Regija
ĐAKOVAČKI DOPRINOS ETNOLOGIJI I ANTROPOLOGIJI

Etno film festival Srce
Slavonije proučavat će
studenti na Cambridgeu
Objavljeno 5. srpnja, 2017.
Tekst posvećen festivalu nalazi se u knjizi pod nazivom “Film Festivals and Antropology”

ĐAKOVO - Studenti prestižnog britanskog Sveučilišta u Cambridgeu, s kojeg je poteklo čak 87 dobitnika Nobelove nagrade, čime ono prednjači u svijetu, u svojoj literaturi od ove godine proučavat će i dio koji se odnosi na Đakovo, točnije, njegov Etno film festival “Srce Slavonije”! Naime, dio posvećen tom festivalu nalazi se, kako nam je objasnila predsjednica Đakovačkih rezova Sanja Bježančević, u knjizi koju potpisuju autori Aida Vallejo i María Paz Peirano pod nazivom “Film Festivals and Antropology”. Na stranicama Sveučilišta u Cambridgeu navodi se kako je knjiga objavljena 1. srpnja ove godine, a što to znači za đakovački festival, pitali smo Sanju Bježančević, predsjednicu spomenutih Đakovačkih rezova, u okviru kojih se festival posljednjih godina održava.

- Knjiga “Film Festivals and Antropology”, odnosno “Filmski festivali i antropologija”, zapravo govori o doprinosu etnografskih filmskih festivala u svijetu antropologiji, odnosno koliko pridonose proučavanju i razumijevanju, pa u konačnici i prihvaćanju, razlika među ljudima. Ponajprije u onom kulturološkom smislu. Ono što je posebno zanimljivo u knjizi jest da u povijesnom presjeku festivala etnografskog filma dolazite do informacije da je naš đakovački Etno film festival “Srce Slavonije” među najstarijima i jedan od rijetkih koji je nakon poduže pauze nastavljen - objašnjava Bježančević.

- To nije doprinos samo Đakovu nego i cijeloj Hrvatskoj, a pokazatelj je duge potrebe za kvalitetnim kulturnim sadržajima u Đakovu. Festival je pokrenut 1976. godine pod imenom 3F ili Festival filmova o folkloru, održavao se bijenalno i prekinut je krajem osamdesetih, odnosno u ratno vrijeme. Nastavljen je 2010. godine, ali s jednom razlikom - uz novi naziv “Srce Slavonije”, festival je dignut na međunarodnu razinu - kaže Bježančević.

- Ova knjiga daje određeni znanstveni doprinos antropologiji, a mi u Organizacijskom odboru Festivala ponosni smo što je naš đakovački festival, unatoč i ratnim vremenima i ponekad nerazumijevanju s kojim se susrećemo, prepoznat kao jedan od festivala koji daje svoj doprinos razvoju etnologije i antropologije - zaključuje Bježančević.

Maja MUŠKIĆ
O knjizi na Cambridgeu

“Knjiga pruža povijesnu rekonstrukciju većine glavnih festivala koji prikazuju etnografski film, s obzirom na paralelnu evoluciju programskih i organizacijskih praksi širom svijeta. Također se bavi velikom vrijednošću i izazovima etnografskih istraživačkih alata za proučavanje širokog spektra filmskih festivala”, navodi se u opisu knjige.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike