Novosti
STEČAJ POTROŠAČA

Raste broj Osječana koji su bankrotirali
Objavljeno 4. srpnja, 2017.

Osobni bankrot na temelju Zakona o stečaju potrošača zatražio je do sada samo 971 građanin i tri fizičke osobe koje obavljaju obrt/samostalnu djelatnost. U odnosu na stanje od travnja ove godine to je samo 81 osobni bankrot više. Te 974 osobe koje su pokrenule postupak osobnog stečaja ukupno duguju 597,3 milijuna kuna i od njih novac potražuje 5093 vjerovnika. To je tridesetak milijuna kuna više u odnosu na travanj ove godine. Najviše onih koji su danas u osobnom bankrotu ima u Zagrebu - 526, slijedi Osijek sa 79 osoba u osobnom bankrotu (šest više u odnosu na ovogodišnji travanj). Kada je o ostalim slavonskim gradovima riječ, Financijska agencija (Fina) na popisu ima Viroviticu s 22 osobna bankrota, Slavonski Brod (13), Požegu (10) i Vukovar (6).

Osobni bankrot ili, prema našem zakonu “stečaj potrošača”, zapravo je postupak kojim se prezaduženim građanima, uz stručno posredovanje, omogućuje svođenje dugova na razumnu mjeru, a vjerovnicima naplata bar dijela potraživanja. Time se izbjegavaju dugotrajni postupci ovrha i sudskih parničenja, a osobama koje su zapale u financijske probleme omogućuje se novi početak. Bankrot može pokrenuti svaka fizička osoba u svojstvu potrošača, ali i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost (obrtnici, slobodna zanimanja), uz uvjet da nema više do 20 vjerovnika te da joj obveze ne prelaze iznos od 100.000 kuna. Preduvjet za otvaranje stečajnog postupka je nesposobnost za plaćanje, a ona nastupa kada osoba najmanje 90 dana uzastopce ne može podmiriti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. E.S.

TKO MOŽE POKRENUTI BANKROT?

Postupak može pokrenuti potrošač, ili svaki njegov vjerovnik uz izričiti pristanak potrošača, predajom zahtjeva u poslovnici Fine. Uz zahtjev prilaže se popis imovine i novčanih obveza te dokaz o postojanju stečajnog razloga. Također, potrošač treba dostaviti i plan ispunjenja obveza koji sadrži iznos obveza, postotak umanjenja obveza, iznos za isplatu, rokove isplata te način ispunjenja obveza prema svakom vjerovniku. Za sastavljanje plana ispunjenja obveza može se zatražiti stručna pomoć posrednika u savjetovalištu (Fina). Uz dokumentaciju treba uplatiti 300 kuna, koliko stoji predujam za postupak, no može se zatražiti i oslobađanje od te obveze kroz korištenje instituta besplatne pravne pomoći.

971

hrvatski građanin dosad je zatražio osobni bankrot na temelju Zakona o stečaju potrošača

Možda ste propustili...