Zdravlje
PUT DO IDEALNE TEŽINE

Četiri namirnice za ravan trbuh
Objavljeno 3. srpnja, 2017.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stanovništvo Hrvatske ubraja se među 13 najdebljih u svijetu

Više od trećine američke odrasle populacije klinički je pretilo, a polovina ih je deblja nego što bi trebali biti. Ni Hrvatska nije pošteđena epidemije debljine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stanovništvo Hrvatske ubraja se među trinaest najdebljih u svijetu.

Krajnje je vrijeme da odlučimo nešto poduzeti. Na portalu NaturalNews predlažu kako se uhvatiti u koštac s debljinom na prirodan način, bez pribjegavanja farmaceutskim rješenjima, bez dijeta, ili čak operacija. Evo četiri namirnice koje biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako biste lakše izgubili kilograme.

AVOKADO

Premda ima relativno visok udjel masti, od avokada se nećete udebljati, bar ne dok je vaša prehrana zdrava. Masnoće koje se nalaze u avokadu smanjuju upalne procese koji inače mogu podići razinu kolesterola. Avokado također sprječava pohranjivanje viška pojedenih kalorija u masno tkivo, posebice oko struka. Zauzvrat ćete postići hormonalnu ravnotežu i manju produkciju kortizola koji dovodi do debljanja. Avokado je bogat kalijem koji pridonosi pretvaranju hrane u energiju i mišićno tkivo. B-vitamini, aminokiseline i vlakna iz avokada brzo vas zasite, što također igra ulogu u očuvanju optimalne težine. Ako zamijenite uobičajene grickalice, kao što su čips i krekeri, avokadom, već ste mnogo učinili na svome putu do idealne težine na prirodan način.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj izvrstan je pratitelj svake zdrave prehrane čiji je cilj održavanje idealne težine, jer ubrzava metabolizam. Brojnim je studijama potvrđeno da zeleni čaj diže temperaturu tijela, a također je bogat polifenolima i katehinima koji stimuliraju sagorijevanje masnoće. Studija iz 2011. godine, objavljena u Journal of Agricultural Food Chemistry, potvrdila je da zeleni čaj pridonosi gubitku težine, jer potiče organizam na gubitak prekomjerne masnoće i zaustavlja formiranje novih masnih stanica. Također smanjuje razine upalnih citokina u cijelom tijelu.

CITRUSNO VOĆE

Limun, limeta, naranča i ostalo citrusno voće odlično je za eliminiranje masti jer je bogato flavonoidima, antioksidansima koji ne samo da podižu imunitet i djeluju protuupalno, nego i pomažu jetri u sagorijevanju masnoće i time kontroliraju debljinu. Studija iz 2009. godine provedena u Kanadi dokazuje da jedan od citrusnih flavonoida neutralizira brojne štetne posljedice loše prehrane. Sve su popularnije i teorije prema kojima je dovoljno uobičajenoj prehrani samo dodati citrusno voće i efekti mršavljenja već će se vidjeti. Istraživanja su pokazala da oni koji redovito jedu citrusno voće ili piju sok od limuna, naranče ili limete pomiješan s čašom vode svako jutro, imaju značajno poboljšan metabolizam glukoze, lakše gube masno tkivo i preveniraju pojavu dijabetesa i druga stanja povezana s pretilošću.

KOKOSOVO ULJE

Zaluđenost hranom s niskim udjelom masnoće, posebno zasićenim masnoćama, postala je imperativ među onima koji brinu o svom zdravlju. Zapravo su masnoće, posebno one zasićene, izuzetno važne i korisne za održavanje zdrave težine, jer održavaju zdravlje vašeg srca i sustava za cirkulaciju, kosti, vitalne organe, mozak, središnji živčani sustav i imunološki sustav. Drugim riječima, nedostatak zdravih zasićenih masnoća može izazvati zastoj u radu svih tih sustava koji bez njih ne mogu normalno funkcionirati. A uz oslabljeno zdravlje često je nemoguće održati zdravu težinu.

Čini se kako su ugljikohidrati i velike količine škroba, koje su vrlo zastupljene u tipičnoj američkoj dijeti, prije nego masnoće, osnovni uzrok pretilosti u današnje vrijeme. Brojne su studije pokazale da način prehrane koji je bogat zasićenim mastima, a siromašan škrobom i ugljikohidratima, zapravo jedan od najboljih za postizanje i održavanje normalne težine.

Zapravo su masnoće, posebno one zasićene, izuzetno važne i korisne

Najčitanije iz rubrike