Kultura
“NAŠA STVAR” U BARUTANI - IVANA KALC I JERKO MARČIĆ

Specifičan autorski rad, svojevrsno “ludilo udvoje”
Objavljeno 4. srpnja, 2017.

Predstava “Naša stvar” pokušava jednostavnim gestama istraživanja plesa i glume odgovoriti na pitanje - možemo li graditi odnos na povjerenju, u međuljudskim i ljubavničkim odnosima, kada bismo najradije odustali i otišli bez nekakve jasne motivacije za bilo koje od tih činjenja? Ivana Kalc, plesačica sklona glumačkom eksperimentu nakon “We're in this together” (2015.), u suradnji s Nikom Mašković i s glumcem Jerkom Marčićem, u novom suautorskom radu nastavlja istraživati pretakanje plesa i teksta s nenametljivim humorom koji posve smireno podnosi svakodnevnu egzistencijalnu tjeskobu. Riječ je o specifičnom autorskom radu, svojevrsnom “ludilu udvoje”, u kojem izvođači neprestano izmjenjuju plesačke i glumačke uloge naoko jednostavnim gestama, pokretom i jezičnim izrazom.

Od početnog pokreta približavanja i udaljavanja tijela Ivane Kalc koji prekidaju jecaji, do Marčićevih dolazaka, odlazaka i oponašanja, diskretno se otvara mogućnost složene partnerske razmjene. Humorno se koriste nošenja, dizanja, preokretanja, traženja oslonca i potpuna udaljavanja sjedanjem na stolce. U pokretu se demonstrira životna vrteška od nježnosti i povjerenja, do grubosti i nasilja. Svakodnevno komuniciranje ograničeno je jezikom svedenim na veznike, uzdahe i jednostavne rečenice. Partneri su u stanju odrediti problem i odviše ljudski, tračerski komentirati živote drugih. Jedina odluka koju mogu donijeti jest odlazak, no ni to nisu u stanju provesti. Zvukom iz radija prerađene Bajsićeve dokumentarne radiodrame “Zbogom” daje se provodna autorska misao pri oblikovanju izvedbe – priča je to o odlasku i razumijevanju, priča je to o nezadovoljstvu.

Sažeta u jednostavnosti, bez prokušane tehnologije mikrofona i videoprojekcija, intimna dramaturgija izvođačkog para gestama i jezikom govori o nama samima, zarobljenima u vlastitom nezadovoljstvu i lijenima za bilo kakvu promjenu. Kalc i Marčić grade pomaknutu i šašavu izvedbu ironičnim propitivanjem likova i vlastitih pozicija koja možda me ostavlja mnogo prostora klasičnom optimizmu, no nudi osobito, pomalo kunderovsko ogoljavanje slojeva samozavaravanja. Anđela Vidović

Sažeta u jednostavnosti, bez prokušane tehnologije mikrofona i videoprojekcija, intimna dramaturgija izvođačkog para gestama i jezikom govori o nama samima

DANAS NA OLJK-u

Vilinska prašina - kreativne radionice, pričoglumionice, sadržaji su koji će i drugoga dana Festivala slikovnice Čuvari priča zabavaljati najmlađe, od 10 do 20 sati u dvorištu GISKO-a i MLU-a. U 21 sat, u dvorištu Rektorata, balet je Austrian Ballet Gala u izvedbi Europaballet St. Polten iz Austrije. U dvorištu MLU-a, u 22 sata počinje hepening “Vilijun” - ambijentalna praizvedba romana Jasne Horvat, u režiji Roberta Raponje.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike