Novosti
POLITIČKI ANALITIČARI O ARBITRAŽI

Sve “karte” prebačene na diplomaciju, rješenje je u bilateralnom dogovoru
Objavljeno 1. srpnja, 2017.
Politici se jača pozicija u pregovorima o razgraničenju sa Srbijom

Danas je više nego ikada prije postalo očito kako je pitanje granice Slovenije i Hrvatske prije svega političko, a znatno manje pravno, s obzirom na to da je Hrvatska istupila iz arbitražnog sporazuma i da ne priznaje odluku Arbitražnog suda.

Zbog toga smo za komentar pravorijeka o razgraničenju, ali i o mogućim idućim postupcima hrvatske vlasti upitali dva politička analitičara - Davora Gjenera i Ivana Rimca. Gjenero je u prvom redu istaknuo detalj koji je promaknuo mnogim analitičarima. Naime, unatoč mnogim negativnim stvarima koje su se u tom postupku dogodile, Arbitražni sud je, kada je riječ o korektnom razgraničenju na kopnu, afirmirao načelo pripadnosti nekog teritorija katastru.

- To je načelo na kojemu je Hrvatska inzistirala i kada se pokušavala bilateralno dogovoriti sa Slovenijom, ali i kada je bila riječ o odnosima u razgraničenju s ostalim državama. Unatoč tomu što su slovenski arbitar i slovenska agentica bili fokusirani na kontaminaciju arbitraže, na moru su uspjeli, ali ne i na kopnu, upravo zbog načela priznavanja katastarskih granica. Nije istina da je Hrvatska potpuno neuspjela na Sudu i da je ova presuda nužno negativna, posebice iz perspektive budućih rješavanja drugih graničnih sporova. Politici se time znatno jača pozicija u prvom redu u pregovorima koji će se voditi o razgraničenju sa Srbijom i područjima na lijevoj obali Dunava, koji katastarski pripadaju Hrvatskoj - upozorio je Gjenero. Dodao je kako je odluka ovog suda ipak povoljnija za Hrvatsku od rješenja koje je bilo ponuđeno sporazumom Račan-Drnovšek.

On upozorava kako, nakon pravorijeka Arbitražnog suda u postupku iz kojeg je naša zemlja istupila, i to jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora nakon što je dokazano da je taj postupak kontaminiran sa slovenske strane, za Hrvatsku postoji opasnost razbijanja nacionalnog jedinstva koje je do sada postojalo oko ovog pitanja.

- Počela je nepotrebna rasprava o tome tko je kriv za ulazak u arbitražu. Počeli su napadi bivšeg premijera Ive Sanadera na njegovu nasljednicu Jadranku Kosor, razvijena je rasprava koliko je sporazum Račan-Drnovšek pridonio negativnoj presudi. Mislim da je važno održati političko jedinstvo da je odluka Suda nevažeća i na osnovi toga jačati pozicije Vlade u nekim budućim pregovorima - drži Gjenero, ističući kako će se pitanje razgraničenja između Slovenije i Hrvatske morati riješiti bilateralnim dogovorom.

Ivan Rimac drži da je Hrvatska oko pitanja razgraničenja u politički nepovoljnom položaju. Odluka Hrvatskog sabora o izlasku iz arbitraže i zaključku da dvije zemlje pitanje granice moraju riješiti bilateralno, postaje praktično nemoguća misija.

- Da su dvije države mogle bilateralno riješiti problem, onda ne bi ni ulazile u arbitražu. Ova presuda je blokirajuća za Sloveniju, gdje će javnost očekivati da njihova vlada provede presudu, posebice što je ona povoljna za Sloveniju. Time se mogućnost sporazuma s Hrvatskom svodi na nulu - ističe Rimac.

S druge strane, on upozorava kako bi bilo koji hrvatski političar koji potpiše prihvaćanje odluka Arbitražnog suda mogao biti proglašen državnim izdajicom i odmah smijenjen s dužnosti, s obzirom na jednoglasnu odluku Sabora o izlasku iz arbitražnog postupka.

- Sada smo, međutim, ponovno na početku problema. Političko rješenje praktično je vrlo teško postići. Slovenci su ovu odluku suda prihvatili kao svojevrsnu pobjedu i neće pristati na bilo koje drugo rješenje graničnog pitanja. Dakle, politički akteri u obje zemlje su blokirani. Za očekivati je da se sada neće pojaviti samo vanjski pritisci, međunarodnih aktera, nego i unutarnji pritisci u obje zemlje, s mogućim blokadama granice i donošenjem neprincipijelnih poteza i s jedne i druge strane koji će otežavati život svima. To bi moglo pogoršati odnose između dvije zemlje - upozorava Rimac.

Igor MIKULIĆ
IMA LI PLENKOVIĆEVA VLADA SNAGE ODUPRIJETI SE PRITISCIMA

Stav Davora Gjenera je da će hrvatska Vlada imati snage oduprijeti se očekivanim snažnim političkim pristiscima da prihvati i provede odluku Arbitražnog suda. “Mislim da ovi pritisci, koji će sigurno stizati, neće 'lomiti prste' te da ova administracija ima snažnu javnu potporu, ali i dobru međunarodnu poziciju u Europskoj uniji da se odupre tim pritiscima. Američki stav, kao i simpatije dijela zemalja EU-a, tu bitno olakšava hrvatsku situaciju. Ne sumnjam da će Plenkovićeva vlada zauzeti tvrd stav”, naglasio je Gjenero ocjenjujući štetnom za Hrvatsku i Sloveniju izjavu bivšeg premijera Zorana Milanovića, koji je rekao kako je riječ o teritoriju koji je otet Italiji.

Teško do kompromisa

Ivan Rimac navodi kako su odnosi oko granice praktično bili pogoršani od trenutka kada su detalji oko pregovora o razgraničenju izišli u javnost. “Kada je javnost uključena u proces, nestala je mogućnost da političari pronađu rješenje i postignu bilateralni sporazum, za koji bi potom mogli pripremiti javnost u obje zemlje”, kaže Rimac upozoravajući da je to dobra pouka i u budućim pregovorima koje će Hrvatska morati voditi oko dogovora o granici sa Srbijom i drugim susjednim državama: “Važno je da o rješenju problema pregovaraju i dođu do kompromisa političari i stručnjaci, bez medija i sfere u kojoj će javnost biti akter u rješavanju spora.”

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK SDSS-a o FORMIRANJU VLADE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Pupovac: Nećemo dozvoliti poniženje i segregaciju po etničkoj ili političkoj osnovi

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

Najčitanije iz rubrike