Tehno
ČETIRI MJESECA ZADOVOLJSTVA

Test: RaceChip Ultimate Connect
Objavljeno 7. srpnja, 2017.
Povezivanje na automobil zahtijeva minimalne vještine, a uz detaljne upute posao je gotov za deset minuta i spremni smo!

Prije nekoliko mjeseci, točnije, četiri, dobili smo priliku isprobati popularno zvani čip za automobil RaceChip Ultimate Connect, koji nam je izmamljivao osmijeh svaki dan. Ako ste iole zaljubljenik u automobile, sigurno ste čuli za popularno čipiranje automobila.

Nekakav čip, kutijica, uređaj ili nešto treće što bi trebalo izvesti nemoguće – povećati snagu i smanjiti potrošnju goriva. Kako zvuči nevjerojatno, puno je rasprava o tomu isplati li se ili ne, ima li koristi, štete itd. Upravo jer smo i sami bili sumnjičavi, obratili smo se jednom od svjetskih lidera i odagnali svoje sumnje. Svijet entuzijasta već godinama govori o njemačkoj tvrtki RaceChip. Iz zemlje “majke” automobila i sinonima za kvalitetu stiže tvrtka koja zapošljava 50-ak inženjera, a koja već godinama testira svoje proizvode poštujući jasne i stroge njemačke zakone. Dodajmo tomu kako godišnje isporuče oko 100.000 jedinica u 135 zemalja i kako nude dvogodišnje jamstvo na svoj rad i vaš automobil (u Hrvatskoj ta opcija, nažalost, nije podržana). K tomu, kako je riječ o eksternoj jedinici, popularno zvanom čipu, povratak na tvorničke postavke moguć je u bilo koje doba! To je priča koja obećava i kada vam nastupi netko s takvim renomeom, to već ulijeva povjerenje, koje smo imali prilike testirati posljednja četiri mjeseca.

Pola litre uštede

Za potrebe testa naručili smo RaceChip Ultimate sa Smartphone Connect opcijom. Ta opcija omogućava povezivanje čipa i pametnog telefona te na taj način omogućuje utjecaj na količinu snage koju želimo postići s RaceChip Ultimate. Sama aplikacija i povezivanje funkcioniraju besprijekorno, a praćenje povećanja snage izmamljuje osmijeh. Povezivanje na automobil zahtijeva minimalne vještine, a uz detaljne upute posao je gotov za kakvih deset minuta i – spremni smo! Prvi komentari – wooow! Ostali smo ugodno iznenađeni performansama koje je RaceChip Ultimate postigao. Konkretno, povećanje sa 143 na 185 KS i s 320 na 405 Nm okretnog momenta. Već nakon prvog sjedanja u automobil razlika je očita. Cijena takvog paketa iznosi 550 eura, no kada pogledamo povećanje snage, lako ćemo opravdati investiciju. RaceChip Ultimate obećava i nižu potrošnju goriva, no da bismo to postigli, vozne nam navike moraju biti nepromijenjene, a to će biti nešto teže zbog zabave koju nam je upravo RaceChip Ultimate pružio. Ipak, u dugoročnom se testu pokazalo kako je uštedu u potrošnji ostvariti lakše no što se čini. Dovoljno je samo preko aplikacije prebaciti automobil na Efficiency način vožnje da se na otvorenoj cesti postiže oko 10 % manja potrošnja no inače, odnosno ušteda od oko pola litre goriva! Uštedom u potrošnji i porastom snage automobila vrlo lako je opravdati početnu investiciju, pa smo i sami pronašli opravdanje za svaku kunu uloženu u RaceChip Ultimate Connect. Naša preporuka želite li kročiti na “onu stranu” i iz prve ruke isprobati čipiranje.

Marin REŽIĆ

Već nakon prvog sjedanja u automobil razlika je očita

Najčitanije iz rubrike