Novosti
NAJVEĆI U HRVATSKOJ

Sustav Baranja navodnjavat će 5000 hektara zemljišta
Objavljeno 29. lipnja, 2017.
Država će priključak na sustav za navodnjavanje sufinancirati sa 70 posto

Kod Zmajevca je u srijedu u rad pušten sustav za navodnjavanje Baranje, koji će vodu crpiti iz nedavno završenog dvonamjenskog lateralnog kanala Zmajevac - Kneževi Vinogradi. Riječ je o, za sada, najvećem sustavu za navodnjavanje na području Hrvatske, vrijednom 129 milijuna kuna, koji će navodnjavati čak 5000 hektara poljoprivrednih površina i odvoditi oborinske vode s površine od desetak tisuća hektara.

- Premda je riječ o najvećem sustavu za navodnjavanje u Hrvatskoj, on je samo kap u moru naših potreba, posebice kada se navodnjavane površine u Hrvatskoj usporede s nekim drugim članicama EU-a. Hrvatska se, ipak, lagano diže kada je riječ o navodnjavanim površinama. Sada ih je oko dva posto, pa se nadam da će Hrvatske vode i dalje raditi na izgradnji sličnih sustava. Za to smo već osigurali 100 milijuna eura iz Programa ruralnog razvoja, a ako bude trebalo, osigurat ćemo još - rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, naglašavajući kako će se navodnjavanjem omogućiti višestruko veći prinosi, što jamči ostanak poljoprivrednika u Baranji. Svjestan je kako je za seljaka priključak na kanale prilično velika investicija, pa će stoga država priključak na sustav za navodnjavanje sufinancirati sa 70 posto od ukupnog iznosa, što, ustvrdio je, nije malo novca.

Održavanje mreže

- Osim toga, nastojat ćemo osigurati i vrlo povoljne kredite s kamatnom stopom od nula do 1,5 posto - rekao je Tolušić, dodajući kako za početak poljoprivrednici neće morati plaćati paušal. Budući da veći dio površina koje gravitiraju lateralnom kanalu obrađuje Belje, novinari su ga, zbog situacije u Agrokoru, pitali nije li sustav za navodnjavanje usluga strancima koji će, eventualno, kupiti Belje.

- Riječ je o hrvatskoj zemlji koju nitko neće moći kupiti. Ona je državno vlasništvo i samo je dana u koncesiju - odgovorio je. Složio se s konstatacijom kako sustav nije izrađen zbog navodnjavanja površina posijanih pšenicom i sličnim tradicionalnim ratarskim kulturama, što znači da će pravoj svrsi, što se navodnjavanja tiče, poslužiti tek kada se na tim površinama počne uzgajati nešto drugo.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, govoreći o tehničkim karakteristikama sustava, istaknuo je kako su, posredovanjem crpne stanice, neograničene mogućnosti crpljenja vode iz Dunava, bez obzira na vodostaj.

- Cijeli je sustav dobro projektiran, preostaje samo održavati kanalsku mrežu. Sustav je za sada u probnom radu kako bismo vidjeli kako najbolje i najproduktivnije njime upravljati, sve u cilju što manje cijene vode, čime će i poljoprivrednici biti konkurentniji - rekao je Đuroković, pozvavši poljoprivrednike na priključivanje. Naglasio je kako su posebno ponosni što kanal služi i za odvodnju oborinskih voda, koje su svojevremeno na području općine Kneževi Vinogradi učinile štetu od 200 milijuna kuna.

Četiri nova sustava

Puštanju u rad sustava za navodnjavanje nazočio je i osječko-baranjski župan, Ivan Anušić.

- Županija će aplicirati četiri nova sustava za navodnjavanje, a sustav za navodnjavanje kod Gata, koji je napravljen još 2007. godine, aktivirat ćemo. Samo jedan hektar navodnjavanih površina može zaposliti jednog ili dva radnika. Govorimo o golemom potencijalu zapošljavanja i navodnjavanja, gdje ćemo nadovezati i hladnjaču koja će biti na raspolaganju korisnicima sustava za navodnjavanje - poručio je Anušić.

Navodnjavanje je bilo i glavna tema sastanka s poljoprivrednim proizvođačima, održanom na SRC-u Bazeni u Kneževim Vinogradima nakon puštanja sustava. Svemu je, pak, prethodio radni sastanak u prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku na kojem je, među ostalima, bio i ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

- Gotovo 100 milijuna eura koji su nam na raspolaganju preko mjere 4.3.1. u sljedećem razdoblju trebamo što prije iskoristiti za povećanje površina koje se navodnjavaju kako bi hrvatska poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija, što bi, pak, omogućilo novo zapošljavanje u slavonskim županijama, koje u konačnici i trebaju najviše navodnjavanja - rekao je Ćorić.

Član glavnog odbora Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje, Marinko Galiot, održao je prezentaciju realizacije nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama s posebnim naglaskom na projekt sustava navodnjavanja Baranje, koji su sa 76 posto financirale Hrvatske vode, 20 posto sredstava izdvojeno je iz državnog proračuna preko Ministarstva poljoprivrede, dok je ostatak osiguran u proračunu Osječko-baranjske županije.

Ivica GETTO/Jasenka PEJAKOVIĆ
KARAKTERISTIKE KANALA

U prvoj fazi projekta Baranja sagrađen je lateralni kanal Kneževi Vinogradi - Zmajevac, kao mješovita melioracijska građevina koja služi za potrebe melioracijske odvodnje za vrijeme velikih voda i navodnjavanja u sušnom razdoblju godine. Kanal dužine 12,3 kilometra ima pet sustava za upuštanje vode u polje, šest sifona za provođenje brdskih voda ispod kanala i četiri mosta za prijelaz kanala do polja. Gradnja druge faze započela je 2015. godine, a odnosi se na rekonstrukciju i dogradnju postojeće kanalske mreže za melioracijsku odvodnju u sklopu koje je sagrađena 41 ustava za regulaciju razine vode u kanalskoj mreži, 11 cijevnih propusta ispod poljskih putova i dva kilometra novih kanala, dok su postojeći kanali produbljeni za 10 kilometara. Ideja o gradnji kanala datira još iz 19. stoljeća. Intenzivirana je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je počelo trasiranje kanala. Njegova gradnja trajala je približno dvije godine, a u gradnju kanala i popratnih objekata uloženo je nešto više od 100 milijuna kuna. Kapaciteta je 500.000 prostornih metara.

Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Samo jedan hektar navodnjavanih površina može zaposliti jednog ili dva radnika. Govorimo o golemom potencijalu zapošljavanja i navodnjavanja, gdje ćemo nadovezati i hladnjaču koja će biti na raspolaganju korisnicima sustava za navodnjavanje.