Kultura
ROMAN JASNE HORVAT U REŽIJI ROBERTA RAPONJE

Praizvedba hepeninga “Vilijun” u dvorištu MLU-a
Objavljeno 30. lipnja, 2017.
Kolektivni oblik čitanja romana trajno će biti sačuvan u topoteci „Vilijun“

Roman “Vilijun” Jasne Horvat ovoga je ljeta postao glavnim junakom dvaju sadržaja. Uz uprizorenje na Osječkom ljetu kulture (u utorak, 4. srpnja, u 22 sata, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti), pamćenje ovog romana i njegova životnoga puta dobilo je svoje mjesto u topoteci – digitalnom virtualnom arhivu na kojem se oglašavaju gradiva važna za mjesnu povijest i znanja stanovnika Europske unije.

Nastao kao alternat svoga prethodnika – romana “Vilikon”, na obruču gotovo istovjetne pripovijetke o rastanku Marka Pola i Kublaj-kana, “Vilijun” svojih je 36 leksikonskih natuknica ispunio informacijama o drevnim gradovima na Putu svile i o vrijednostima Kraljevstva hrvatskoga. Književna kritika proglasila ga je prvim hrvatskim QR romanom čije je potpuno očitavanje moguće tek uporabom pametnih telefona povezanih s internetom.

Premda je objavljen prije godinu dana, već je predstavljen na sajmu knjiga u Pekingu te je nakon toga, na poziv Pekinškoga sajma, predstavljen i na Interliberu. U nizu neobičnosti valja podsjetiti da je i prvi roman koji ima svoj osobni digitalni arhiv u okviru topoteke, a čijim se pretraživanjem može pronaći najrazličitija (arhivska) građa: snimke s predstavljanja, promocijske filmove, fotografije, dijelove teksta, pozivnice...

Trenutačno se na na ovaj digitalni arhiv postavljaju snimke glumačkih proba vođenih redateljem Robertom Raponjom, na različitim mjestima u gradu Osijeku, a kako doznajemo od ravnateljice MLU-a Jasminke Mesarić i producentice hepeninga “Vilijuna”, Osječani će i sami sebe moći pronaći na stranicama topoteke “Vilijun”. Naime, snimka praizvedbe na virtualnoj će se platformi topoteke moći javno pregledavati i preuzimati.

Jasminka Mesarić istaknula je kako je scenska izvedba rezultat suradnje MLU-a, OLJK-a, Umjetničke akademije i Instituta Andizet. Očekuju se brojni sudionici, a među njima i Milica Lukić, Josipa Mijoč, Stipe Gugić, Luka Stilinović, Luka Vondrak, Josip Ledina, Matko Duvnjak Jović, Adrijan Bagarić, Gordan Marijanović, Tamara Šarlija, Matea Lanščak, Mia Katić, Ana Medvedec, Lina Medvedec, Dina-Min Chen, Marlona Mršić i brojni drugi. Redatelj je Robert Raponja, vizualni identitet potpisuje Jasmina Pacek, a koreografiju Maja Huber.

Prema riječima Jasne Horvat, za nju će to biti posve nov, neočekivani način čitanja vlastitoga teksta. Na pitanje kakvu je ulogu dobila u izvedbi, odgovara da je njezino mjesto identično onomu koje si je sama dodijelila u romanu te da cijeli proces vidi oblikom kolektivnog čitanja vođenog redateljem Robertom Raponjom. Začudnim ističe činjenicu da će takav, kolektivni oblik čitanja, trajno biti sačuvan u Topoteci. Posebno ju raduje što će posjetitelji predstave također biti zapamćeni u topoteci.

Naime, posebna se pozornost poklanja bilježenju i snimanju proba. Montirani filmovi bit će postavljeni na topoteku i tako dugotrajno, javno dostupni.

Jasna Horvat takvo virtualno arhiviranje koje je ujedno javno i globalno dostupno bez naknade vidi promidžbom Osječkog ljeta kulture, hepeninga “Vilijun”, svih sudionika i samoga romana. Takav neobičan spoj autorica, inače profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, procjenjuje plodnim tlom za buduća virtualna pamćenja grada i turističkom pozivnicom u silicijsku dolinu kojom stoluje Osijek.

Narcisa VEKIĆ
U TOPOTECI 11 EUROPSKIH ZEMALJA

Digitalni virtualni arhiv Topoteka samo je jedan od osam rezultata međunarodnog projekta „Zajednica kao prilika – kreativna arhivska i korisnička mreža“ (engl. co:op; Community as opportunity - the creative archives' and users' network), financiranog sredstvima EU-a u sklopu programa Kreativna Europa. Taj se međunarodni projekt od 2014. organizira pri Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), a u izvedbu je uključeno 17 partnera iz 11 europskih zemalja, mahom baštinskih ustanova i sveučilišta, među kojima je i Hrvatski državni arhiv.

PRVI ROMAN NA VIRTUALNOJ PLATFORMI

“Vilijun” je prvi roman čija se povijest oglašava na virtualnoj platformi topoteka, a jednom oglašeni sadržaji ostat će trajno dostupni korisnicima i nakon 2018., kada se očekuje završetak projekta topoteke. Jasna Horvat ocjenuje kako projekt topoteke ispisuje novu stranica u stvaranju i izgradnji mjesne kulturne povijesti te ga vidi smjernicom u uspješnom spajanju umjetnosti i baštinske arhivistike s tehnologijama novoga doba.

plodno tlo

ZA BUDUĆA VIRTUALNA PAMĆENJA GRADA

DANAS NA OLJK-u

U Muzeju likovnih umjetnosti, u petak, 30. lipnja, u 19 sati, bit će otvorena (putujuća) monografska izložba Ive Friščića “Neću ravnalo, molim”, u povodu 80. obljetnic umjetnikova rođenja. Slijedi u 20.30 sati, u atriju zgrade Glavne straže MSO-a Grand Prix koncert HPD-a Lipa. Na šetalištu, uz Secesijski zdenac, prve su dvije filmske projekcije, na otvorenom. U 22 sata je film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, a u ponoć dokumentarni film Rona Howarda “The Beatles”. Ulazak na sve programe je besplatan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike