Regija
OTVORENA IZLOŽBA

“Sjedi drvo na drvo” u Muzeju Đakovštine
Objavljeno 30. lipnja, 2017.

Neobična izložba otvorena je u okviru 51. Đakovačkih vezova u Muzeju Đakovštine. “Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života”, prva je izložba nove kustosice Muzeja, Marije Gačić, koja je njome i katalogom promislila drvo u ljudskom životu počevši s različitim vjerovanjima u drveće i povezana s drvećem u prošlosti i danas. Izložba kreće od činjenice da ljudskom intervencijom od grane drveta nastaje štap. Priča se nastavlja brojnim uporabnim predmetima od drveta, za koje danas ne možemo niti zamisliti da su nekada bili drveni. Posjetitelji su tako mogli vidjeti brojne predmete od drveta, od obuće, okvira za slike, raspela, pa čak i stare drvene križeve sa semeljačkog groblja. Na izložbi su govorili ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, koji je izložbu i proglasio otvorenom.

- Ovo je moja prva izložba u Muzeju Đakovštine. Na zidovima imamo 50-ak izreka o različitim vrstama drveta, pričamo o vjerovanjima o drveću kroz prošlost, pa čak i ovim danas - kazala je Gačić. Dodala je i kako je zanimljivo kakvi su se sve predmeti nekada radili od drveta, a što je danas nezamislivo. Od obuće, poput drvenih klompi ili kotača. U okviru postava izložbe prikazivao se i dokumentarni film koji govori o intimnom odnosu čovjeka i drvenih predmeta. Svako od posjetitelja mogao je izraditi i svoje obiteljsko stablo na papiru i ponijeti to kući. Inače, većina predmeta je iz etnografske zbirke Muzeja Đakovštine, no posuđeni su predmeti iz privatnih zbirki, poput one Tomislava Bašića iz Vrpolja, Zdenka Šarčevića iz Đakova i Vlade Matokovića iz Selaca Đakovačkih, te iz zbirke Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa. Ima pojedinačnih predmeta koje je autorica posudila od Katice Trepšić, primjerice okviri za slike.M.Muškić

Nije more za Janeze

Otvaranje izložbe uveličali su članovi Muške pjevačke skupine Strossmayer iz Strizivojne pjevajući prigodne pjesme o Slavoniji i drveću, no kraj su začinili bećarcima. Između ostalih, našao se i bećarac o aktualnim događanjima oko Piranskog zaljeva. Tako su zapjevali: Europska je presuda bez veze, nije naše more za Janeze!

Možda ste propustili...

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli