Kultura
ROMAN JASNE HORVAT U REŽIJI ROBERTA RAPONJE

Praizvedba hepeninga “Vilijun” u dvorištu MLU-a
Objavljeno 30. lipnja, 2017.
Kolektivni oblik čitanja romana trajno će biti sačuvan u topoteci „Vilijun“

Roman “Vilijun” Jasne Horvat ovoga je ljeta postao glavnim junakom dvaju sadržaja. Uz uprizorenje na Osječkom ljetu kulture (u utorak, 4. srpnja, u 22 sata, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti), pamćenje ovog romana i njegova životnoga puta dobilo je svoje mjesto u topoteci – digitalnom virtualnom arhivu na kojem se oglašavaju gradiva važna za mjesnu povijest i znanja stanovnika Europske unije.

Nastao kao alternat svoga prethodnika – romana “Vilikon”, na obruču gotovo istovjetne pripovijetke o rastanku Marka Pola i Kublaj-kana, “Vilijun” svojih je 36 leksikonskih natuknica ispunio informacijama o drevnim gradovima na Putu svile i o vrijednostima Kraljevstva hrvatskoga. Književna kritika proglasila ga je prvim hrvatskim QR romanom čije je potpuno očitavanje moguće tek uporabom pametnih telefona povezanih s internetom.

Premda je objavljen prije godinu dana, već je predstavljen na sajmu knjiga u Pekingu te je nakon toga, na poziv Pekinškoga sajma, predstavljen i na Interliberu. U nizu neobičnosti valja podsjetiti da je i prvi roman koji ima svoj osobni digitalni arhiv u okviru topoteke, a čijim se pretraživanjem može pronaći najrazličitija (arhivska) građa: snimke s predstavljanja, promocijske filmove, fotografije, dijelove teksta, pozivnice...

Trenutačno se na na ovaj digitalni arhiv postavljaju snimke glumačkih proba vođenih redateljem Robertom Raponjom, na različitim mjestima u gradu Osijeku, a kako doznajemo od ravnateljice MLU-a Jasminke Mesarić i producentice hepeninga “Vilijuna”, Osječani će i sami sebe moći pronaći na stranicama topoteke “Vilijun”. Naime, snimka praizvedbe na virtualnoj će se platformi topoteke moći javno pregledavati i preuzimati.

Jasminka Mesarić istaknula je kako je scenska izvedba rezultat suradnje MLU-a, OLJK-a, Umjetničke akademije i Instituta Andizet. Očekuju se brojni sudionici, a među njima i Milica Lukić, Josipa Mijoč, Stipe Gugić, Luka Stilinović, Luka Vondrak, Josip Ledina, Matko Duvnjak Jović, Adrijan Bagarić, Gordan Marijanović, Tamara Šarlija, Matea Lanščak, Mia Katić, Ana Medvedec, Lina Medvedec, Dina-Min Chen, Marlona Mršić i brojni drugi. Redatelj je Robert Raponja, vizualni identitet potpisuje Jasmina Pacek, a koreografiju Maja Huber.

Prema riječima Jasne Horvat, za nju će to biti posve nov, neočekivani način čitanja vlastitoga teksta. Na pitanje kakvu je ulogu dobila u izvedbi, odgovara da je njezino mjesto identično onomu koje si je sama dodijelila u romanu te da cijeli proces vidi oblikom kolektivnog čitanja vođenog redateljem Robertom Raponjom. Začudnim ističe činjenicu da će takav, kolektivni oblik čitanja, trajno biti sačuvan u Topoteci. Posebno ju raduje što će posjetitelji predstave također biti zapamćeni u topoteci.

Naime, posebna se pozornost poklanja bilježenju i snimanju proba. Montirani filmovi bit će postavljeni na topoteku i tako dugotrajno, javno dostupni.

Jasna Horvat takvo virtualno arhiviranje koje je ujedno javno i globalno dostupno bez naknade vidi promidžbom Osječkog ljeta kulture, hepeninga “Vilijun”, svih sudionika i samoga romana. Takav neobičan spoj autorica, inače profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, procjenjuje plodnim tlom za buduća virtualna pamćenja grada i turističkom pozivnicom u silicijsku dolinu kojom stoluje Osijek.

Narcisa VEKIĆ
U TOPOTECI 11 EUROPSKIH ZEMALJA

Digitalni virtualni arhiv Topoteka samo je jedan od osam rezultata međunarodnog projekta „Zajednica kao prilika – kreativna arhivska i korisnička mreža“ (engl. co:op; Community as opportunity - the creative archives' and users' network), financiranog sredstvima EU-a u sklopu programa Kreativna Europa. Taj se međunarodni projekt od 2014. organizira pri Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), a u izvedbu je uključeno 17 partnera iz 11 europskih zemalja, mahom baštinskih ustanova i sveučilišta, među kojima je i Hrvatski državni arhiv.

PRVI ROMAN NA VIRTUALNOJ PLATFORMI

“Vilijun” je prvi roman čija se povijest oglašava na virtualnoj platformi topoteka, a jednom oglašeni sadržaji ostat će trajno dostupni korisnicima i nakon 2018., kada se očekuje završetak projekta topoteke. Jasna Horvat ocjenuje kako projekt topoteke ispisuje novu stranica u stvaranju i izgradnji mjesne kulturne povijesti te ga vidi smjernicom u uspješnom spajanju umjetnosti i baštinske arhivistike s tehnologijama novoga doba.

plodno tlo

ZA BUDUĆA VIRTUALNA PAMĆENJA GRADA

DANAS NA OLJK-u

U Muzeju likovnih umjetnosti, u petak, 30. lipnja, u 19 sati, bit će otvorena (putujuća) monografska izložba Ive Friščića “Neću ravnalo, molim”, u povodu 80. obljetnic umjetnikova rođenja. Slijedi u 20.30 sati, u atriju zgrade Glavne straže MSO-a Grand Prix koncert HPD-a Lipa. Na šetalištu, uz Secesijski zdenac, prve su dvije filmske projekcije, na otvorenom. U 22 sata je film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, a u ponoć dokumentarni film Rona Howarda “The Beatles”. Ulazak na sve programe je besplatan.

Možda ste propustili...

PRIZNANJE INSTITUTU ANDIZET

Hepeningu Vilijun nagrada Ful kulturno

"JAPANSKI DIZAJN DANAS 100", TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Život i sklonosti Japanaca danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi

2

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala