Sport
EUROPO, OSJEČANI DOLAZE

Zoran Zekić: Cilj je što prije
zabiti gol i ubiti im moral
Objavljeno 29. lipnja, 2017.
Ne treba skrivati kako je Osijek izraziti favorit večeras u Andori la Velli

Vezani članci

OD BRATISLAVE DO KALMARA

Prvi put u Europi prije 22 godine

BIJELO-PLAVI STIGLI U ANDORU

Lopa ostao u Osijeku

Nogometaši Osijeka danas će krenuti u svoju osmu europsku avanturu. Dosad su bijelo-plavi sedam puta izlazili na kontinentalnu scenu (šest puta kroz Kup UEFA i jednom kroz Intertoto kup), a posljednji put im je to uspjelo prije pet godina. I tada su svoj put počeli u Andori, protiv momčadi istog imena, Santa Coloma, ali drukčijeg prefiksa od ove s kojom će se susreti danas na Gradskom stadionu u Andorra la Velli. Tada, 2012. godine, Osijek je bez problema preskočio tu stepenicu, a isto se očekuje i u ova dva ogleda.

Ozbiljnost

Prvi korak u novoj europskoj kampanji za Osječane neće biti težak. Ne treba skrivati kako je Osijek izraziti favorit po svemu u tim ogledima. I sve će se njega pitati. Govoriti drukčije o ogledima s amaterima iz Andore bilo bi neukusno. Uostalom, i ta dva ogleda određeno su “bildanje” za Osječane, jer će i u HNL-u u većini utakmica biti smatrani favoritima, pa se s takvim teretom treba odmah naučiti živjeti. Nitko od Osijeka ne očekuje da Andorcima uvali pet-šest komada, ali ono što treba očekivati jest - rješavanje pitanja plasmana u 2. pretkolo već nakon tih 90 minuta u Andori.

- Iz ovog što smo vidjeli o suparniku, jasno je kako on nema nikakvu specijalnu snagu, ali ne smijemo se dovesti u poziciju da učinimo kakvu glupost u toj utakmici. Obveza nam je zbog svega što smo dosad postigli odigrati taj susret ozbiljno i profesinalno. I to će biti dovoljno za ostvarivanje naših ambicija - smatra Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Zapravo, jedno će biti ključno za razvoj tog susreta - kada će, ako će, Osijek postići pogodak. Što prije to učini, utakmica će mu biti lakša.

- Očekujemo zatvorenog suparnika, zato moramo imati brz protok lopte, ne trebamo se upuštati u previše individualnih akcija. Nema dvojbe da će oni pokušati nedostatak kvalitete nadokonaditi agresivnošću i čvrstinom. Cilj će nam biti što prije zabiti pogodak i ubiti im moral, koji će oni sigurno imati na početku susreta. Ako rano zabijemo, znatno ćemo si lakšati posao, a i put do zacrtanog cilja, a to je da pitanje prolaska u 2. pretkolo riješimo već tamo. To bi nam dalo mogućnost da se u sljedećih desetak dana normalno pripremamo za start našeg prvesntva i nastavak europskog puta - kaže Zekić.

Tko u vezi?

Kada je momčad u pitanju, situacija nije baš bajna. Naime, problema s ozljedama imali su dva najveća kreativca koja Zekić ima na raspolaganju Dmitro Lopa i Josip Knežević. Lopa nije čak ni otputovao s momčadi u Andoru. Zaključeno je kako ne treba riskirati.

- Lopino neigranje sigurno će se odraziti na ideju u našoj igri, a zasad još ne mogu sa sigurnošću reći hoće li u momčadi biti Knežević. Ako ne bude, morat ćemo potražiti neke unutrašnje rezerve u momčadi - pričao je uoči puta trener bijelo-plavih.

Za ovaj tip utakmice to ne bi trebao biti problem. Na sebe organizaciju igre mogu preuzeti Pušić, Mioč ili Vojnović. Uglavnom, Zekić u prvom susretu ne misli kalkulirati sastavom. Na teren će poslati sve ono za što smatra da je u ovom trenutku najbolje.

- Od prvog dana priprema odredili smo se za okvirnu prvu momčad i ona će biti u Andori od prve minute na terenu. Jasno, ako svi budu zdravi. Na put vodim 18 igrača, a priliku za igru na početku sezone dobit će svi jer nam je raspored prilično zgusnut. Imam prvu momčad u glavi, ali nikome nije zabranjeno da se pokuša nametnuti. Utakmice poput ove mogu biti idealne za takve stvari. Opet ponavljam, sve što tražim od momčadi u ovoj utakmici jest maksimalan angažman i koncenetracija. Ako to odradimo kako treba, neće biti upitnika oko konačnog ishoda - rekao je na kraju Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Iz Andore: Dalibor KELER

SANTA COLOMA-OSIJEK

Početak: 19 sati

Perianez Malenica Je. Rubio Šorša Martinez Škorić Jo.Rubio Barać Maneiro Barišić Roca Lukić Amat Mioč Pereira Knežević Alves Grezda Ayala Boban Reis Ejupi

Stadion: Gradski stadion

Kapacitet: 1300

Sudac: Faruggia Can Trustin (Malta)

UZVRAT ZA TJEDAN DANA

Uzvratni susret Osijek - Santa Coloma igra se u četvrtak, 6. srpnja, na stadionu u Gradskom vrtu. Osijek je za početak utakmice izabrao noćni termin od 20.45.

Knežević

VEZNI IGRAČ IMAO JE PROBLEMA S OZLJEDOM

Najčitanije iz rubrike