Regija
U KRUGU SAME DEUTZ FAHR

Oživit će starinske običaje žetve i vršidbe
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

ŽUPANJA - Slaveći žetvu žita, najvažniji godišnji ratarski posao u Slavoniji, TZ grada Županje u subotu će (1. srpnja) u krugu tvornice Same Deutz Fahr Žetelice prirediti vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. Petnaesti put održat će se nadaleko poznata manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti” koja će početi u 10 sati šokačkim doručkom na slamnatom stolu u polju. Točno u podne vrijedna moba u narodnim nošnjama (sudionici iz Hrvatske, Vojvodine, BiH) ući će u žitno polje.

Posebna atrakacija za posjetitelje bit će strojevi dreš i levator, koji su se koristili u starinskoj žetvi. U sklopu manifestacije bit će priređen cjelodnevni program, uz bogatu gastronomsku ponudu s tradicionalnim slavonskim jelima i jedinstvenim žetvenim ručkom – neizostavnim gusjim paprikašem. Bit će priređen i Žetveni sajam s bogatom ponudom velikog broja izlagača, a PZ Napredak nagradit će svoje najbolje proizvođače. Za dobro raspoloženje pobrinut će se TS Begeš, a zainteresirani posjetitelji moći će se voziti i u zaprežnim kolima.

Direktor TZ Županje Mirko Bačić poručuje da Županja ovom tradicionalnom manifestacijom, koja ima sve predispozicije postati vrhunskim turističkim proizvodom, želi postati prepoznatljiva diljem Hrvatske jer turizam nije samo more. Turizma ima i na kontinentu, a Županja to i potvrđuje.M.L.O.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike