Regija
15. MANIFESTACIJA „KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI“

Županjci vjerno prikazali žetvene običaje s početka 20. stoljeća
Objavljeno 1. srpnja, 2017.

Galeriju fotografija pogledjte OVDJE.

 

ŽUPANJA – U krugu tvornice Same Deutz Fahr Žetelice priređena je 15. jubilarna manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”, kojom je Turistička zajednica Županje oživjela ljepotu starinskih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno.

Šokački doručak

Prikazano je bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila. Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Manifestacija je počela šokačkim doručkom na slamnatom stolu u polju. Posjetitelje su pozdravili direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić i generalni direktor Same Deutz Fahr Žetelica Damir Kobaš, koji je izrazio ponos što se manifestacija prvi put održava u krugu tvornice kombajna i na neki način povezuje prošlost i budućnost žetve i vršidbe.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak čestitao je organizatorima, TZ-u Županje i PZ-u Napredak, na organizaciji značajne i nadaleko poznate manifestacije. Poručio je da Ministarstvo posebnu pozornost posvećuje očuvanju tradicije i kulturne baštine u ruralnim prostorima i zadržavanju ljudi na selu. Osvrnuo se i na započetu žetvu pšenice koja će biti obavljena na više od 100 tisuća hektara.

- Zbog povećanja kvalitete pšenice u budućnosti, ali i zbog boljeg položaja proizvođača pšenice i ostalih žitarica, Ministarstvo ovaj tjedan donosi pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama otkupa pšenice roda 2017. godine.

Dreš i levator

Otkupljivači će s proizvođačima pšenice naći zajednički jezik i doći do cijene. A mi dajemo smjernice te u pet klasa definiramo još povoljnije parametre, i to je na tragu onoga što smo obećali prije sedam mjeseci, da se povoljnije tretira poljoprivredni proizvođač i poljoprivrednici, kazao je Majdak.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević ustvrdio je da je ova manifestacija postala prepoznatljiv turistički proizvod Županje.

- Imamo mnogo događanja u sklopu Županjskog ljeta, dolaze nam brojni ljudi sa svih strana, što mi je vrlo važno. Županja i Slavonija u turističkom smislu imaju što ponuditi, znamo da je teško, ali gostoprimstvo i tradiciju nitko nam neće i ne može oduzeti. Na ovaj način prezentiramo svoje proizvode koji će, vjerujem, uskoro naći svoje mjesto i na našem Jadranu, zaključio je.

Točno u podne vrijedna moba u narodnim nošnjama (sudionici iz Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine) ušla je u žitno polje. Posebna atrakacija bili su strojevi dreš i levator, koji su se koristili u starinskoj žetvi. Posjetitelji su uživali u cjelodnevnom programu, u bogatoj gastronomskoj ponudi s tradicionalnim slavonskim jelima i jedinstvenim žetvenim ručkom – neizostavnim gusjim paprikašem. Održan je i tradicionalni Žetveni sajam s brojnim izlagačima, a za odlično raspoloženje pobrinuo se tamburaški sastav Begeš.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
BiH i Vojvodina u gostima

Među brojnim uzvanicima bili su i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Damir Juzbašić, predstavnici Županije, okolnih gradova i općina te gosti iz Sarajeva, Lukavca i Gornjih Hrgova u BiH te Subotice u susjednoj Vojvodini.

Možda ste propustili...

PROFESIONALNI I ETIČKI IZAZOVI

Katolički liječnici o radu u ratu

PETSTO KILOMETARA KROZ ČETIRI ZEMLJE U PET DANA

Humanitarno bicikliranje osoba s invaliditetom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

3

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše