Mozaik
PD ZANATLIJA OSIJEK

Izlet na Kamniške Alpe preko
Kalškog grebena na Grintovcu
Objavljeno 30. lipnja, 2017.

Slovenija - san je to svakog planinara visokogorca. Zbog toga su članovi Planinarskog društva Zanatlija Osijek željno iščekivli planirani izlet na Kamniške Alpe preko Kalškog grebena na Grintovcu. Ali i pratili vremensku prognozu, jer ako je loše vrijeme nije poželjno ići na takav put.

Tako se okupila lijepa skupina od 15 planinara PD Zanatlija i njihov vjerni pratitelj Laća te su krenuli put Slovenije.

- Odredište nam je bio dom na Gospincu, 1491 metar nadmorske visine, u koji smo stigli kasno navečer. Dom je novouređen, naime, prošle je godine izgorio u požaru izazvanom udarom groma te smo bili jedni od prvi gostiju nakon obnove. Ugodno smo bili iznenađeni udobnošću, čistoćom doma i ljubaznošću domaćina te će nam ostati u lijepom sjećanju - priča mladi, ali iskusni planinar Kristijan Horvat.

I dodaje: “Rano ujutro krenuli smo na hodanje. Cilj nam je bila Cojzova koča na Kokrskem sedlu. Put nas je vodio skijaškim stazama od doma na Krvavcu koji se nalazi na 1684 metara. Penjući se uživali smo u prekrasnim ranojutarnjim pogledima na livade i okolne planine. Ubrzo smo stigli do kraja žičare i jezera Zvoh, te vrha Veliki Zvoh na visini 1971 metar”.

Nakon kratke stanke izišli su na greben s kojeg su se pružali prekrasni vidici i koji ih je vodio prema vrhu Koren (1999 mnv), te prema Kalškom grebenu.

- Hodajući grebenom stigli smo do stijene koja je zahtijevala okomiti uspon, ferata je osigurana, no vrlo zahtjevna, i mnogima je ovo bilo jedno novo iskustvo i vatreno krštenje. Srećom, svi smo je svladali bez većih problema i bez ozljeda - priča dalje Kristijan.

Prijelaz vertikalom vodio ih je prema vrhu Kalške gore s koje su se spustili prema Cojzovoj koči, gdje su i noćili. U nedjelju ujutro očekivao ih je uspon na vrh Kamniških alpi, Grintovec (2558). Krenuli su u ranim jutarnjim satima da izbjegnu vrućinu, a i morali su se još istog dana spustiti u dolinu i vratiti u Osijek. Pratio ih je izuzetno jak vjetar koji im je pravio velike probleme pri usponu.

- Dolaskom na sam vrh vjetar se smilovao i oslabio te nam omogućio da uživamo u prekrasnim vidicima s pogledom na masiv Kamniških alpi i Karavanki te Julijskih alpi koje su se nazirale u daljini. Vrativši se do Cojzove koče, u dolinu smo se zaputili lakšim putem prema Suhadolniku. Puni dojmova, uzbuđeni zbog novih iskustava, vratili smo se u Osijek sigurni da ćemo se opet zaputiti na prekrasne Alpe - zaključuje naš sugovornik.

Vesna LATINOVIĆ

Prijelaz vertikalom vodio ih je prema vrhu Kalške gore s koje su se spustili prema Cojzovoj koči

Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa