Novosti
ISTRAŽIVANJE O HRVATSKIM BRANITELJIMA

Od 2011. umrlo je više od 18 tisuća branitelja
Objavljeno 30. lipnja, 2017.

Kao podloga za izradu Zakona o braniteljima i članovima njihovih obitelji izrađena je studija “Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja” koju su predstavili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof te autor studije, prof. dr. Zoran Šućur. Studija obuhvaća ključne karakteristike 420.000 hrvatskih branitelja koji su bili evidentirani u registru. “Prilikom popisa stanovništva 2011. činili su deset posto stanovništva, a u prosjeku su stari 48,5 godina. Najveće poteškoće s kojima se suočavaju su zdravstvene, odnosno imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, te velik dio njih treba pomoć drugih osoba. Što se tiče stambenih problema, branitelji dijele sudbinu drugih građana Hrvatske. Većina njih vlasnici su stambenih objekata u kojima žive, ali to ne jamči i kvalitetu stambene infrastrukture. Većina ih živi u obiteljskim kućanstvima, a manje u samačkim kućanstvima i u institucijama. Od 2011. godine, kada je bio proveden popis stanovništva, umrlo je više od 18.000 branitelja”, rečeno je u Ministarstvu branitelja.

Studija je pokazala da su branitelji u odnosu na ukupno stanovništvo gotovo jednako radno aktivni, ali da ih je šest posto bez ikakvih prihoda. Po obrazovnoj strukuri 60 posto ih ima završenu srednju školu.

“Ova studija važna je i za ministarstvo radi izrade mjera, ali i za struku i javnost jer je omogućen jasan uvid u život braniteljske populacije. Sada raspolažemo činjenicama s pomoću kojih ćemo učinkovitije donijeti niz mjera u ostvarivanju njihovih prava”, rekao je Tomo Medved.

Zoran Šućur pojasnio je da je ova studija provedena zbog manjka znanstvenih radova o braniteljskoj populaciji izvan konteksta Domovinskog rata, a da prikupljeni podaci i analize mogu biti poticaj za daljnja znanstvena istraživanja te podloga pri planiranju i provođenju različitih mjera prema braniteljskoj populaciji. E.Soudil

BROJNI ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Najviše branitelja živi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te u Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njima živi oko 47 posto svih branitelja. Od problema braniteljske populacije na prvom su mjestu zdravstveni problemi. Nešto više od 23 posto hrvatskih branitelja izjavilo je da imaju teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog neke dugotrajne bolesti, invalidnosti ili starosti, što je gotovo jednako državnom prosjeku od 25,2 posto stanovnika Hrvatske starijih od 30 godina. Ministar Medved rekao je da zbog tih podataka posebnu pozornost treba pokloniti preventivnim zdravstvenim pregledima.