Ekonomija
NAJVIŠE PLAĆAJU U GRADU ZAGREBU

Najniže plaće na istoku Hrvatske
Objavljeno 7. srpnja, 2017.

Prema podacima servisa MojaPlaća u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna netoplaća u Hrvatskoj iznosila je 5514 kuna, što je za 2 % više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine prosječna netoplaća je 1% viša. Pribroje li se netoplaći bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5746 kuna, što je također 2 % više nego u prethodnom kvartalu.

Kako navode nadalje sa servisa MojaPlaća u drugom kvartalu 2017., osim kategorije top managementa, koja u prosjeku ima 121 % višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (60 % iznad prosjeka), ljudskih potencijala (+41 %), te telekomunikacija (+35 %). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (44 % ispod prosjeka), pomoćnim zanimanjima (-40 %) te radnici u uslužnim djelatnostima (-33 %). Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija - turizam i ugostiteljstvo, imaju u prosjeku 21 % nižu plaću od prosjeka. U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11 % višu plaću od žena. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5784 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5227 kuna. U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna netoplaća i muškaraca i žena viša je za 2 %. Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 51 % višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23 % višu plaću od prosječne. Prema istraživanju završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 109 % u odnosu na srednju stručnu spremu.

“U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19 % nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 71 % višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 5 % višu plaću od prosjeka, ali 28 % višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom. Ispitanici sa završenim fakultetskim obrazovanjem I. stupnja, prvostupnici, imaju 2 % višu plaću od prosjeka i 17 % nižu od ispitanika s visokom stručnom spremom. Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 12 % više od prosjeka i iznose u prosjeku 6182 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5211 kuna (5 % manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 1 % je viša od prosjeka i iznosi 5584 kuna, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi 3 % više od prosjeka i iznose 5659 kuna. U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 14 % ispod prosjeka i iznosi 4756 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 4 % niža od prosjeka i iznosi 5310 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5641 kunu i 2 % je viša od prosjeka”, istaknuli su sa servisa MojaPlaća.

Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1000 zaposlenika i to 7 % viša od prosjeka i iznosi 5874 kune.

Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2017. zabilježene su u Virovitičko-podravskoj, čak 21 % ispod prosjeka te Požeško-slavonskoj županiji gdje je prosječna mjesečna netoplaća iznosila 18 % manje od prosjeka.

Kako se navodi, a sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13 % iznad prosjeka i ona iznosi 6221 kunu. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće 1 % više od prosjeka.

Početnicima niža plaća

Na početku karijere ispitanici imaju 15 % manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva imaju 7 % nižu plaću. S 3 do 5 godina iskustva plaća je 5 % viša od prosjeka, a sa 6 i više godina iskustva plaća je 11 % viša. Najmlađi ispitanici imaju 24 % niže od prosjeka dok ispitanici stariji od 35 godina imaju 10 % višu plaću od prosječne.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana