Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI PRIRODE

Jabučni ocat - Stoljetni životni eliksir
Objavljeno 3. srpnja, 2017.

Jabučni ocat prirodni je antioksidant, antiinflamatorik, antispazmodik, detoksikant, dermetik, metabolik, hipertenzor, hepatik, kozmetik, kardiotonik, laksativ, mikocid, sekretolik, stimulans, tonik. Engleski naziv mu je Apple vinegar.

Prvi značajniji zapisi o octu datiraju iz 5. st. pr.K. Stare civilizacije cijenile su svojstva octa kao zaštitnu, higijensku i terapeutsku namirnicu. Mnogi narodi razvili su svoju ljekovitu primjenu octa. Hipokrat preporučuje jabučni ocat kod tegoba s disanjem, a najpoznatiji je “razbojnički ocat”, ili "ocat četiriju razbojnika", u kojemu je bilo oko 20 aromatičnih biljaka, a kojim su se koristili razbojnici za mazanje ruku i ispiranje usta u pljačkanju leševa u vrijeme epidemije kuge. Samuraji su svoje zdravlje održavali octom, kao što su mnogi narodi imali svoj životni eliksir (medni ocat, žitni, sirutkin itd.). Dorvault (1880. godine) navodi brojne recepture za uporabu u medicini, a Pavlov ističe važnost octa za probavni sustav i u očuvanju zdravlja.

Minerali i vitamini

Na tržištu postoji više vrsta octa - ocat proizveden iz alkohola (etanola) naziva se industrijskim, octena kiselina proizvedena pri suhoj destilaciji drveta, ocat koji dobivamo iz raznih vrsta vina i voća (kućna i industrijska proizvodnja), vinski ocat dobivamo bakterijskom fermentacijom vina, koji ima karakterističan okus, većinom jačine osam posto, i jabučni ocat koji dobivamo bakterijskom fermentacijom jabukovače jačine četiri posto octene kiseline, kao i aromatizirani ocat s raznim aromatičnim ljekovitim biljem. Nadalje, postoji još i pivarski ocat, koji se dobiva fermentacijom slada ili ječma, a ima karakterističan okus, zatim destilirani ocat, koji dobivamo aerobnom fermentacijom destiliranog alkohola jačine oko četiri posto.

Osim kalija, koji pročišćava krv i odstranjuje iz nje masnoću, u jabučnom octu ima vitamina A i B, posebno B5, mnogo vitamina C i P.P., minerala kao što su flor, fosfor, kalcij (osteoporoza), klor, magnezij, natrij, silicij, sumpor i željezo, enzima, aminokiselina; od esencijalnih aminokiselina u jabučnom octu ima čak njih 13, a to su: alanin, arginin, cistin, glutaminska kiselina, glicin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, triptofan, tirozin, nedostaju samo asparagin, nistidin i valin, sadrži i pektin (sprječava i liječi kardiovaskularne bolesti, sprječava stvaranje i smanjuje masnoće u krvi - kolesterol), betakaroten (jača imunosustav i smanjuje rizik od nastanka karcinoma). Najviše aminokiselina ima u octu od sirutke.

Sprječava bolesti i liječi ih

Jabučni ocat stoljetni je životni eliksir (jabučni ocat, med, voda) - antioksidans, detoksikant, metabolik, hipertenzor, sekretolik, stimulans, tonik, prirodno sredstvo koje potiče metabolizam, smanjuje tlak, potiče niz funkcija u organizmu (želudac, crijeva, srce, krvožilni sustav, bubrega, mjehur, kožu i dišni sustav), sprječava i liječi od niza bolesti, a njegova najpoznatija pučka uporaba je u liječenju, to jest pročišćavanju krvi i smanjivanju - odstranjivanju masnoća iz krvi (pučka medicina rabi naziv - odstranjivanje štetnih tvari). Današnja uporaba jabučnog octa ponajprije se odnosi na smanjivanje ili skidanje viška kilograma, što je svakako za pohvalu s obzirom na to da višak kilograma dovodi do znatno težih posljedica za čovjekovo zdravlje od same pretjerane ili nekontrolirane uporabe jabučnog octa, ali potreban je uvijek oprez i konzultacija s liječnikom. Potrebno je znati da jabučni ocat primarno djeluje na kiselost - acidobaznu ravnotežu (alkalna reakcija koja uravnotežuje pH ) organizma i na metabolizam masnoća. Osobno volim priređivati aromatizirene vrste jabučnog octa s raznim šumskim plodovima (borovica, borovnica, bazga, drijen, glog, jarebika, šipak, trnjina), aromatičnim biljem (dupčac, kadulja, miloduh, metvica, majčina dušica, ružmarin i vrijes), povrćem (korijen celera i peršina, bijeli luk, luk), začinima (lovor, korijander, ljute paprike, papričice, papar), gljivama (trubača žuta i crna, vrganj).

Načini primjene

Za unutarnju primjenu jabučni ocat uvijek uzimamo razrijeđen vodom.

Kupke: 2,5 dl jabučnog octa dodajemo u vodu za kupku.

Masaže: kao sredstvo za natrljavanje razrjeđujemo ga vodom.

Oblozi: ovisno o receptu koristi se čisti ili razrijeđeni jabučni ocat. Pare: parenje jabučnim octom uvijek provodimo s pola vode, pola jabučnog octa.

Recept

Jabuke sameljemo ili istučemo, iz njih iscijedimo sok i ulijemo u odgovarajuću posudu. Sok od jabuke neka zavrije. Nakon vrenja procijedimo. Na litru soka dodamo litru vode, spremimo u boce i začepimo. Držimo na umjerenoj temperaturi. Ako se pojavi talog ponovno procijedimo.

Liječenje jabučnim octom

l ARTRITIS - upala zglobova: dvije do pet žličica u čaši vode tri puta dnevno

l astma: uzimamo dva do tri puta na dan dvije čajne žličice jabučnog octa s jedan dl vode.

l upute za mršavljenje ili skidanje prekomjerne tjelesne težine - debljine: dvije žličice octa u čaši vode tri puta dnevno nakon glavnih obroka dva mjeseca. Napomena: Tijekom terapije smanjimo unošenje raznih masnoća, soli i šećera.

l šećerna bolest: uzimamo tri puta na dan jednu do dvije čajne žličice jabučnog octa s jedan dl vode. Pijemo nakon glavnih obroka.

l masnoće u krvi: uzimamo tri puta na dan jednu do dvije čajne žličicu s jedan dl vode. Pijemo nakon glavnih obroka.

l glavobolja - migrene: svaki dan tri puta uzimamo dvije žličice u čaši vode, ili udišemo paru od pola octa i pola vode

l impretigo: rane (ranice) vlažimo jabučnim octom najmanje šest do osam puta na dan.

l kruti zglobovi: u ilovaču umiješamo jednu do dvije jušne žlice jabučnog octa i namažemo zglob. Držimo dok se potpuno ne osuši ili zamotamo i držimo preko noći. Ilovači možemo dodati jabučni ocat, mekinje i med pa sve pomiješamo i zagrijemo na tavi i toplo privijemo na bolni zglob.

l bol u grlu: mješavinu octa i vode grgljamo dva puta svakog sata. Dovoljna je jedna žličica octa i vode za grgljanje, a nakon grgljanja mješavinu možemo popiti.

l upala nosnih sinusa ili sinusitis: uzimamo jednu čajnu žličicu jabučnog octa i jednu čajnu žličicu meda i sve pomiješamo s jedan dl vode. Uzimamo u vrijeme ili nakon glavnih obroka i to najmanje tri puta na dan. Kod problema sa sinusima preporučuje se žvakanje pčelinjeg saća veličine kocke šećera oko jedan sat te se ostatak ispljune. Tako radimo četiri do šest puta dnevno.

l krastavost: bolna mjesta - krastu navlažimo jabučnim octom četiri puta dnevno i prije spavanja. Krasta nestane za dva dana.

l trihofilija ili prstenasti lišaj na glavi: mažemo, močimo, jabučnim octom oboljelo mjesto najmanje šest do osam puta na dan.

l jutarnji umor: u šalicu meda od 1 dl stavimo tri žličice jabučnog octa i dobro promiješamo. Uzimamo dvije žličice prije spavanja. Napomena: Masaža cijelog tijela razblaženim jabučnim octom u jutarnjim satima ima izrazito ljekovito djelovanje. U 1 dl tople vode stavimo jušnu žlicu jabučnog ocata i tom tekućinom masiramo ruke, ramena, prsa, trbuh, leđa, noge i stopala, sve dok koža potpuno ne upije tekućinu.

l katarakta - siva mrena: uzimamo dva do tri puta na dan jednu do dvije čajne žličice jabučnog octa s jedan dl vode

l svrab kože: upućuje nas da koži moramo vratiti kiselost pomoću jabučnog octa tako da u kadu napunjenu vodom (toliko vode da nas prekrije kad legnemo) ulijemo oko 2,5 dl jabučnog octa i ležimo najmanje deset minuta

l ekcem kože s perutanjem: močimo čistim jabučnim octom oboljela mjesta najmanje četiri puta na dan

l zaustavljanje krvarenja: uzmemo jednu do dvije čajne žličice octa s čašom vode ili soka

l proširene vene: ujutro i navečer trljamo vene nerazrijeđenim octom, ali uz to i pijemo jabučni ocat 2 žličice dnevno u čaši vode

l za razrjeđivanje krvi: svako jutro popiti čašu vode s 2 žličice jabučnog octa

l povišeni krvni tlak: nekoliko puta dnevno 2 žličice u čaši vode

l bubrežne tegobe: 3 puta dnevno 2 žličice u čaši vode

l lišajevi: mažemo vlažni lišaj više puta dnevno, a prije spavanja ponovimo (djeluje antiseptično - raskužuje)

l nesanica: već pri večeri uzmemo 2 žličice meda s 1 žličicom octa, a prije spavanja 2 žličice meda i 2 žličice octa

l opekline: prelijemo ih ili polijemo nerazrijeđenim octom, a zatim ih namažemo medom, što sprječava pojavu plikova

l ogrebotine: mažemo ogrebotine otopinom vode i jabučnog octa svakih sat-dva

l pojasasti herpes: kožu s mjehurastim osipom namočimo nerazrijeđenim jabučnim octom 4 puta danju, a 3 puta noću.

l znojenje: kod noćnog znojenja octom natrljamo cijelo tijelo prije spavanja

l ispiranje usta i pranje zubi: koristimo ga što više.

l promuklost: uzimamo 2-3 puta dnevno 1-2 čajne žličice jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda na 1 dl vode

l pokvarena hrana: nakon jela dvije žlice jabučnog octa u čaši vode

l vrtoglavica: uzimati 3 puta dnevno 1-2 čajne žličice jabučnog ocata s 1 dl vode najmanje mjesec dana

l osobe starije životne dobi - preventiva: uzimamo ujutro natašte svaki dan 1 čajnu žličicu jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda s 1 dl vode

l za održavanje dobrog zdravlja - srca, bubrega i cijelog organizma: uzimamo ujutro natašte 1 čajnu žličicu jabučnog octa, 1 čajnu žličicu meda od kadulje s 1 dl mlake vode. Ponekad se preporučuje da se pije s čajem (metvica, šipak itd.)

l diuretično djelovanje - pojačano izlučivanje tekućine: Uzimamo 3 puta dnevno 1 jušnu žlicu jabučnog octa s 1 dl vode

l kod dekalcifikacije kostiju, nokata, kose: uzimamo 3 puta na dan 1 čajnu žličicu jabučnog octa s 1 dl vode. Osobno preporučujem uz to i jedenje zobenih pahuljica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike