana gostiju biti slomljena. Već u drugoj minuti Lukić je odlično proigrao Grezdu koji je imao otvoren put prema vratima, ali je loše primio loptu pa je ona završila u naručju gostujućeg vratara. Tri minute kasnije Osijek je bio još bliže vodstvu. Udarac iz kuta izveo je Barišić, vratar Escobar Escalante ispustio je loptu koja je došla do Lukića, a on je pogodio gredu od koje se lopta odbila do Grezde, ali brzonogi napadač bijelo-plavih u tom tre nutku još nije namjestio ciljnike, pa je pucao preko vrata. Santa Coloma je definitivno bila opkoljena u tim tre nucima, a neminovno se dogodilo u osmoj minuti. Osijek je poveo pogotkom svog najboljeg strijelaca Muzafera Ejupija kojem je to bio prvi europski pogodak uopće. Pritisak Osječana nastavio se i nakon vodstva. Sve se vrtilo oko Ejupija kada je završnica akcija bla u pitanju. U 15. minuti zabio je on i drugi pogodak, ali taj nije priznat jer se kod prijema lopte poslužio rukom, a u 21. minuti promašio je veliku priliku koju mu je pripremio Šorša, Makedonac je ostao sam na 7-8 metara od vrata pucao nogom, ali ne dovoljno jako, istina prošla je lopta vratara, ali ju je s linije uspio izbiti jedan obrambeni igrač Santa Colome. Mogao je Osijek već u prvom dijelu napuniti mrežu iritantnih gostiju koji su toliko otezali igru, valjali se po terenu da je to doista prelazilo granice dobrog ukusa, ali sjevernoirski sudac Kennedy sve je to strpljivo tolerirao. U 34. minuti još jednom se tresla greda vrata Santa Colome. Bočkaj je ubacio iz desnog kuta, a Ejupi je pucao glavom u okvir vrata. Kanonada se nastavila i nakon toga, ali gosti su nekim čudom preživljavali sve te nalete Osijeka. Nešto je obranio njihov vratar, a neki su udarci zapinjali u “gustom prometu” pred njihvim vra tima. Ipak, Osijek je u završnici prvog dijela uspio udvosturčiti svoju prednost. U 39. minuti Škorić je odlično proigrao Šoršu kojeg je u kaznenom prostoru oborio Maneiro, a sjevernoirski sudac je s dobrom zadrškom pokazao na “bijelu točku”. Ovaj put loptu je uzeo Barišić iako se Ejupi, koji je zapucao kazneni udarac u Andori, šuljao oko lopte. Kapetan je taj posao odradio uzorno jer je “rastavio” Escobara Escalantea. Bilo je to vrlo dobro poluvrijeme bijelo-plavih. Akcije su im bile tečne, imale su jasnu ideju i smisao, a jedino što u tom prvom dijelu nije bilo na visokoj razini bila je realizacija. Osijek je doista promašio “kišu Isusovu”. No, dvije su lopte ipak završile u mreži i to je bilo sasvim dovoljno za kvalitetan dojam u tih prvih 45 minuta.

Bočkaj show

Trebalo je Osječanima desetak minuta u nastavku da opet počnu opkoljavati goste. A kada su krenuli, brzo su opet udvostručili svoju prednost jer su od dva došli na četiri pogotka. Najveće zasluge za povećanje te prednosti bijelo-plavih imao je Petar Bočkaj koji je u razmaku od samo osam minuta zabio dva lijepa pogotka. U 54. minuti lukavim “potkopavnjem” lopte preko vratara završio je brzu kontru, a u 62. minuti zabio je pogodak kakav se rijetko viđao na osječkom stadionu kada je u pitanju udaljenost. Potegnuo je Bočkaj iz slobodnog udarca s preko 30 metara i pogodio donji desni kut možda pomalo iznenađenog vratara Santa Colome. U tim se trenucima stadionom prolomilo skandiranje kakvo već stvarno dugo nismo čuli “pet komada, pet komada, to je naša nada”. Na kraju, nada se nije ostvarila, ali to ni u kojem slučaju neće umanjiti cjelokupan dojam te zgodne večeri u Gradskom vrtu.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sparno. Teren dobar. Gledatelja: 4589. Sudac: Keith Kennedy (Sjeverna Irska) – 6,5. Strijelci: 1:0 Ejupi (8), 2:0 Barišić (40-11m), 3:0 Bočkaj (56), 4:0 Bočkaj (62). Žuti kartoni: Šorša (Osijek), Anton, Crespo, Orosa, J. Rubio (UE Santa Coloma). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: PETAR BOČKAJ (OSIJEK)

Osijek                           4  (2)

Malenica -, Šorša 7(od 63. Grgić 6), Škorić 7, Barać 7, Barišić 7,5, Grezda 6,5, Lukić 7, Lopa 6,5, Bočkaj 8 (od 70. Pušić ), Boban 6,5 (od 63. Perošević 6), Ejupi 7.

UE Santa Coloma           0

Escobar Escalante 5,5, Aloy 5, Ruiz 5, Orosa 5, Maneiro 5, Bousenine 5(od 58. J. Rubio 5), Crespo 5, Sandro 5, C. Rubio 5 (od 83. Salomo -), Reis 5(od 68. Bernat 5), Anton 5.

uvjerljivo

Osijek je u europohod krenuo s dvije pobjede

6:0

ukupan je rezultat obračuna Osijeka i UE Santa Colome. Nakon pobjede bijelo-plavih od 2:0 u Andori, u Gradskom vrtu je bilo 4:0

1:0

Barišić je ubacio slijeva točno na glavu Ejupiju koji se samo naklnio i glavom poslao loptu u donji lijevi kut

2:0

U kaznenom prostoru srušen je Šorša, a kapetan Borna Barišić je preuzeo odgovornost i hladno prevario Es cobara Escalantea

3:0

Grezda je povukao kontru, odigrao Bobana koji je poslao idealnu loptu za Bočkaja koji je došao sam na vratara gostiju i lagano ga prebacio

4:0

Kakvu je golčinu zabio Bočkaj! Izveo je slobodan udarac s preko 30 metara i naciljao u sam donji desni kut

PLUS

Osijek se na premijeri pred svojim navijačima predstavio u vrlo dobrom izdanju. Trener Zoran Zekić dobio je sve što je poželio. Dobru igru, ozbiljan pristup i na kraju posve lagodnu pobjedu.

MINUS

Što može biti loše kada pobijediš sa 4:0, a suparnik ti ne dođe do vrata? Ovo je čisto zbog ispunjavanja forme. Osijek je mogao zabiti bar još toliko pogodaka. Realizacija je bila nešto slabija od same igre.

Najčitanije iz rubrike