Osijek
BEZ POSLA OSTAJE 80 ZAPOSLENIH U KBC-u

Roditelji očajni - u bolnici ostaje samo jedan terapeut za djecu s posebnim potrebama
Objavljeno 7. srpnja, 2017.
Svakako ćemo s Ministarstvom pokušati naći rješenje da zadržimo naše radne terapeute i fizioterapeute - komentirao je situaciju dr. Vlatko Kopić

Osamdesetak će djelatnika Kliničkog bolničkog centra Osijek ovih dana ostati bez posla jer je iz Ministarstva zdravstva stigao naputak da se svi ugovori na određeno ne produžuju. Iako se to ponajprije odnosi na čistačice, administrativno i ostalo pomoćno osoblje, bez posla bi, prema najavi, trebala ostati i radna terapeutkinja koja je radila uz još samo jednog, stalno zaposlenog, radnog terapeuta.

O tome koliko su opterećeni radni terapeuti u KBC-u Osijek, koji posebno rade s djecom s posebnim potrebama, dovoljno govori i podatak da svaki mali pacijent uspije dobiti terapiju tek svaki drugi tjedan.

Iznimna stručnjakinja

Informacija o prekidu ugovora s jednim od samo dva radna terapeuta šokirala je roditelje, koji sada ne znaju kako će nastaviti nužnu terpiju sa svojom djecom.

- Moj sin ima sedam godina i zbog autizma već je tri godine na terapijama kod radne terapeutkinje. Sada smo doznali kako joj je najavljeno da joj je petak (7. srpnja) posljedni radni dan, jer joj neće biti produžen ugovor. Inače, na terapije dolaze djeca s različitim potrebama i teškoćama, od cerebralne paralize do autizma. Riječ je o iznimnoj stručnjakinji u tom području, koja ima sjajan odnos s djecom i roditeljima. U potpunom smo šoku, a kao socijalni radnik već svjedočim kako kod nas, općenito, praksa ne slijedi teoriju u načinu na koji se treba skrbiti o toj djeci. U trenutku kada uopće nemamo umrežen sustav, sada i ono malo što imamo ukidamo. U slučaju da KBC ostane na samo jednom radnom terapeutu, to znači da će djeca možda moći dobiti terapiju samo jednom mjesečno, ali kakva je onda uopće svrha toga - pita se ogorčena Senka Dornjak.

Bolovanja kao uteg

U KBC-u Osijek potvrdili su nam da znaju za taj problem.

- Osobno idem u utorak ministru zdravstva kako bih ga upoznao s ovim problemom. Mi smo zahtjev za stalno zapošljavanje radnih terapeuta i fizioterapeuta poslali Upravnom vijeću, a ono ga je proslijedilo Ministarstvu, no za sada nismo dobili odgovor. Cilj je Ministarstva smanjiti broj nemedicinskog osoblja i mi smo ga u 14 mjeseci smanjili za dva posto, odnosno s 27 na 25 posto. Problem su nam radnici na dugotrajnom bolovanju, koji su zapravo zaposlenici bolnice i time opterećuju sustav, a zbog njih ne možemo zaposliti stvarno potreban kadar. Tako, primjerice, imamo osobu koja je na specijalizaciji od 1995. godine, no zbog dugotrajnog bolovanja još se vodi kao specijalizant. Nisu mi jasne prethodne uprave, koje su dopuštale takve stvari. Mi smo sada pokrenuli preispitivanje tog bolovanja i ako je osoba nesposobna za rad, treba ići u invalidsku mirovinu te osloboditi radno mjesto. Imamo i čistačice koje su pet ili šest godina na bolovanju i za sve smo njih pokrenili postupak preispitivanja. Naputak je Ministarstva da broj zaposlenih moramo vratiti na onaj od 1. siječnja 2016., kada je bilo 3117 zaposlenih, a sada ih je oko 3200. No treba reći da je KBC bolnica koja ima najviše uposlenih psihologa, a svakako ćemo s Ministarstvom pokušati naći rješenje da zadržimo naše radne terapeute i fizioterapeute - komentirao je situaciju zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dr. Vlatko Kopić.

Nefreteta Z. EBERHARD

Vlatko Kopić

zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek

Osobno idem u utorak ministru zdravstva kako bih ga upoznao s ovim problemom. Mi smo zahtjev za stalno zapošljavanje radnih terapeuta i fizioterapeuta poslali Upravnom vijeću, a ono ga je proslijedilo Ministarstvu, no za sada nismo dobili odgovor

U HRVATSKOJ SAMO 2,4 RADNA TERAPEUTA NA 100.000 STANOVNIKA

Prema popisu Hrvatske udruge radnih terapeuta iz 2013. godine, na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj su 2,4 radna terapeuta. Istodobno u Sloveniji je 25 radnih terapeuta na 100.000 stanovnika, Austriji 22, u Njemačkoj 42,5, Cipru 12,6, Irskoj 27,2, a u Švedskoj taj broj iznosi 100 terapeuta na 100.000 stanovnika. Usporedbe radi, na području od Osijeka do Slavonskog Broda stalno je zaposlen samo jedan radni terapeut, i to u Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek. U skladu s postojećim zakonima, ali i u skladu s EU standardima, prvostupnik radne terapije trebao bi postojati u domovima zdravlja, i to za prevenciju i liječenje ovisnosti, za zdravstvenu zaštitu djece te osoba starijih od 65 godina, kao i za zaštitu zdravlja radnika, potom kao dio standardnog tima u bolnici na pedijatriji, ortopediji, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, onkologiji, psihijatriji i neurologiji.

nedopustivo!

DJECA ĆE IMATI TERAPIJU SAMO JEDNOM MJESEČNO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike